GÃZ
Göz düÅünen canlı insanın en önemli organlarından biridir. Ä°nsan algılamasının yaklaÅık %80âi bu inanılmaz organ tarafından saÄlanır. Ä°nsanda gözler; burnun iki yanında bulunan, önde göz kapaklarıyla örtülü kemik boÅlukları içinde yer alan, koruyucu bir yaÄ yastıkçıÄı üstünde yerleÅmiÅ, düzensiz küre biçiminde yaklaÅık 25 mm çapında ve her biri 7-8 gr aÄırlıkta olan organlardır.
Gözün Yapısı
Göz Kasları
Gözün hareketi belli sayıda hareket ettirici kaslar tarafından saÄlanır. Dört düz kas, bir uçlarıyla göz çukuru boÅluÄunun dibine, öbür uçlarıyla, dikey düzlemdeki bir çevre boyunca, gözyuvarına tutunurlar. Bu kaslardan gözün üstünde olanına üst rectus kası denir, görevi; kasılarak gözü kaldırmak ve bakıÅı yukarı çevirmektir. Gözün altında olanı ise alt rectus kasıdır, gözü indirerek bakıÅı aÅaÄıya yöneltir. Bunlar dıÅında gözün her iki yanında bulunan iç ve dıŠdüz kaslar vardır ki bunlar da gözü saÄa yada sola çevirirler. Ä°ki eÄik kas ise gözü ekseni çevresinde döndürmekle görevlidir. Büyük eÄik kasın bir ucu göz çukuru boÅluÄunun dibine yapıÅıktır ve oradan alın kemiÄi üstündeki bir çeÅit kemik makaraya geldikten sonra düÅey bir çember boyunca gözyuvarına tutunur; küçük eÄik kas da bir yandan göze, öte yandan göz çukurunun iç çeperine yapıÅır.
Gözyuvarı
DıÅtan içe doÄru üç ana tabakadan oluÅur:
Sert tabaka (sclera):
Gözün en dıÅında bulunan beyaz renkli tabakadır. Sclera yada göz akı da denilen bu tabaka baÄ dokudan yapılmıŠolup gözü korumakla görevlidir. Sert tabaka, gözün ön tarafında incelip, saat camı gibi kubbeleÅir ve saydamlaÅır. IÅıÄı geçiren bu bölüme kornea (saydam tabaka) denir. Kornea gözümüze toz kaçtıÄında acıyan, cama benzeyen, kontakt lensleri üzerine yerleÅtirdiÄimiz kısımdır. YaklaÅık yarım milimetre kalınlıÄında ve 12 mm çapındadır. Saydam bir küre kesitine benzer. Gözün, gelen ıÅınları en fazla kıran bölümüdür. Dolayısıyla gözün odaklama iÅlevinde, yani net görmede en büyük pay korneaya aittir. Korneanın yapısında en ufak bir deÄiÅiklik gözün odaklama iÅlevinde önemli bir fark yaratır. Bu nedenle kırma kusurlarını tedavi etme amacıyla geliÅtirilmiÅ olan refraktif cerrahi genellikle korneada Åekil deÄiÅiklikleri yaparak kırma kusurlarını çözer. Kornea temel olarak 3 katmandan oluÅur. Bu katmanlar dıÅtan içe epitel, stroma ve endoteldir. Epitelin kendini yenileme yeteneÄi vardır. Herhangi bir hasar sonrası epitel hücreleri üreyerek hasarın büyüklüÄüne göre birkaç gün içinde hasarı kapatırlar. Bu katmanın bir özelliÄi de acıyı algılamamızı saÄlayan sinir uçlarını içermesidir. Stroma katmanı toplam kornea kalınlıÄının %90′ını oluÅturur. Büyük kısmı kollajen liflerden meydana gelir. Korneanın saÄlamlıÄını saÄlayan katmandır. Endotel ise tek sıra hücreden oluÅmuÅ en içteki katmandır. Ana görevi stromadaki fazla sıvıyı alıp korneanın ÅiÅmesini engelleyerek saydam kalmasını saÄlamaktır.
Damar tabaka (koroid):
Sert tabakanın iç yüzünü saran ve bol kan damarı taÅıyan pigmentli tabakadır. Pigmentler, fazla ıÅıÄı emip yansımaları önleyerek görüntünün netliÄini saÄlar. Bu tabaka önde düzleÅerek gözün renkli kısmı irisâi ve kirpiksi kasları oluÅturur. Ä°ris açılıp kapanan ve gözün renkli kısmının ortasında bulunan siyah noktayı geniÅletip daraltan diyaframdır. Mavi, yeÅil, ela, kahverengi gibi renklerde olabilir. Ä°risin ortasında ıÅıÄın göze girip çıkmasını saÄlayan, iristeki kaslarla büzülüp açılabilen gözbebeÄi (pupil) bulunur. Göze giren ıÅık miktarı gözbebeÄinin büyüklüÄüyle ayarlanır. Aydınlık ortamlarda küçülür. Böylece göze az ıÅık girer. Karanlıkta ise geniÅlemesiyle gözün arka kısmına daha çok ıÅık ulaÅır.
Kornea ve iris arasındaki boÅluÄa ön kamera, mercek ile iris arasındaki boÅluÄa ise arka kamera denir. İçi Åeffaf su gibi bir sıvıyla doludur. Sıvının görevi kornea ve merceÄi beslemek, göz küresinin Åeklini sabit tutmaktır. Bu sıvı devamlı göz tarafından üretilir ve vücuttan atılır.
GözbebeÄinin arkasında yer alan Åeffaf yapıya lens (göz merceÄi) denir. Ä°nce kenarlı bir mercektir. Temel fonksiyonu odaklama için ince ayar yapmaktır. Bu fonksiyonu ÅiÅkinleÅip incelerek yapısını deÄiÅtirerek gerçekleÅtirir. GözbebeÄinden giren ıÅınları kırarak aÄ tabaka üzerindeki duyarlı bölgelerde toplanmasını saÄlar ve yakına bakıÅta bombeleÅerek okuma gibi iÅlevlerin yapılmasında rol oynar.
Göz merceÄinin arkasından retinaya kadar olan bölge vitrius (camsı cisim) adını alır. Jelatinimsi bir maddeyle doludur. Ãok fonksiyonlu saydam bir yastık gibi düÅünülebilir, merceÄin yerinde kalmasını saÄlar. IÅık buradan geçerek retina tabakasına ulaÅır.
AÄ tabaka (retina):
Göz yuvarlaÄının en içte bulunan tabakasıdır. IÅıÄa duyarlı reseptör (görme) hücreleri, siniri hücreleri ve uzantıları ile ara nöronlardan oluÅur.
Gözün Yapısı Nasıldır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder