RAHÄ°M AÄZINDAKÄ° SORUNLAR
Rahim aÄzına baÄlı nedenlerde kısırlıÄa neden olabilir.Servikal faktörlerin belirlenebilmesi için postkoital test (cinsel iliÅki sonrası test) yapılması önerilir.Bu test ile servikal mukus,sperm ve ikisi arasındaki iliÅki deÄerlendirilebilir.Cinsel iliÅkiden 2-18 saat sonra kadının serviksinden alınan mukus örneÄi mikroskop ile incelenir.Mukus iyi kalitede ise ve yeteri kadar hareketli sperm varsa mikroskopik incelemede ileri doÄru hareketli spermler görülür.Az sayıda hareketli sperm varlıÄı,sperm üretimindeki bozukluÄu,spermlerin vagene ulaÅımındaki veya servikal mukustaki problemi ve immunolojik bozukluÄu gösterir.
Servikal mukustaki problemlere baÄlı kısırlık,antibiyotikler,hormonlar veya intrauterin inseminasyon aÅılama ile tedavi edilebilir.
RAHÄ°MDEKÄ° SORUNLAR
ÃocuÄu olmayan kadınların % 5âinde rahimde yapısal bozukluklar,yapıÅıklıklar,polip ve myomlar görülür.Bunlar döllenmiÅ yumurtanın tutunmasını engelleyerek veya düÅüklere neden olarak normal gebeliÄi önler.
Histerosalpingografi denen basit radyolojik inceleme ile rahimdeki yapısal bozukluklar,rahim içi yapıÅıklıklar,polip ve myomlar belirlenebilir.
ENDOMETRÄ°UM KAYNAKLI SORUNLAR
Endometriozis yaptıÄı yapıÅıklıklar ve yaralarla yumurtalıkları,rahmi ve baÄırsakları birbirine baÄlayarak üreme organlarının normal anatomisinin bozabilir.Bu yapıÅıklıklar yumurtanın atılımını ve kanallar tarafından alınmasını da engelleyebilir.Bununla birlikte araÅtırmacılar endometriozis dokularından salgılanan bazı kimyasalların yumurtlamayı,yumurtanın sperm ile döllenmesini ve döllenmiÅ embriyonun ana rahmine yerleÅmesini engellediÄini göstermiÅlerdir.Ayrıca endometriozisli hastalarda düÅük riski daha fazladır.Endometriozis dokularından bebeÄe zararlı kimyasalların salınması ve annenin baÄıÅıklık sistemindeki bozukluklar düÅüklere neden olabilir.Tedavi görmüŠkadınlara ise bu risk artmamıÅtır.
Endometriozis tanısı laporoskopi ile konur ve aynı seansta cerrahi tedavi uygukanabilir.
ERKEK FAKTÃRÃ
Ãocuk sahibi olamayan çiftlerin % 40âında erkeÄe baÄlı faktörler ya tek baÅına kısırlık nedenidir ya da diÄer nedenlere eÅlik eder.
SPERM ÃRETÄ°MÄ°
Testislerdeki (yumurtalıklar) ipliksi tübüllerde sperm üretimi gerçekleÅir.Sperm hücresi yaklaÅık üç ay gibi bir sürede olgunlaÅır.Sperm hücresi baÅ,boyun ve kuyruk olmak üzere üç kısımdan oluÅur.
MESA VE TESE UYGULAMALARI
Lokal anestezi ile gerçekleÅtirilen bu iÅlemler yaklaÅık 30 ila 60 dakika sürer.Bu iÅlemlerin erkek cinsel saÄlıÄına hiç bir olumsuz etkisi yoktur.Bu programa alınan erkek hastalar bir ürolog tarafından deÄerlendirlir ve iÅlem hakkında bilgilendirilir .Menide hiç spermi bulunmayan vakaların yanı sıra,menide normal yapıda spermi olmayan veya bulunan spermlerin hepsinin ölü olduÄu vakalar bu iÅlemler için aday olabilir.
MESA uygulamasında,kanalları tıkalı olan hastalarda sperm kanallarından bir mikrocerrahi iÅlem ile sperm elde edilir.Elde edilen spermler elde edilir.Elde edilen spermler ile mikroinjeksiyon tedavisi uygulanır.
TESE iÅleminde ise direk testisten (yumurtalıklardan) alınan küçük doku örnekleri özel iÅlemlerden geçirilerek elde edilen spermler ile mikroenjeksiyon yapılır.
MESA ve TESE uygulamaları menisinde ölü veya canlı hiç spermi olmayan,ÅddetliÄi erkek kısırlıÄı vakalarında seçilen tedavi yöntemleridir.MESA,yumurtalık kanallarının tıkalı olduÄu durumlarda uygulanır.TESE iÅlemi ise sperm kanallarında tıkanıklık olmamasına raÄmen,menisinde hiç spermi olmayan hastalarda uygulanır.Bu hastalarda yumurtalıklarda sperm üretimi yetersizdir.Bu yöntemler ile elde edilen spermler,yeteri sayıda ise çiftin daha sonraki uygulamalarında kullanılmak üzere dondurularak saklanır.
Son yıllara dek klasik yöntemler ile çocuk sahibi olması mümkün olmayan bu hastalar,günümüzde geliÅmiÅ merkezlerde uygulanan bu yöntemler ile saÄlıklı çocuk sahibi olabilirler.
Tüp Bebek Yapılmasında Etkenler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder