BaÅ aÄrısı, kulak aÄrısı, fasial aÄrı yapabilen, temporomandibuler eklem etrafındaki yumuÅak dokuların, diÅlerin ve çiÄneme sisteminin fonksiyonel hastalıÄıdır.
Temporomandibuler eklem ; DKY önünde , temporal kemiÄin skuamoz parçasında fossa mandibularise (glenoid fossa) yerleÅen; mandibulanın prosessus kondilarisi arasında yer alan, kompleks sinovyal diartroidal eklemdir.
TME; V. Kranial sinir tarafından inerve edilir.
Temporomandibuler eklemde;
1 – Kemik yapılar:
2- Ä°ntrakapsüler yapılar : Artiküller disk, kollejen lif, fibröz baÄ dokusu,
3- Kapsül ve ekstrakapsüller yapılar: Sinovyal membran, fibröz kapsül bulunur.
Temporomandibuler eklem hastalıkları Prevelansı:
Yakınmaya baÄlı : % 6-93 Klinik bulguya göre: % 0-93, 20-40 YaÅ arasında %50, yaÅlılarda klinik semptom daha az. Gençlerde daha fazladır.
ETÄ°YOLOJÄ°
Lokal sebepler
Akut travmalar, dental uygulamalar, hiperekstensiyon, aÄzın uygun olmayan kapanıÅı, buruksizim, sert büyük objeyi ısırma, postüral bozukluklar, aÄız alıÅkanlıkları
Sistemik sebepler
Yapısal, genetik, cinsiyet, artmıÅ, emosyonel stres, sistemik eklem laksitesidir.
SEMPTOMLARI
TME kaslarında hassasiyet, aÄrı
Eklem sesleri
Mandibula fonksiyonlarıda kısıtlılık
Ãenede kilitlenme
Kulak aÄrısı, tinnitus, dolgunluk hissi
Anksiyete, depresyon
AÄız acılımında deviasyon defleksyon
LÄ°GAMENTLERÄ°
1. Kollateral (diskal) ligamentler: Medial ve lateral olmak üzere iki adettir. Diskin kondilden uzaklaÅmasını engeller. Rotasyona izin verirler.
2. Kapsüller ligament: TME sarmıÅtır. TME içe, dıÅa ve aÅaÄıya karÅı kuvvetlere engel olur. Sinovyal sıvıyı tutar. Proprioseptif feed back saÄlar.
3. Temporomandibüler (lateral) ligament: Oblik ve yatay olmak üzere iki parçadır. Kondilin aÅaÄı doÄru inmesini engeler.
Yardımcı ligamentler : a ) sfenomandibüler ligament. b ) stilkomandibüler ligament.
KASLARI:
1-Masseter kası:
Zigomatik arka ve ramus mandibulaya tutunur. Derin ve yüzeyel lifleri vardır.
Mandibulayı yukarı çeker.
2-Temporal kas:
Temporal fossa ve kafatasının lateralinden baÅlar. Koroid prosese ve mandibular
ramusa tutunur. Mandibulayı yukarı çeker.
3- Medial pterigoid kas: Pterogoid fossadan baÅlar.Angulus mandibulanın iç yüzüne tutunur.Mandibulayı yukarı çeker.
4-Lateral pterigoid kas:
Ä°nferior ve süperior dalları vardır. Lateral pterogoiden baÅlar kondil kollumuna yapıÅır. Mandibulayı öne doÄru hareket ettirirler. AÄzı açıp kapamada etkindirler.
5-Digastrik kas:
ÃiÄneme kası deÄildir. Mandibulayı aÅaÄı ve geriye çeker, diÅleri birbirinden ayırır.
Yutma fonksiyonu için gereklidir.
TEMPOROMANDÄ°BULER EKLEM HASTALIKLARININ DEÄERLENDÄ°RÄ°LMESÄ°
1. ANAMNEZ
a) AÄrı: AÄrının ne zaman baÅladıÄı, süresi, karekteri, lokalizasyonu, sabahmı akÅamı sorgulanmalıdır.Sabah aÄrıları noktürnal bruksizm, oysa akÅam aÄrıları gün boyunca devam eden stresle iliÅkili olabilir.
b) Eklem sesi: Eklemde ses olup olmadıÄı, karekteri sorulur.Tıkırtı yada gürültü kondil üzerindeki menisküsün koordineli olmayan hareketlerini ifade eder. Ãene açılırken erkenden meydana gelen klik daha bening bir durumu ifade ederken, geç evredeki klik ileri bir internal derangementi ifade eder. Gıcırtı sesleri var ise buda degeneratif eklem hastalıÄı manasına gelir.
c) kilitlenme: Ãenenin kapalı kilitlenmesi genellikle aÄrısızdır ve internal derangement ile ilgilidir. Açık kilitlenme mandibuler kondilin subluksasyonu ile ilgilidir.Genellikle aÄrılıdır.
d) Travma: Daha önce travma geçirip geçirmediÄi sogulanmalıdır.
e) Ãnceki tedaviler: Ä°ntraartiküler kortikosteroid enjeksiyonu, dental splintler ve ortodontik tedavi yönünden sorgulanmalıdır.
f) sosyal durum: MPD stresle yakından ilgili olduÄu için hastanın iÅ durumu gözden geçirilmelidir. Fasiyal aÄrılı hastaların % 30 unda ciddi psikiyatrik problemler tesbit edilmiÅtir.
2.FÄ°ZÄ°K MUAYENE
a) interincidal ölçüm: 40 mmâlik bir mesefe normal Åahısların alt sınırıdır.Menüsküs anteriora dislokasyonu var ise 30-35 mm lik bir açılma vardır. Ãene hareketleri mekanik olarak sınırlandırılmıÅtır ve aÄrısızdır. MPDâ li hastalarda bu durum aÄrılıdır.
b) Dental deÄerlendirme: DiÅler deÄerlendirilmeli ve diÅlerdeki aÅınma gibi bruksizmin kanıtları aranmalıdır. Ãzellikle üçüncü molar diÅ deÄerlendirilmelidir. Bu diÅin aÄrılı enflamasyonu trismus oluÅturabilir.
c) Kas hassasiyeti: ÃiÄneme kasları ve eklem kapsülü palpe edilerek muauyene edilmelidir. En sık lateral pterigoid kasda hassasiyet vardır.
d) Eklem sesleri Temporomandibulerin açılma kliÄi, anterior dislokasyon posizyonundaki menüsküsün, kondil baÅı üzerindeki uygun oryantasyonuna repozisyonunu ifade eder. Açılma ve kapanma klikleri menisküsün açılma sırasında yerine geldiÄini, kapanma sırasında yine disloke olduÄunu ifade eder. Steteskop ile tesbit edilen sinirlendirici gıcırtı sesleri ileri evre dejeneratif eklem hastalıÄını ifade eder.
3. RADYOLOJÄ°K DEÄERLENDÄ°RME
a) Transfaringealgrafi: AÄız açık pozisyonda iken kondilin deÄerlendirilmesine olanak verir.
b) Transorbital grafi:
Kondilin baÅını deÄerlendirmemize olanak saÄlar.
c) Panoramik grafiler:
Kondil glenoid fossa ve diÅlerin durumunu deÄerlendirmemizi saÄlar. Ãçüncü molar diÅ patolojileri ileri evre deÄenaratif eklem hastalıkları ve eklem ankilozu tesbit edilebilir.
d) TomoÄrafi:
DeÄeneratif eklem hastalıÄı ve eklem ankilozuınun tesbit edilmesine olanak verir.Eklem mesafesinin süperior olarak 2.5 mm den az, posterior alarak 2 mm den az olması disk hasarını gösterir.
e) ArtrotomoÄrafi:
Menüsküs dislokasyonunu ve perforasyonunu gösterir.
f) CT:
Eklem çevresindeki ve içindeki osseoz yapıların durumunu gösterir.
g) MRI:
Ä°nternal yumuÅak dokular deÄerlendirilir ve enflamasyonu gösterir.
TEMPOROMANDÄ°BULER EKLEM HASTALIKLARINDA AYIRICI TANI
MÄ°YOFASÄ°AL AÄRI SENDROMU (MPD):
Temporomandibuler eklemin en sık görülen aÄrılı hastalıÄıdır. Temel patoloji çiÄneme kaslarındaki spasmdır. Bulgular tek taraflı aÄrı, kaslarda hasasiyet, temporomandibuler eklemde klik yada gürültü olması, eklem hareketlerinin kısıtlama, diÄer temporomandibuler eklem hastalıklarında görülen klinik, biyokimyasal ve radyolojik patolojilerin olmaması ve dıŠkulak yolundan palpe edildiÄinde temporomandibuler eklemde hassasiyet olmamasıdır.
Tedavide amaç kas spazmını azaltmaktır. NSAI ve kas gevÅetici ilaçlar kullanılır. Yine ıslak sıcak pansumanlar kas spasmının azalmasına yardımcı olur. YumuÅak diyet verilir. Oral splintler kullanılabilir. Bu konuda uzman bir diÅ hekimiyle konsultasyon yapılarak ortodontik patolojiler giderilir. Cerrahi olarak subkondiler osteotomi yapılabilir. Bu cerrahi giriÅim ile mackenzie %91 oranında baÅarı elde etmiÅtir.
Ä°NTERNAL DERANGEMENT:
Artiküler diskin mandibuler kondil, glenoid fossa ve artikuler eminens ile anormal iliÅkisini ifade eder. En sık görülen internal derangenment zengin bir inervasyona sahip olan retrodiskal dokuyla beraber diskin anteromediale yer deÄiÅtirmesidir.
Ä°nternal derangementin diagnostik triadı aÄrı, klik, ve eklem hareketlerinin kısıtlanmasıdır. Klik temporomandibuler eklemin hem açılması hemde kapanması sırasında duyulur.AÄrı her zaman yoktur. Mastikatör kasların spasmına baÄlı olarak geliÅir. En sık lateral pterigoid kasdadır.
Diskin dislokasyonuyla beraber olan menüsküs perforasyonu diÄer bir internal derangementâ dir. Artrografi ile tesbit edilebilir.
Medikal tedavide NSAI ilaçlar ve kas gevÅeticiler kullanılır. Fakat bu ilaçlar internal derangement da MPD de olduÄu kadar etkili deÄildir. Cerrahi tedavide meniskoplasti, menisektomi ve subkondiler osteotomi yapılabilir.
DEJENERATÄ°F EKLEM HASTALIÄI (OSTEARTRÄ°TÄ°S):
Eklem yüzeyinin organik dejenerasyonudur.Etyolojisinde travma ve enfeksiyonlar rol oynar.Histolojik bulgular 40 yaÅını aÅmıŠhastaların %40′ in da bulunur. YaÅla birlikte görülme sıklıÄı artmaktadır. Osteartritisin semptomları eklem aÄrısı ve krepitasyondur. Temporomandibuler eklem hareketleri sabahlan sınırlıdır fakat hareket ettikçe bu limitasyon düzelir. Kas spazmı sırasında Åiddetli aÄrı atakları olabilir. Radyolojik muayenede eklem mesafesinde daralma, osteofitler, radyolusent bölgelerle subkondral sklerozis (ki buna Elyâ nin kisti denir), kondil baÅında ve artiküler eminenste düzleÅme tesbit edilebilir.
Medikal tedavide sıcak, nemli pansumanlar tatbik edilir. NSAI ilaçlar kullanılır. Ä°ntraartiküler kortizon enjeksiyonu tatbik edilebilir (0.5 mg betamethasone + lokal anestezik). Kortizon enjeksiyonları dejeneratif deÄiÅiklikleri artırabilir. Bu yüzden multipli enjeksiyonlardan kaçınmak gerekir. Maymunlarda hidrokortizonun 6â dan fazla enjeksiyonunun dejeneratif deÄiÅiklikleri artırdıÄı gösterilmiÅtir.
Osteartritin primermi yoksa sekondermi olduÄu teÅhis ve tedavinin planlanması için önemlidir. Primer form sıklıkla yaÅlılarda görülür. YaÅa baÄımlı olarak menisküs ve eklem yüzeyinin bozulmasını ifade eder. Radyolojik bulgular belirgin olmasına raÄmen, trismus, aÄrı ve krepitasyon nisbeten hafiftir. Sekonder dejeneratif deÄiÅiklikler genellikle genç ve orta yaÅlılarda görülür. Bu gruptaki hastalarda radyolojik bulgular silik olmasına raÄmen semptomlar daha Åiddetlidir. Bu gruptaki hastalar medikal, dental tedaviye cevap vermiyorsa cerrahiye gidilir.
ROMATOÄ°D ARTRIT:
Hastaların yaklaÅık olarak 2/3 de temporomandibuler eklem tutulumu vardır. Krepitasyon karakteristik bulgusudur. Osteartritin aksine önce sinovial membran tutulur. Romatoid artritte dejeneratif deÄiÅiklikler kondilin periferinden santrale doÄrudur, osteoartritte ise tersi durum söz konusudur. Osteartritte görülen kemiÄin marjinal proliferasyonu, romatoid artritte görülmez. Romatoid artrit bilateraldir oysa osteoartrit tek taraflıdır. Jüvenil romatoid artritte eklemde ankiloz geliÅebilir. Dentofasiyal anomolileri olan hastalar cerrahiye giderler.
EKLEM ANKÄ°LOZU: Gerçek ankiloz kondilin fibröz fîizyonunu ifade eder. Yalancı ankiloz ise eklem dıÅındaki patolojilere baÄlı olarak eklemin inmobilize olmasıdır. Gerçek ankilozlar daha sık görülür. Etyolojide travma, enfeksiyon ve enflamasyon rol oynar.
GeliÅme döneminde görülen ankiloz yüzün görünümünü önemli ölçüde deÄiÅtirir. Tek taraflı ankiloz çenenin etkilenmiÅ tarafa deviasyonuna sebep olur. Bilateral vakalarda alt çenede geri çekilme ve mikrognatiye sebep olur.
Radyolojik olarak temporomandibuler eklemde solid kemik görülür. Ä°lave olarak ekstraartiküler kemik yapılan vardır. Yalancı ankilozda artritik deÄiÅiklikler vardır.
Tedavi artroplastiden ibarettir.
HÄ°PERMOBÄ°LÄ°TE:
AÅırı esneme gibi durumlarda ortaya çıkar. Kondil artiküler eminensin önüne geçerek sublükse olur. Mastikatör kasların spazmı kondili bu durunda kitler. Unilateral veya bilateral olabilir. Tedavide kas gevÅetici ilaçlar kullanılır ve redükte edilir. Cerrahi tedavisinde eminektomi yapılabilir.
TEMPOROMANDÄ°BULER EKLEM TRAVMALARI
Temporomandibuler eklemin yaralanmasının en sık sebebi simfizal ve parasimfîzal bölgeye gelen travmalardır. Travma minimal olsa bile menisküs yırtılabilir, disloke olabilir, eklem içine kanama ve kondilde fraktür olabilir. Klinik muayenede eklem üzerinde hassasiyet vardır. AÄız açma ve kapama sırasında bu bölgede aÄrı vardır. DıŠkulak yolunda ekimoz bulunması eklemin arka duvar kırıÄını ifade eder. Glenoid fossanın kırıÄında meninksler zarar görmüÅse otore olabilir. Ä°ntraoral muayenede maloklüzyon, bilateral subkondiler disloke fraktürlerde open bite deformitesi, eklemdeki hemoraji ve ödemden dolayı arka diÅlerde oklüzyon kusuru, ramus mandibulanın intraoral palpasyonunda eklemde Åiddetli aÄrı tesbit edilebilir.
Temporomandibuler eklemin akut fraktürlerinin tedavisinde genellikle kapalı redüksiyon tercih edilir. Bu giriÅim intermaksiller fiksasyonla beraber genellikle yeterlidir. Kapalı redüksiyon ve intermaksiller fiksasyon intrakapsüler ve çoÄu subkondiler fraktürde kullanılır. Kapalı redüksiyonda standart prosedür Åudur; üst ve alt arch barâ lar yapılır, repoze edilir, rondeller yerleÅtirilir.
Açık redüksiyon için endikasyonlar; Bilateral subkondiler disloke fraktürler (kondil baÅının pterigoid mesafede horizontal olarak durması), yaÅlı hastalarda (kapalı redüksiyon iÅlemleriyle open bite’ ı düzeltmek baÅarısızdır), kondil fragmanlarının mutad olmayan anormal açılanması, çocuklarda (kondil büyüme merkezinin kaybı mandibuler asimetri ile sonuçlanabilir).
Standart cerrahi yaklaÅım yeri preauriküler bölgedir. Evrensel olarak kabul edilen güvenilir bir metod henüz geliÅtirilmemiÅtir. En iyi giriÅimler bile sıklıkla baÅarısızdır. BaÅarısızlıÄın sebebi lateral pterigoid kasın sürekli çekmesinden dolayıdır. Bundan dolayı bazı otörler bu kasın subkondiler bölgeye yapıÅma noktasından ayrılmasına ve kondil baÅının glenoid fossa içerisine yeniden yerleÅtirilmesini tavsiye etmektedirler.
Nondeplase fraktürlerde 2 hafta, deplase fraktürlerde 4 haftalık immobilizasyon yeterlidir. En kısa süreli immobilizasyon geç komplikasyonlan ve temporomandibuler eklem ankilozunu azaltır. Immobilizasyondan sonra 2 hafta, hasta geceleri 2-3 tane rondel takınandır.
TME CERRAHÄ°SÄ°NDE GENEL DEÄERLENDÄ°RME
DüÅük kondilektomi ve total menisektomi mandibula yükseklik kaybı ve hareket kısıtlanması gibi geç komplikasyonlara yol açtıÄından dolayı tavsiye edilmemektedir. Bununla beraber intraartiküler patolojiler görülemediÄinden dolayı eklem kapsülünün plikasyonu gibi minör cerrahi giriÅimler yetersizdir.
Tavsiye edilen giriÅimler; yüksek kondilektomi, artroplasti ve artiküler eminektomidir.
CERRAHÄ° TEKNÄ°K
Preoperatif olarak hasta fasiyal sinir yaralanması yönünden uyarılmalıdır. Operasyondan 15-30 dakika önce preaurikuler bölgeye hemostaz için adrenalinli infiltrasyon anestezisi uygulanır. DıŠkulak yolu steril gazlı bezle tıkanır. Nazal entübasyon tercih edilir.
Ekleme yaklaÅım her üç prosedürdede aynıdır. Preaurikuier insizyon eklemi ortaya koymak için en iyi yaklaÅımdır. Ä°nsizyon üstte heliksin yapıÅma yerinin 2-3 cm yukarısından baÅlar öne doÄru kavislenerek lobulus aurikulanın yapıÅma yerine kadar devam eder. Kavisin sebebi aurikuler damar ve sinirleri korumaktır. Daha sonra parotisin arka kenarı boyunca derinleÅilir. Bu iÅlem sırasında alt kısımda fasiyal sinire zarar vermemek için derinleÅilmez ve parotis bezi ileriye doÄru retrakte edilir. Temporal damarların anterior dallan kesilip baÄlanır. Parotisin posterior süperior ucu öne doÄru retrakte edilir. Temporal fasiya ortaya konur. Temporal fasiya, parotideomasseterik fasiya ve artiküler tüberkül identifiye edilir. Temporomandibüler eklem mesafesini ortaya koymak için biri vertikal diÄeri horizontal iki insizyon yapılır. Horizontal insizyon artiküler tüberkülden zigomatik köke kadar, zigomotik proçes boyunca yapılır. Kapsülün arka kenarı boyunca vertikal ikinci bir insizyon yapılır. Temporomandibuler ligament flep kaldırılır ve eklem ortaya konmuÅ olur. Kondil boynunu ve artiküler eminesi daha çok ortaya koymak için görüŠgerekiyorsa üçüncü anterior vertikal insizyon temporomandibuler ligament boyunca yapılır. Mandibula haraket ettirilerek menisküs ve onun posterior yapıÅma yeri inspekte edilir.
Kondilektomi: En alt eklem mesafesine girmek için menisküsün lateral duvarı boyunca horizontal bir insizyon yapılır. Menisküs kondilin lateral ve medial polünde kondile sıkıca yapıÅmıÅtır. Oysa posterior yapıÅma yeri elastiktir. Bu durum menisküse, kondille öne doÄru hareket etmek için olanak verir. Menisküsün posterior yapıÅma yeri lateralden mediale doÄru geçilir. Menisküs öne doÄru çekilerek kondil yüzeyi gözlenir ve küçük eklem yüzü kesilir. Kondilin en medialinde, medialdeki vital yapılan korumak için bir segment bırakılır. Kondilin rezeksiyonunu takiben keskin uçlar elmas turla düzeltilir. Disk posterior yapıÅma yerine kalıcı sürürlerle dikilir.
Artiküler Eminens Proteziyle Artroplasti: Ãst eklem mesafesi, artiküler eminens ve artiküler tüberkül ortaya konur. Artiküler eminens protezi yerleÅtirilir.
Artiküler Eminektomi: Artiküler eminenste kondil hareketlerini kısıtlayan osteofitik çıkıntılar varsa, hastalık artiküler eminensin orta kısmını tutmuŠise ve metalik protez eklem mesafesini daraltarak oklüzyon problemlerine sebep oluyorsa artiküler eminektomi yapılır.
Cerrahinin komplikasyonlan, aÄrı, parastezi ve fasiyal sinir yaralanmasıdır.
FASÄ°YAL AÄRI SENDROMLARI
Trigeminal Nevralji: Ekstemal stimuluslarla oluÅturulabilen, yüzün bir tarafındaki, birkaç dakika süren aÄrılardır. Trigeminusun en çok maksiller dalında görülür. Tetikleyici nokta sıklıkla bumun lateral sınıdır. %3 vakada bilateraldir. Trigeminal nevraljili hastaların %3 ünde multipl skleroz vardır. Tedavide karbamazepin ve diphenylhydantoin kullanılır.
Glossofaringeal Nevralji:Trigeminal nevraljinin anoloÄudur. Tetikleme noktası orofarinkstir. Yutma ve öksürmede tetikleyebilir. Tonsil bölgesinde aÄrı duyulur. Tedavide karbamazepine kullanır ve intrakranial sinir kesisi yapılabilir.
Süperior Laringeal Nevralji:Trigeminal nevraljinin analoÄudur. Tirohiyoid memranda aÄrı duyulur.
Cluster BaÅaÄrısı: Tek taraflı fasiyal yanma ve aÄrı ile karakterizedir. AÄrı sıklıkla trigeminal sinirin maksiller dalının daÄıldıÄı bölgede olur. Tetikleme noktası bulunmaz ve aÄrı spontan olarak baÅlar. Tek taraflı otonomik manifestasyonlan vardır. Bunlar kızarıklık, göz yaÅarması, salivasyon ve rinoredir. AÄrı bir saat kadar sürebilir ve çevre bölgelere yayılabilir. Tedavide vazokonstrüktör ajanlar kullanılır (ergot alkoloidleri).
Temporal Arteritis:Süperfisiyal temporal arter boyunca aÄrı ve hassas nodüller vardır. AteÅ, terleme, kilo kaybı, iÅtahsızlık gibi sistemik bulgular olaya eÅlik eder. Vakaların %5Oâ sinde körlük geliÅir.
Migren: Vizüel, motor veya duyusal aura dönemini takiben ortaya çıkan Åiddetli tek taraflı baÅ aÄrısı, bulantı, kusma ve fotofobi ile karakterizedir.
Herpetik Fasiyal AÄrı: Herpes zoster virüsü fasiyal dermatomlan tutabilir. Etkilenen bölgede aÄrı ve papüloveziküler lezyonlar vardır.
Eagle Sendromu: Stilohyoid ligamentin kalsifikasyonu yada uzun stiloid proçes neticesinde ortaya çıkar. Tonsiller fossada ve üst boyun bölgesinde yutmayla agreve olan aÄrı vardır.
Gradenigo sendromu: Petrozite baÄlı olarak ortaya çıkan. Retroorbital aÄrı, persistant kulak akıntısı bve diplopi ile karekterizedir.
Trotter sendromu: Nazofaringeal tümörlerin neden olduÄu fasial aÄrıdır. Tuba auditiva obstürüksüyonuna baÄlı sekretuar otitis media olaya eÅlik eder. Buna baÄlı olarak iletim tipi iÅitme kaybı vardır.
Yrd.Doc.Dr. Bülent AKTAN
Dr.Ãmit ÃAKIR
KAYNAKLAR
1- Tuncel E.; Klinik radyoloji. 1. baskı. Nobel tıp kitapevi, BURSA, 1990 ;680-697
2- Staubesand J.; Sobotta â insan anatomisiâ 1. cilt 3. baskı, Urban & Schwanzeberg, Münih, 1990
3- Kavuncu V, Aksoy C, KozakcıoÄlu M, DanıÅger S.: TME disfonksiyon sendromu tedavisinde eÄsersizler, FTR Dergisi 1994; 18:200-2005
4- Otolaryngologic Clinics of North America-Vol.22, No.6, December 1989
5- Otolaryngologic Clinics of North America-Vol.22, No.6, December 1989
Temporomandibuler Eklem Hastalıkları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder