Latince bir kelime olan âplaseboâ, “hoÅnut olacaÄım” anlamına gelir; ilaç ya da deva niyetine alınan bir Åeyin öznel olarak olumlu etkisini ima eder. Onun tam tersi olan kavram ânoceboâdur, “zarar göreceÄim” anlamına gelir ve olumsuz bir öznel yaÅantıya göndermede bulunur (Gotzsche 1994).
Brody (1980) plasebo etkisinin dört temel tanımı olduÄunu ileri sürmüÅtür. Bunlardan “bir tedavinin özgül (specific) etkilerinin yanı sıra ortaya çıkan özgül-olmayan (non-specific) etkisi” Åeklindeki tanım üzerinde âGiriÅâ bölümünde durmuÅ, bu tanımın son yıllarda güç yitimine uÄradıÄından söz etmiÅtik. DiÄer tanımlar da Åu Åekildedir ve her bir tanım yakın anlamlara sahiptir: a) Tıpsal biyoloji açısından (biomedical) etkisiz bir ilacın ürettiÄi tedavi edici etki, b) bir ilaca yüklenilen ama onun farmakolojik özellikleriyle açıklanamayan tedavi edici etki veya yan etki, c) tüm tedavilerde ortak olan etki… Brody, sonraki bir baÅka yazısında (1982) plaseboyu “hekim açısından tedavi edilen durum için özel bir etkinlik göstermeyeceÄine inanılan ve simgesel etkisi için yararlanılan bir tıbbi tedavi biçimi ya da tıbbi tedaviyi hızlandırmayı amaçlayan bir giriÅim” diye tanımlayarak, âSonuçâ bölümünde ayrıntılı biçimde üzerinde duracaÄımız “simgesel etki” kavramını ortaya atmaktadır.
Bir toplumbilimci olan Forrester (1999), plasebo etkisinin özellikleri, üç nedenle dikkat çekici olduÄu düÅüncesindedir: Bunlardan ilki, plasebonun “deneye dayalı bilimsel tıbbın savlarının test edilmesine yarayan bir ilaç” Åeklinde saÄlık bilimlerinde yaygın bir kullanıÅı olmasına raÄmen, plasebo etkisinin asla bu tanımla sınırlı olmadıÄıdır. Gerçekten de Forrester bu eleÅtirisinde haklıdır. Hatta öyle ki plasebo etkisini tanımlama gereÄi bile duymadan bazı hayvan deneylerinde bile plasebo kontrol grupları kullanıldıÄı (Dachir ve ark. 1993; Sachdev ve ark. 1993) görülmektedir. Forrester, plasebo etkisinin etkin olmadıÄı düÅünülen bir ilaç etkisiyle sınırlandırılamayacaÄı düÅüncesindedir. Ona göre plasebo etkisinin, kliniÄin ya da hekimin muayenehanesinin havasını, hekimin karÅılaÅtıÄı sorunlar karÅısında akıl yürütme tarzını, hastayı yatıÅtırma çabalarını ve özellikle hekimle hastanın karÅılaÅmalarının uzun bir geçmiÅi varsa hekimin yarattıÄı güven ve anlayıÅı da içeriyor olması gerekir. Forrester için plasebonun güç iliÅkileriyle de baÄlantısı vardır. Ona göre plasebonun toplumsal bakımdan önemi, onun hekimin hastanın daha iyi hissetmesini saÄlama gücünü, hekimlik mesleÄinin rolünün gücünü göstermesinden gelmektedir. Forrester, plasebo etkisi üzerine birçok çalıÅma yapmıŠolan Spiroânun Åu sözlerine (1986) dayanarak yalnızca hekim-hasta iliÅkisinin deÄil, son zamanlarda yüksek teknolojinin büyüsünün de plasebo etki içine katılması gerektiÄini söylemektedir: “Günümüz ortamında, plasebo etkisi, hastanın hekimle, kurumlarıyla ve tedavi projesini yürüten tıp mesleÄiyle iliÅkisi içinde olan her Åeydir. Böylelikle karmaÅık teknolojik tıbbın varlıÄı plasebo etkisinin kendisini göstermesi için daha az deÄil daha çok fırsat doÄurur, çünkü ne kadar ileri teknoloji kullanılırsa o kadar iyi olacaÄı düÅünülen tanı sürecinin kendisi, Åimdi bir zamanlar Åekerli ilaçların yaptıÄını yapmaktadır.”
Forrester, plasebo etkisinin ikinci dikkat çekici özelliÄini “bilimsel tıbbın utancı” olarak nitelendirmektedir. Plasebo etkisinin olabilmesi için hastanın kendisine yapılanlardan habersiz olması gerekir ve hatta plasebo etkisinin en güvenilir biçiminde, hastayla birlikte hekimin ya da diÄer meslek erbabının da bir bütün olarak yapılandan habersiz olması zorunludur. Forrester (1999), plasebonun bu özelliÄinin “hile”, “aldatma” ve “yalan”la baÄlantılı olduÄunu söyleyerek kıyameti koparır ve plasebonun üçüncü dikkat çeken özelliÄine de buradan geçer: “Plasebo etkisi, özellikle aldatmayı zorunlu görmesi yüzünden, tıbbi tedavi etiÄine iliÅkin son dönemde ilgilerin üzerine toplandıÄı bir odaktır.” Oysa etik olarak Åu sorunun tartıÅılmasına gereksinim vardır: “Hastanın aldatılmasını zorunlu kılan her hangi bir tıbbi tedavi biçimi haklı olabilir mi?”
Bir toplumbilimci olarak Forresterâın plasebo tartıÅmasında söz konusu ettiÄi aldatma ve etik iliÅkisini bir kenara koysak bile aslında plasebonun tanımı ve içeriÄi alanında ne denli karmaÅık sorunlar olduÄu görülmektedir.
Plasebo Ne Demektir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder