Down sendromu insanlarda en sık görülen kromozom anomalisi türüdür. Zeka geriliÄi yapması ve erken yaÅta ölüme neden olması nedeniyle önde gelen toplumsal sorunlardan olan down sendromu olgularının tümü olmasa da önemli kısmı, gebelik döneminde çeÅitli tanı yöntemleriyle tanınabilmekte ve ailelere gebeliÄi devam ettirme ya da sonlandırma seçenekleri sunulabilmektedir.
Down Sendromu Nedir?
Down sendromu ya da eski adlarıyla “mongolizm” veya “mongol bebek” ilk kez 1866 yılında Dr. John Langdon Down tarafından “özel bir tür zeka geriliÄi” olarak tarif edilmiÅ bir sendromdur. MoÄol ırkına mensup insanlara çekik gözlülükleriyle benzemeleri nedeniyle Dr. Down bu bebekler için “mongoloid” terimini kullanmıÅ, ancak daha sonra Asyalı bilim adamlarının baskısıyla “mongol” terimi tümüyle terkedilmiÅtir.
Down sendromunun genetik kaynaklı olduÄu baÅtan beri düÅünülmesine karÅın bu bebeklerin kromozom haritasının çıkarılması ancak 1959 yılında mümkün olmuÅtur. Daha sonraki yıllarda Down sendromunun translokasyona baÄlı Åekilleri ve mozaik varyantı da olabileceÄi keÅfedilmiÅtir.
Dünyada yaklaÅık olarak 660 yenidoÄan bebekten biri Down sendromu ile doÄmaktadır. Bu haliyle Down sendromu insanlarda en sık görülen malformasyon (yapısal bozukluk) türüdür.
Nasıl OluÅur?
Ä°nsan, hücrelerinde 46 kromozom içeren bir canlıdır. Kromozomlar hem insan ırkına ait, hem de bulunduÄu canlının bireysel özelliklerine ait bilgileri depolayan DNA yapılı moleküllerdir. Bu DNA molekülleri de vücudun iÅleyiÅiyle ilgili bir maddenin (enzimler ya da çeÅitli proteinler gibi) üretimine ait bilgiler içeren farklı genleri taÅır. Bu 46 kromozomun yarısı anneden yarısı da babadan gelir. Ä°Åte Down sendromu insanlarda normalde anneden bir, babadan da bir olmak üzere iki adet gelen 21. kromozom bilgisinin hücrede üçüncü kez yeralmasıyla (Trizomi 21= üç adet 21 numaralı kromozom) ortaya çıkan belirtiler topluluÄudur. Bu fazladan kromozom yani DNA bilgisi hücresel seviyede çeÅitli genlerin iki kez deÄil üç kez ifade bulması (overexpression) ve böylece çeÅitli maddelerin üretiminde anormallikler oluÅmasına neden olur. Bu hücresel düzeydeki anormallikler bebeÄin vücuduna yansıdıÄında karÅımıza Down sendromu belirtileri topluluÄu çıkar.
Down Sendromu'nun Belirtileri Nelerdir?
DS’lu çocuklar, birbirlerine benzemekten ziyade,ailelerine benzerler.Duygu ve davranıÅlarında kusursuz, oyun ve yaramazlıkta ise yaratıcı ve hayal gücü yüksek olup, ihtiyaç duyulan deÄiÅik düzeylerdeki gelir ve barınma imkânları içinde, kendi ayakları üzerinde duracak Åekilde yetiÅirler.
DS, çocuÄunuz hakkındaki merak uyandıran yegâne Åey olmayacaktır elbette. Unutmayın; çocuk yetiÅtirmek,hayatınıza düÅünemeyeceÄiniz bir tat katacaÄı gibi,aklınıza gelmeyecek zorlukları da beraberinde getirir.Ãocuklarımızın ne kadar ilerleme kaydedeceÄini artık tahmin bile edemeyiz.
DS rahatsızlıÄını yaÅayan çocuklar, her çocuÄun yetiÅmesine katkıda bulunan bakım, özen ve toplumsal yaÅamın içinde yer alma gibi imkânların aynısından yararlanırken, bütün diÄer çocuklar için olduÄu gibi,okul, okul öncesi eÄitim ve eÄitimin kalitesi de,saÄlıklı akademik beceriler geliÅtirmede gerekli olan imkânları çocuÄunuza saÄlamanız açısından büyük önem taÅır.
Standart IQ testlerinde DS’lu çocuklar, zekâ geriliÄi sınırını aÅaÄıya çekecek ılımlılıkta puanlar alırlar çoÄu zaman. Ancak, durum böyle olsa da, bu testler zekânın birçok önemli alanını ölçmezler; siz de çocuÄun hafıza, iç görü, yaratıcılık ve zekâsı karÅısında ÅaÅırır kalırsınız ve ne Åanstır ki, bu tür çocuklardaki yüksek öÄrenme yetersizliÄi oranı, bir dizi yetenek ve beceriyi gölgeleyebilir.
DS’lu çocuklar, pahalı saÄlık tanıları ile öteki profesyonel müdahalelerin ilk müÅterileri olsa da,unutmayın ki,çevrelerinde onları seven, sayan ve takdir eden insanların bulunması her çocuÄun hakkıdır.
Böylesi çocukları, her hangi bir kiÅide ortaya muhtemel olan ya da olmayan birçok fiziksel özelliÄinden tanımak mümkündür. Bazı belirtileri de Åöyle sıralanabilir:
- à İrisinde küçük, beyaz, hilâl Åeklinde belirgin Brusfield benekleri olan çekik gözler,
- à Her iki elinde de bulunan tek bir avuç içi çizgisi,
- à Ender görülen, olaÄandıÅı bir zekâ,
- à DoÄuÅtan gelen yüksek orandaki kalp yetersizliÄi(%35-50 oranında).
ÃocuÄun doÄumunun ilk iki ayını takiben, kalp ekosunun(eko-kardiyogram) alınması gereklidir. Yurtiçi (ulusal) organizasyonlar, DS'lu çocuklar adına, çocuÄunuzun doktoruna iletmeyi isteyebileceÄiniz, her türlü bilgiyi içeren kontrol listelerini tedarik ederler.
21. Kromozom Bilgisi Hücreye Fazladan Nasıl Girer?
21. kromozom bilgisi hücreye direkt olarak 21. kromozomun iki adet yerine üç adet olması Åeklinde girebileceÄi gibi, bu bilgi ek bir kromozom Åeklinde deÄil de baÅka bir kromozoma eklenmiÅ Åekilde (en sık 14. kromozoma eklenmiÅ olarak) hücreye girebilir.
Down sendromu olgularının en sık ortaya çıkma Åekli (%95) üç adet 21 numaralı kromozom bulunması Åeklinde olur. Bu durumda bireyin kromozom sayısı 47'dir ve kromozom haritasında 21. kromozomun üç adet olduÄu
gözlenir. %4 olguda ise 21. kromozom hücrede 14. kromozoma eklenmiÅ Åekilde bulunur. Buna da translokasyona baÄlı (yer deÄiÅtirmeye baÄlı) Down sendromu adı verilir. Böyle bir bireyin toplam kromozom sayısı normal olmasına karÅın 14. kromozomundan biri 21. kromozomu da taÅıdıÄından diÄerinden daha uzun görülür.
Her iki durumda da sonuç aynıdır: "Fazladan" gelen 21. kromozom bilgileri hücresel seviyede yarattıkları olumsuz deÄiÅikliklerle Down sendromu ortaya çıkmasına neden olur.
èèèèèèè AÅaÄıda 21. kromozomun üçlü halini görüyoruz !!!
21 Nolu Kromozom Nasıl Ãç Adet Olur?
Ä°nsanlarda bulunan 46 kromozomun 44'ü otozomal (bedensel yapı ve iÅlevlerle ilgili), 2 tanesi de cinsiyet kromozomudur (ön planda cinsiyete özgü iÅlevlerle ilgili kromozom). Erkeklerin cinsiyet kromozomları XY yapısında, kadınların ise XX yapısındadır.
Ãremeyi saÄlayan hücrelerde kromozom sayısı yarıyarıyadır. Åöyle ki, spermatosit adı verilen erkek hücreleri olgunlaÅma aÅamasında mayoz bölünme adı verilen bölünme Åekliyle ikiye bölünerek 23 X ya da 23 Y olmak üzere iki farklı yapıda kromozom taÅıyan olgun ve döllemeye hazır sperm hücrelerine dönüÅürler. Kadınlarda ise bu mayoz bölünme her ikisi de 23, X yapıya sahip olgun ve döllenmeye hazır oosit (yumurta hücresi) oluÅumuyla sonuçlanır.
Cinsel birleÅme sonucunda döllemeyi Y kromozomu taÅıyan spermlerden biri gerçekleÅtirdiÄinde bebeÄin cinsiyeti erkek, X kromozomu gerçekleÅtirdiÄinde ise kadın olarak belirlenir.
Down sendromu geliÅiminde ise yukarıda anlatılan fizyolojik olaylar zincirinin kadın tarafındaki kısmı bozulur. Mayoz bölünmede herhangi bir nedenle tam ikiye ayrılma gerçekleÅmez ve bir oosit hücresi mayozla ikiye bölündüÄünde 21. kromozom, nondisjunction (ayrılmama) adı verilen olgu sonucunda bölümlerden birine hiç ulaÅamaz. Yani kadının oositleri arasında 24 adet (21. kromozomun ikisini de alan) ve 22 adet (21. kromozomu hiç içermeyen) kromozom taÅıyan anormal oositler geliÅir. Sperm 22adet kromozom taÅıyan hücreyi döllediÄinde gebelik daha fazla devam edemez ve düÅükle sonuçlanır. Sperm 24 adet kromozom taÅıyan hücreyi döllerse oluÅan zigot (embriyo öncesi dönem) 47 adet kromozom taÅıyan ve 21. kromozomu üç adet olan "Trizomi 21"yapıya sahip olur.
Nondisjunction (ayrılmama) olayı anne yaÅıyla birlikte artıŠgösterir. Bunun nedeni muhtemelen oositin (yumurta hücresinin) yaÅlanmasıdır. Nondisjunction en sık 21. kromozomda meydana gelmekle beraber 18. kromozomda, 13. kromozom da ya da çok ender olarak diÄer kromozomlarda meydana gelir. Her bir nondisjunction hücrelerde fazladan bir kromozom bilgisi demektir ve her bir fazla kromozom kendine özgü belirtiler ortaya çıkarır (Trizomi 18 ve Trizomi 13 gibi).
Trizomi aslında sıklıkla düÅükle sonuçlanır. Bu "doÄal seleksiyon" adı verilen ve doÄanın canlı hayatının "kalitesini" sürdürmesinde etkili olan bir süreçtir. DüÅük, erken gebelik döneminde olabileceÄi gibi 20.haftaya kadar gecikebilir, ya da erken doÄum ortaya çıkabilir. Bir kısım olgular ise doÄuma kadar yaÅamaya devam eder ve Down sendromlu bebekler olarak dünyaya gelirler.
Translokasyona BaÄlı Down Sendromu
Dengeli translokasyon taÅıyan bir anne ya da babadan bebeÄe 21. kromozom bilgileri 3. kez geçtiÄinde bebekte translokasyona baÄlı Down sendromu ortaya çıkar. Bu tip Down sendromunun özelliÄi bebeÄin kromozom sayısının 46 (yani normal) olmasına karÅın 21. kromozomun 3. kopyasını taÅımasıdır.
Bebekte translokasyona baÄlı Down sendromu spontan (kendiliÄinden) olabileceÄi gibi translokasyon taÅıyıcı bir anne ya da babadan da geçebilir. Genlerinde translokasyonu olan anne ya da babanın 45 kromozomu olmasına karÅın, tüm genetik materyal translokasyon sonucu varlıÄını koruduÄundan dıŠgörünüÅleri normaldir ve Down sendromu özellikleri taÅımazlar.
Dengeli Translokasyon Nedir?
Dengeli translokasyon bireyin kromozomlarından birinin yerinden kalkıp baÅka bir kromozoma transloke olması ("göç etmesi ve eklenmesi") durumudur. Ãrnek olarak 21. kromozomun bir tanesinin yerini terkedip tümüyle 14 numaralı kromozomun bir tanesine eklenmesi verilebilir. Böyle bir birey dıŠgörünüŠolarak tümüyle normaldir, çünkü kromozom bilgisi eksik ya da fazla deÄildir. Ancak bu bireyin kromozom haritası çıkarıldıÄında bireyin 45 kromozom taÅıdıÄı ve 14 numaralı kromozomunda bir eklentisi olduÄu (21 numaralı kromozom) görülür.
Böyle bir birey çocuk sahibi olduÄunda bebeÄe fazladan 21 numaralı kromozom içeren 14 numaralı kromozomunu verirse bebeÄin kromozom sayısı normal olmasına karÅı 21 numaralı kromozom bilgisini üç kez taÅıması nedeniyle Down sendromu bulguları ortaya çıkar. Birey bebeÄine anormal 14 numaralı kromozomunu geçirir ancak 21 numaralı kromozomunu vermezse bebek dengeli translokasyon taÅıyıcılıÄını annesinden ya da babasından almıŠolur ve Down sendromu belirtileri göstermeden "taÅıyıcı" olarak hayatını devam ettirir. BebeÄe normal olan 14 numaralı kromozom ve normal 21 numaralı kromozom geçerse bebek tümüyle normal doÄar.
Down Sendromu Karakteristik ÃzelliÄi
Yüzü : Yüz, yuvarlak ve basıktır. Gözler çekik olup, kapaklarında kıvrım mevcuttur. Ãocuk büyüdükçe bu kıvrım belirgin hale gelir. Yine bazı çocuklarda özellikle göz rengi açıksa, gözün renkli bölümünün çerçevesinden içe doÄru beyaz lekeler vardır. Bu lekeler zamanla kaybolur. Göz kapaklarında ÅiÅme ve çapaklanma görülür.Burun, küçük ve kalkık, burun kökü basıktır. Yüzün yuvarlak olması nedeniyle gözler birbirinden ayrık durur. Göz kaslarının zayıf olması nedeniyle ÅaÅılık görülebilir. AÄız küçük olduÄu için (özellikle bebeklerde) dil dıÅarıda durabilir. Bu nedenle salya akması ve aÄız kenarlarında çatlaklar oluÅabilir. Dil üzerinde yarıklar vardır. Kulaklar biraz aÅaÄıda olup, kulak yolu dar ve küçüktür. Kulak iltihaplanmaları ve iÅitme problemi yaygındır.
BaÅı: BaÅ, basık, arkası düzleÅme eÄilimindedir. Saç, kaÅ ve kirpikler çoÄu kez seyrek ve yumuÅaktır.
Boyun: Genellikle kısa ve geniÅtir.
Gövde: Kısa ve geniŠgörünür. Karın geniŠve bombe görünümünde olup, göbek veya kasıkta bazen fıtık görülebilir.
Kol ve Bacaklar: Genellikle gevÅek ve künt bir yapı görülür. Aynı görünüm el ve ayak içinde geçerlidir. Elde, avuç içinde simin çizgisi avuç içini boydan boya kat eder. Ayakta da baÅ parmakla ikinci parmak arasında geniÅ bir ayrılık vardır.
İç Organlar: Kalpte anatomik bozukluklar görülebilir. Guatr sık rastlanan bir semptomdur. BaÄıÅıklık sistemi zayıf olan bu çocuklarda akciÄer enfeksiyonları sık görülür. Ãocuk, doÄumda ve daha sonra belli aralıklarla kontrolden geçirilmelidir.
Cinsel Organlar: Erkek çocuklarda yumurtalıkların kasıkta ya da karında kalmaları veya çocuÄun idrar deliÄinin penisin ucunda deÄil biraz altta kalması söz konusudur.Bu durumda uzman doktorlara baÅvurmalı ve yapılması gerekenler öÄrenilmelidir.
Down Sendromlu Bebeklerde Hangi Organ Bozuklukları Görülür?
Down sendromlu bebeklerde en sık kalp hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıkları görülür. Kalp defektinin aÄır olması bebeÄin henüz doÄmadan önce kalp yetmezliÄi nedeniyle tüm vücudunun ÅiÅmesine neden olabilir (hidrops). Bazı durumlarda sindirim sistemindeki defektler tıkanıklıklara neden olur ve bu durumların acil ameliyatla giderilmesi gerekebilir.
Down sendromlu bebeklerde yenidoÄan ya da çocukluk çaÄında lösemi (kan kanseri) daha sık gözlenir.
Down sendromunun birçok aile için en üzücü özelliÄi bebek büyüdükçe barizleÅen zeka geriliÄidir. Bunun Åiddeti bebekler arasında önemli farklılıklar gösterir. Bu bebeklerin erken dönemlerden itibaren özel bazı eÄitim programlarına alınması ile baÅarılı sonuçlar alınabilmektedir.
YenidoÄan Ãocukta Nasıl Tanı Konur?
Klinik bulgularla yenidoÄanda Down sendromu tanısı koymak genellikle kolaydır. Ancak kesin tanı kromozom analizi yapılarak konur. Kromozom analizi ayrıca Down sendromu'nun "hafif" Åekli olan mozaik durumunun belirlenmesinde de önemlidir. Mozaik kromozom yapısına sahip bebeklerde kromozomların bir kısmı normal yapıda olduklarından sendromun tipik özelliklerinin bir kısmı gözlenmeyebilir ve zeka geriliÄi de daha hafif olur.
RahatsızlıÄın BaÅka ÃeÅitleri Var mıdır?
Down Sendromu'nun belli baÅlı 3 çeÅidi vardır.BebeÄinizde muhtemelen, ya trisonomy 21-kromozomların 21.çiftinde görülen, yumurta, ve sperm geliÅimi veya döllenme (fertilizasyon) sırasında vuku bulan bir hücre anormalliÄinden kaynaklanan fazlalık vardır.Ya da %4 kadarı (fazladan olan 21. kromozomun parçalanıp, diÄerine yapıÅtıÄı Translokasyon'a yakalanmıÅtır. YaklaÅık %1'inde ise, sadece bazı hücrelerde kromozom fazlalıÄının (Trisonomy 21)bulunduÄu mozaik birdurum. (Mosaicism) görülür. DS rahatsızlıÄı olanların %95'inde Trisonomy 21 vardır.
a) TRÄ°SOMY: Bu tip Down Sendromlularda kromozom sayısı 47'dir. Fazla kromozom 21. kromozomdur. Down sendromounda en yaygın görülen kromozom anormalliÄidir. 21 numaralı kromozomun 3 tane olması halidir. Bu tür mongolizm daha çok yaÅlı annelerin çocuklarında görülür.
b) MOSAÄ°CÄ°SM (MOZAÄ°K TÄ°P DOWN SENDROMU): Seyrek görülen bir Mongolizm türüdür. Aile kökenli deÄildir. Bireyin hücrelerinde kromozom sayıları farklıdır. ÃrneÄin deri hücresinde 46 kromozom bulunurken, kan hücresinde 47 veya ilikte 46 iken deride 47 kromozom olabilir. Bu, embriyo da hücrelerin erken bölünmesinden kaynaklanan bir durumdur.
c) TRANSLOCATÄ°ON: Bu tip Mongolizmde, 21 numaralı kromozom fazla düzeyde materyal içermektedir. Kromozom sayısındaki fazlalıktan öte kromozomların yeniden düzenlenmesinden kaynaklanmaktadır. Kromozom sayısı 46 olmasına raÄmen, genellikle 15 veya 21 numaralı kromozomun fazla dozda olması anormalliÄe neden olmaktadır. Bu tip mongolizm daha çok aile kökenlidir. 15 veya 21 numaralı kromozom anormalliÄi görülen anne babaların çocuklarında görülür. (Yukarıda bahsedilmiÅti...)
Tedavisi: Down Sendromunun tıbbi anlamda tedavisi bulunmamaktadır. Kromozom bozukluÄundan kaynaklandıÄı ve kalıtsal olduÄu için sadece hamileliÄin ilk aylarında 3′lü kan testi ile çocuÄun Down’lu olup olmadıÄı öÄrenilebilmekte ve Down’lu ise kürtaj yapılabilmektedir.
DS'lu Büyüyen Bir ÃocuÄun Hayatı Nasıl Olacaktır?
5 yıl öncesinde bile, normal bir çocuÄun fırsatları, DS’lu olarak dünyaya gelmiÅ bir çocuktan daha fazlaydı. DS’lu gençler, hayal bile edilemeyecek alanlarda üstün baÅarılar sergileyebildiklerini ispat etmiÅ olup, temel programlara entegre olurlarken, kapılar her zaman kendilerine açılmıÅtır ve açılmaya da devam edecektir. Bir zamanlar, DS’lu yetenekli bir aktörle, aktrisin baÅrolünü oynadıÄı, yeryüzündeki tüm çocukların potansiyeli hakkında kamuoyunu aydınlatan “Life Goes On” adında bir film de seyretmiÅtik.
DS’lu iki genç adam, Count us In: Growing Up With Down. Syndrome (Bizi de Aranıza Alın: Down Sendromuyla Büyümek) adlı bir kitap bile yazmıÅlardı. Lou Shaw’un senaryosunu yazdıÄı, “OÄluna Saygı Duy” adlı sürükleyici filmin baÅrolünde DS’lu iki kahraman oynamıÅtır. Aynı Åekilde, DS’lu iki genç adam da, Cannes 1996 En Ä°yi Erkek Oyuncu Åeref Ãdülü’nü almıÅtı.
Ãlkedeki DS’lu binlerce genç, hayatlarını Åöhretsiz ve yaygarasız bir biçimde yaÅamaya devam ederken,yaÅadıkları toplumu sadece içinde bulunmakla deÄiÅikliÄe uÄratıp, baÅkalaÅtırıyorlar. Hayalleri ve amaçlarına ulaÅacak kararlılıkları var. Ãevre okullarda, günün birinde iÅ arkadaÅı, komÅu hatta yetiÅkinlikte arkadaÅ olabilecekleri çocuklarla
alıÅılagelmiÅ daimi sınıflarda öÄrenim görürler.Genç ve yetiÅkin olanları farklı ve anlamlı iÅlere girerken, ev geçindirebilir, içinde yaÅadıkları topluluÄa katkıda bulunabilirler.
BebeÄimi Dünyaya Getirmeye Hazırlanırken Farklı Bir Åey Yapmam Gerekir mi?
Biraz dinlenmeyi deneyin. Nasıl hissediyorsanız, öyle davranmakta serbestsiniz. Sizi ve bebeÄinizi sevenler de aynı Åekilde.
Ãocuk doÄurmak kolay iÅ deÄildir; heyecanınız, ailenize katılacak yeni bir candan kaynaklanır. Tebriklere ve fevkalâde hediyelere lâyıksınız. Ona merhaba demek için vakit kaybetmeyin ve bebeÄinizle mutluluÄun tadını çıkarın; zira, çok çabuk büyüyorlar.
Yeni Tıp Dergisi KASIM 1999 - 6
YORUM
Ä°kinci ve üçüncü trimester testlerinin Ä°ntegrasyonu ile Down sendromu taraması: Down sendromu taramasında ilk trimester, ikincitrimester testleri koryonik villus örneklemesi veya amniosentezi efektif yöntemler olmasına raÄmen pratikte hangi metodun kullanılması gerektiÄine dair tereddütler vardır. Bu makalede her iki trimesterölçümlerinin integre edilmesi ile Down sendromlu bebekdoÄurma riskinin belirleneceÄi bir metod anlatılmıÅtır. Bunun için ilk ve ikinci trimesterde kullanılan tarama metodları ile ilgili yayınlanmıŠçalıÅmalara ait bilgiler toplanmıÅtır. Ä°lk trimester taramasında Down sendromlu fetüsü olan 77 ve etkilenmemiÅ fetüsü olan 363 gebeden alınan serum"pregnancy associated plasma protein A" seviyeleri ile 326 etkilenmiÅ ve 95476 etkilenmemiÅ gebenin ultrasonografik olarak tespit edilmiÅ "nuchaltranslucency" ölçümleri dikkate alınmıÅ. Ä°kinci trimester testleri ise 77 etkilenmiÅ ve 385 etkilenmemiÅ gebede serum afetoprotein, ankon-jugeöstriol, HCG ve inhibin A ölçüm kombinasyonları idi.Buna göre integre tarama testinde pozitiflik (>1/120cut off kabul edildiÄinde) Down sendromu belirleme hızı %85olup yanlıŠpozitiflik oranı %0.9 idi. Aynı tespit hızını elde etmek için halen kullanılan taramatestlerinin yanlıŠpozitiflik oranları daha yükselmekte imiÅ (%5-22). EÄer ikinci trimesterde tarama ile halen %5'lik yanlıŠpozitiflik oranı ile kullanılırsa olan üçlü tarama testi yerine integretest kullanılsaydı Down sendromu tespit oranı dahayüksek (%85'e karÅılık %69) veinvazifdiagnostik giriÅim ve sonrasında normal fetüslerin kaybında da 4/5 azalma olacaktır. Bu bulgularla integre test Åu anda kullanılan en iyi testden çok daha düÅük bir yanlıŠpozitiflik hızı ile,daha fazla Down sendromu tanısı saÄlayacaktır.Dr. Neslihan SEÃKÄ°N'in yorumu: Günümüzde intrauterinanomalilerin en erken dönemde, en hızlı Åekilde, en az invazif yöntemlerle ve endüÅük yanlıŠpozitiflik oranları ile tespiti için araÅtırmalar devam etmektedir. Makalede testler sadece Down sendromu tespiti yönünde incelenmiÅ, ancak üçlü tarama testininöral tüp defekti ve trizomi 18 tespiti, ayrıca kötüobstetrik prognoz hakkında da bilgi verebileceÄi unutulmamalıdır.Ayrıca integre testin yine de pratikte iki aÅamalı olduÄu hastanın yine ikinci trimesteri beklemek zorunda kaldıÄı, bunun da yaratacaÄı psikolojik etkiler göz ardı edilmemelidir. Hele ki bir gebe aslında ilk trimester testine göre termine edilmesi gereken gebeliÄi sırf integre test sonucu beklenecek diye taÅıyıp daha sonra çok daha zahmetli bir terminasyona mecbur bırakılırsa bu da kabul edilebilecek bir durum olmasa gerektir. Herhalde henüz ideal olan testlerden oldukça uzaÄız ve sadece Down sendromu deÄil diÄer trizomi ve anomalilerin aynı anda tespiti içinde daha çok araÅtırmalar gerekmektedir.
BÄ°YOLOJÄ°
DÃNEM ÃDEVÄ°
KONU:
DOWN SENDROMU (MONGOLÄ°ZM)
HAZIRLAYANIN;
ADI: H. ALPER
SOYADI: YILDIRIM
SINIFI: 10-F
NUMARASI:161
...HAYATTA EN HAKÄ°KÄ° MÃRÅÄ°T Ä°LÄ°MDÄ°R...
M.KEMAL ATATÃRK
Down Sendromu (Mongolizm) Nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder