Diyabet, baÅta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yaÄ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalıÄıdır ve kendisini kan Åekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taÅınan glükozun (Åekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koÅullarda besinlerden elde edilen veya karaciÄerdeki depolardan kana salınan glükoz pankreas tarafından salgılanan Ä°NSÃLÄ°N hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüÅür. Hücrelerin üzerinde deÄiÅik maddelerin girmesine izin verilen kapılar vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun anahtar varlıÄında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glükoz kapısının açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar iÅlevi gören Ä°NSÃLÄ°N hormonu yetersizliÄine ve/veya insülinin etkilediÄi reseptörlerin (hücre kapısındaki kilidin) bozukluÄuna baÄlı geliÅmektedir.
Kaç tip diyabet vardır? Diyabet sıklıÄı ne kadardır?
Nedenlerine göre bir çok diyabet tipi olmakla birlikte diyabet vakalarının çok büyük bir kısmını Tip 1 ve Tip 2 diyabet vakaları oluÅturmaktadır.
Tip 1 Diyabet
Daha çok çocuklarda ve genç eriÅkinlerde görülür. Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç (vücudun baÄıÅıklık sisteminin kendi hücrelerini tanıyamaması) sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Mutlak veya görece bir insülin yetersizliÄi olduÄundan hastalar ömür boyu insülin hormonunu dıÅarıdan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundadırlar. Bu nedenle Tip 1 diyabet Ä°nsüline BaÄımlı Diyabet (Insulin Dependent Diabetes Mellitus=IDDM) olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının %10âunu Tip 1 Diyabet vakaları oluÅturmaktadır. Ãocukluk çaÄında Tip 1 diyabet sıklıÄı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaÅ altındaki 100.000 çocuktan 1-42âsinde diyabet geliÅmektedir. Tip 1 diyabet genel olarak kuzey ülkelerinde daha sık görülmektedir.
Tip 2 DiyabetÂ
Sıklıkla eriÅkinlerde ve ÅiÅman (obes) kiÅilerde görülmektedir. Tip 2 diyabetli hastalarda insülin salgılanmasındaki yetersizlikten çok dokulardaki insülin reseptörlerindeki direnç (rezistans) sonucunda glükoz metabolizması bozulmaktadır. Tip 2 diyabetin kuvvetli bir genetik yatkınlık zemininde geliÅtiÄi bilinmekle birlikte, genetik mekanizmalar tam olarak aydınlatılamamıÅtır. Tip 2 diyabetliler hastalıklarının baÅlangıcında ve sıklıkla çok uzun bir süre insülin ihtiyacı olmaksızın yaÅamlarını sürdürebilmektedirler. Bu nedenle Tip 2 diyabet Ä°nsüline BaÄımlı Olmayan Diyabet (Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus= NIDDM) olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak eriÅkin nüfusta %4-8 oranında Tip 2 diyabet görülmektedir.
Diyabet Nasıl Meydana Gelir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder