Endotrakeal entübasyon, genelde hava yolunun güvenli bir Åekilde açılması, güvenilir bir Åekilde devam ettirilmesi ve yeterli gaz alıÅveriÅini saÄlamada deÄiÅik Åekillerde uygulanan en sık ve ilk tercih edilen bir yöntemdir. Ancak zor hava yolu varlıÄında bu yöntemle yapılan tekrarlayan denemelere baÄlı olarak hava yolu travması, bilinen pekçok komplikasyon yanında, hipoksi ve hiperkarbiye baÄlı morbiditede artmaktadır. Ãzellikle hipoksiye baÄlı olarak geliÅebilecek kardiyak arrest ve beyin hasarı en önemli problemler içinde yer alır. Endotrakeal entübasyonun deÄiÅik nedenlerle baÅarısız olması durumunda ısrarla yapılacak tekrarlayan denemeler yerine; hastayı riske sokmadan diÄer yöntemlere baÄvurulması daha doÄrudur.
Bu durumda havayolunun Non-invaziv (yüz maskesi, larengeal maske, ozofagotrakeal kombitüp vs.) ve invaziv yöntemler (Retrogradentübasyon, Cricotiroidotomi, Perkutantrakeostomi, trakeotomi) kullanılarak açılması önerilmektedir. Böylece hastanın hava yolu güvencesi saÄlandıÄı gibi olası komplikasyonlarda büyük ölçüde önlenmiÅ olur. Burada cerrahi hava yolu açma yöntemlerine deÅinilecektir.
Retrograd teknikler (Translarengeal entübasyon)
Uzun yıllardır kullanılmakta olan bu tekniÅin endikasyonları içinde trismus, üst solunum yollarındaki kitleler, çenenin anklozu, servikal artrit, maksillofasiyal travmalar yer alır. BaÅarı oranı oldukça yüksektir. Barriot ve Riou maksillofasiyal kırıkları olan 13 hastanın 6′sında antegrad yöntemlerin baÅarısız olduÄunu ve 6 hastanın hepsinde retrograd teknikle birinci denemede kısa sürede entübasyonu gerçekleÅtirdiklerini bildirmiÅlerdir. Bundan sonra karÅılaÅtıkları 6 maksillofasiyal travmalı hastada ilk denemeyi retrograd yöntemle yapmıÅlar, 3 dakikadan daha kısa bir sürede entübasyon baÅarılı bir Åekilde gerçekleÅtirmiÅlerdir. Maksillofasiyal travmalı hastalarda retrograd entübasyon hızlı, kolay ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Bu teknikte krikotiroid membranın cilt ve ciltaltına lokal anestezik infiltre edilir ve uygun uzunlukta ince duvarlı bir Ä°Äne ile krikotiroid membrana 30¡ açı ile ponksiyon yapılır. Trakeal lümene girildiÄinde hava aspire edilir, Ä°Äne içinde ince bir kılavuz geçirilir ve aÄızdan (bazende burun deliklerinden) çıkana kadar ilerletilir. Retrograd kılavuz ya bir teldir veya ince lümenli bir kateterdir (Cavafix, periduralkateter). KIlavuz tel fiberoptik bronkoskopun aspirasyon deliÄinden geçirildiÄi için tercih edilir. KIlavuz telin aÄızdan çıkarılması için bazen laringoskop ve klemp kullanılır. KIlavuz tel aÄızdan çıkarıldıktan sonra her iki ucu yavaÅça çekilir ve endotrakeal tüp bunun üzerinden larinkse itilir.
Perkutan trakeostomi aleti- Metal konüs üstünde açılıp kapanabilen plastik kolları vardır. Trakeaya yerleÅtirilirken kapalı durmasını saÄlayan kiliti vardır. YerleÅtirildikten sonra kollar sıkılarak kilit açılır, konusun iki parçası ayrılır, trakeayı dilate eder.
Rapitrac trakeostomi kiti (Department of Medical İllustration, Salford Health Authority), veya Cook percutaneus tracheostomy kiti muhtelif büyüklükte dilatörler içerir (Department of Medical Illustration, Salford Health Authority).
Lokal anestezi altında uygulanan bu yöntem sırasında gerektikçe sedasyon yapılır. Hastanın omuzları altına bir yastık yerleÅtirilir, boyun hiperekstansiyonda olacak Åekilde sırt üstü yatar. Cilt dezenfekte edildikten sonra uygulamacı hastanın baÅ kısmına geçer. Tiroid kıkırdaÄı ve krikotiroid membranı palpasyonla belirler. ?ki parmak arasında trakeayı yukarı doÄru çeker. Sol elin iki parmaÄı trakeayı sabitleÅtirirken eÄri 12 Gauge Ä°Äne dikkatli bir Åekilde iki halka arasından trakeal lümene yerleÅtirilir. Ä°Ålemin emniyet anahtarı orta hattan trakeal hava sütununa yerleÅtirilen kanülden %2 Lidokain içeren enjektöre serbest hava kabarcıklarının aspirasyonudur.
Lidokain trakeal lümene enjekte edilir. Enjektör diskonnekte edilir ve kanülden fleksibl A052 J eÄri kıavuz teli yavaÅça ilerletilir kanül çıkarılır ve tel üzerinden kılavuz kateter yerleÅtirilir ve tüm dilatasyonlar bu çift kılavuz üstünden yapılarak doku travmasına neden olabilecek kink önlenmeye çalıÅılır. Dilatasyona genelde 12 F dilatör ile baÄlanır. KIlavuz noktalara uygun olarak yerleÅtirilen tel kılavuz, daha sonra katater kılavuz ve dilatör birlikte dilatör üstünde iÅaretli noktaya ilerletilir. 36 f dilatöre kadar daha büyük boy dilatörler daha sonra yerleÅtirilip çıkarılırak 8 mm ID kanül trakeostomi tüpü (fleksibl tüp) yerleÅtirilir.
Biraz fazla dilatasyon 6-7 veya 8 mm ID tüpün daha kolay geçmesini saÄlar. Seçilen boyda tüp uygun dilatör üstüne yerleÅtirilir. (18F-6 mm ID, 21F-7mm ID, 24F-8mmID, 28F-9mm ID tüp) Trakeostomi tüpünü taÅıyan dilatör çift kılavuz üstünden kılavuz iÅaretlere göre uygun pozisyona yerleÅtirilir. Sonra kılavuzlar ve dilatör çıkarılır. Ãoklukla düÅük basınçlı yüksek volümlü tüpler kullanılır. Rapitrac yönteminde kılavuz tel üzerinden trakeaya sokulan trakeostomi aletinin kolları açılarak dilatasyon saÄlanır. Stomaya üç gün antibakteriyel pomad uygulanır ve eÄer kontraendikasyon yoksa yataÄın baÅ? 30-40¡ yükseltilir.
Perkutun trakeostomide en önemli iki nokta : 1. Metal kılavuz tel yerleÅtirilmeden iÅneden serbest havanın aspire edilmesi, 2. Hasta entübe ise endotrakeal tüpün iÅlem baÄlamadan önce kord vokallerin hemen altına kadar geri çekilmesidir. Hastalar 48 saat spontan soluyabiliyorsa dekanüle edilebilir. Tüp çapının yavaÅ yavaÅ küçültülerek çıkarılması bir baÄka yöntem olarak önerilmektedir. Schachner v ark. 80 hastalık serilerinde major komplikasyon olarak Ventriküler fibrilasyon 1, basınca baÄlı kıkırdak hasarı 3, minör komplikasyon olarak: Cuff rüptürü 7, ciltaltı amfizemi 2, minimal kanama 1 hastada saptamıÅlar. D.Leinhardt ve ark. Cook yöntemi uyguladıkları 20 hastanın 3 tanesinde cilt kanaması saptamıÅlar.
Cricothyroidotomy
Havayolu saÄlanması amacı ile acil durumlarda kullanılan cerrahi bir tekniktir. Bu teknikte gerekli aletler, 2 no’lu blade, Trausseau geniÅletici, kıvrılmıŠMayo makasları ve standart trakeotomi tüpleri. Endotrakeal entübe edilen hasta havlu ile omuzlarından sarılır ve hazırlanır. Cerrah thyroid kıkırdaÄı elinin baÅ parmaÄı ile ikinci parmaÄı arasına alır. 11 nolu blade skalpel ile trakeanın uzun eksenine dik bir Åekilde bıçak endotrakeal tüpe gelene kadar itilir. Bladenin yan tarafından Trausseau dilatör yerleÅtirilir, dilatör iyice yerleÅince skalpel geri çekilir. SaÄ açılara yayılması için cerrah kıvrılmıŠMayo makaslarını kullanır. Açıklık yeteri kadar saÄlanınca tüp geri çekilir ve Cuff’lı trakeostomi tüpü yerleÅtirilir. Bu teknikte kanama minimaldir. Cricothyroidotomi ile havayolunun en iyi Åekilde saÄlanması endotrakeal tüp ile birlikte yapılırsa gerçekleÅir. Bu iÅlem hızlı yapılabildiÄi için endotrakeal tüp, standart trakeostomiden daha ziyade cricothyroitomi için daha az önemlidir.
C.O. Brantigan ve ark. 1976-655 cricothyroidotmy hastasında postoperatif kanama 10, geç kanama 4, abse 1, boyunda sellülit 2, ciltaltı amfizemi 1, ses deÄiÅikliÄi 7, boÄazda kitle hissi 6, persistan stoma 1, obstruktif problemler 8 hastada görülmüÅtür.
1. 655 hastada yapılan cricothyroidotomy iyi tolere edilebilen, subglottik stenoz meydana getirmeyen bir yöntemdir.
2.Trakeotomiye avantajları; hızlı, cerrahi gerektirmeyen, komplikasyonları az, median sternotomi yarasından izole edilerek yapılabilir.
3.Trakeotomi tüpleri kullanıldıÄı için cricothyroidotomy trakeostomi kadar avantajlıdır.
4.Trakeotomi ihtiyacı olan durumda cricothyroidotomy elektif ve acil olarak tercih edilebilir.
Trakeotomi
Hava yolunun açılmasında olası zorluklar veya baÅ-boyun yaralanmalarında ve ameliyatlarında, uzun süreli mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Trakeotomi, boyunda trakea ön duvarına cerrahi bir yöntemle delik açılarak hava pasajının yeniden saÄlanmasıdır. Bu iÅlem geçici amaçla yapıldıÄında “trakeotomi” sürekli (hayat boyu) ve kalıcı amaçla yapılıp açılan delik boyun derisi ve aÄızlaÅtırıldıÄında “trakeostomi” olarak isimlendirilir. Ä°deal olarak trakeotomi deneyimli bir cerrah tarafından ve anestezist eÅliÄinde ameliyathanede veya yeterli donanımı olan yoÄun bakım ünitesinde yapılmalıdır. Komplikasyonları en aza indirmek için trakeotomi bakımı ve takibinde deneyimli personel görevlendirilmelidir.
Yararları :
Genellikle trakeotominin ne zaman yapılacaÄına iliÅkin kriterler yoktur. Trakeotomi açılıp açılmaması kararı verilirken yararları ve zararları gözönünde tutulmalıdır.
1.Translaringeal tüpün daha fazla larengeal hasar yapması önlenmiŠolur.
2.HemÅirelik bakımı kolaylaÅır mı? (Aspirasyon, aÄız bakımı)
3.Daha güvenilir bir hava yolu olduÄu için hasta mobilizasyonu daha rahat gerçekleÅir.
4.YoÄun Bakım ünitesinden transfer daha kolay olur.
5.Daha konforludur.
6.Konuıma olanaÄı saÄlar.
7.Oral beslenme daha rahat olabilir.
8.Psikolojik yararlarıda vardır.
Dezavantajları :
1.Ä°Ålemin maliyeti
2.Trakeostomi ile ilgili komplikasyonlar
Translarengeal tüpün çıkarılıp, trakeotomi açılması zamanı ile ilgili belli bir zamanlama yoktur. Trakeotomi kararı hastaya göre verilmeli ve zaman içinde hastanın durumunun iyileÅmesi veya bozulması olasılıÄı gözününde bulundurulmalıdır.
Ãneriler:
1. 10 güne kadar gereksinim olduÄu düÄünülen hava yolu açılması için translarengeal yol tercih edilmelidir.
2. 21 günden daha uzun süre suni hava yolu gereksinimi düÄünülüyorsa trakeotomi tercih edilmelidir.
3. Suni hava yolu gereksinimi ile ilgili belli bir süre tahmininde bulunulamıyorsa, günlük deÄerlendirmelerle trakeotomiye geçilip geçilmeme konusunda karar verilmelidir.
4.Tedavi planı içinde trakeotomi kararı mümkün olan en kısa zamanda verilerek translarengeal entübasyon süresi en aza indirgenmelidir.
Karar verildikten sonra gecikmeden trakeotomi açılmalıdır. Ancak bu arada geliÅen kardiyopulmoner instabilite, koagulopati veya diÄer hayati tehlike yaratan durumlar geliÅmiÅse bu karar ertelenebilir.
Trakeotomi yöntemi :
Hasta sırt üstü yatırılarak omuz altına rulo konulur ve boyun hiperekstansiyona getirilir. Boyun ön bölgesi ve göÄüs üst kısımları antiseptik solusyonla silinerek temizlenir. Ãn boyun bölgesi açık bırakılacak Åekilde ameliyat alanı steril örtülerle örtülür.
ınsizyon ve çalıÅma alanı adrenalinli ve % 1-2′lik lokal anestezik madde ile infiltre edildikten sonra, krikoid kıkırda?ın alt kenarı ve sternum çentiÅinin üst kenarı parmakla saptanarak ve orta çizgiden ayrılmaksızın düz bir insizyonla cilt ve cilt altı dokular kesilir.
Kanama kontrolünden sonra orta çizgide klemble diseksiyon yapılarak infrahyoid kaslar geçilir. Diseke edilen kısımlar ekartörle saÄ ve sol yan taraflara çekilerek alan geniÅletilir. Trakea tekrar palpe edilerek yeri saptanır. Bu sırada tiroid isthmusu karÅımıza çıkar ve bu da ince diseksiyonla serbestleÅtirilip yukarı doÄru çekilerek görüŠalanından kaldırılır ve trakeal kıkırdakların ön yüzü ortaya konulur. Bunun üzerindeki fasia sıyrılarak trakea duvarı ekspoze edilir. Parmakla trakea kıkırdakları hissedilip 2,3 ve 4.cü kıkırdaklar saptanır. Trakea duvarı açılmadan önce tüp büyüklüÄü ve diÄer enstrümanlar kontrol edilir. 2,3 ve 4.cü trakeal halkalardan tam kat geçilerek yuvarlak bir halka çıkartılır. Bunun büyüklüÄü, trakeanın geniÅliÄine göre deÄiÅir. Bu delik elde olan tüplerin rahat geçiÅine olanak tanıyacak geniÅlikte olmalıdır. Hastanın durumuna göre cuff’lı plastik ve cuff’sız metal bir kanül trakeotomi deliÄinden geçirilerek trakea içerisine yerleÅtirilir. Kanüllerin etrafından geçirilen ekstrafor bez ile kanül boyuna baÄlanarak yerine fikse edilir ve kanül etrafına gelecek Åekilde steril gazlı bez konularak ameliyat sonlandırılır. Uygun yapılmıŠbir trakeotomiden sonra hastanın solunumunun rahatlaması beklenir.
Komplikasyonlar :
Erken komplikasyonlar : Kanama, hava embolisi, apne, kardiyak arrest, komıu organ yaralanmaları.
Ara komplikasyonlar : Tüpün çıkması, ciltaltı amfizemi, pnömotoraks, pnömomediastinum, tüpün krutlarla tıkanması, enfeksiyon, trakeo-özofageal fistül, büyük arter-ven kanamaları, trakeit, trakeobronÅit, akciÄer apsesi, atelektazi,
Geç komplikasyonlar : Trakea stenozu, dekanülasyon güçlüÄü, skar dokusu, trakeal granülasyon, trakeomalasi.
Bu komplikasyonlardan korunma endikasyonda özenli davranılması, ameliyatın deneyimli bir ekip tarafından ve uygun ?artlarda ve uygun enstrümanlarla ve ameliyathane koÅullarında yapılması gerekir. Komplikasyonların oluÅmasında acil trakeotomiye gereksinim duyulacak kadar geç kalınmaması ve ameliyat sonrasında gerek hastanın ve gerekse de trakeotominin özenli bakımı da büyük önem taÄır. Aspirasyonlar hastanın durumuna göre asepsiye dikkat edilerek yapılmalıdır. Trakeotomi tüpünün ilk 36-48 saat içerisinde deÄiÅtirilmesi gerekli deÄildir. Bu süre içinde epitelizasyon oluÅur ve kanül kolayca çıkartılıp yenisiyle deÄiÅtirilebilir. Ancak bazen trakea bulunmasında zorluk çıkabilir. Bu nedenle ilk tüp deÄiÅiminin deneyimli kimselerce (doÄrusu ameliyatı yapan tarafından) yapılması uygundur. Tüp deÄiÅtirilirken hasta ameliyat pozisyonunda (baÅ hiperekstansiyonda) tutulmalıdır.
KAYNAKLAR
1. C.O. Brantigan, M.D., and J.B. Grow, Sr., M.D. Cricothyroidotomy: Elective use in respiratory problems requiring tracheotomy. The Journal of Thoracic And Cardiovascular Surgery. Vol 71, Number 1, 72-81, January 1976.
2. Arie Schachner, MD, Yoel Ovil, MD, et. all. Percutaneous tracheostomy-A new method. Crıtıcal Care Medicine 1989 Vol 17, No: 10, 1052-1056.
3. Leinhardt, M.Mughal et all. Appraisal of percutaneous tracheostomy. Br. J. Surg. Vol. 79, No: 3, 255-258 March 1992.
4. P. Ciaglia, M.D., F.C.C.P., and Kenneth D.Granicro, M.D., Percutaneous Dilatational Tracheostomy. Chest 1992, 101: 464-67.
5. T.R. Shantha. Retrograde Intubation Using The Subcricoid Region. Br.J of Anaesthesia 1992; 68: 109-112.
6. A.R. Bodenham. Percutaneous dilatational tracheostomy. Completing the anaesthetist’s range of airway techniques. Anaesthesia, 1993, Volume 48, Pages 101-102.
7. L.D.Caldicott, G.J. Oldroyd and A.R. Bodenham. An evaluation of a new percutaneous tracheostomy kit. Anaesthesia, 1995, Volume 50, Pages 49-51.
8. Crofts, Sally I., MD ChB; Alzeer, Abdul, MD; et all. A Comparison of percutaneous and operative tracheostomies in intensive care patient. September 1995 Vol 42, Nr 9.
9. P.V. Van Heerden, S.A.R. VWebb, B.M. Power, W.R. Thompson Anaesth Intens Care 1996; 24: 56-59.
10. Nates J.L., Cooper D.J., et all. Percutaneous tracheostomy (PCT)-A Prospective Randomized Comparison of two Techniques. Anaesth Intens Care, Vol 24, No 2, Pages 280, April 1996.
11. W.Y. Koh, T.W.K.Liw, N.M. Chin, M.F.M. Wong, Tracheostomy in a Neuro-Intensive Care Setting: Indications and Timing. Anaesth Intens Care 1997, 25: 365-368.
12. Jospeph L. Nates, Michael B.Anderson, D.James. Cooper Percutaneous dilatational tracheostomy-a clinical study evaluating two systems. Anaesth Intens Care 1997, 25: 194-201.
13. R.Alexander, J.Pappachan. Timing of surgical tracheostomy after failed percutaneus tracheostomy. Anaesth Intens Care, Vol 25, No 1, Pages 91, February 1997.
Prof. Dr. Ali GÃNERLI
Dokuz Eylül Ãniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.
Zor Hava Yolu İdaresinde İnvaziv Yöntemler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder