Permeabilite artıÅı veya alveolo-kapiller membran bütünlüÄünün bozulması ile ekstravasküler akciÄer sıvısı artar. Büyük miktarlarda albüminin pulmoner interstisiyuma kaçması ile plazma onkotik basıncının koruyucu etkisi de kaybolur. Böylece kapiller hidrostatik normal, hatta düÅük olduÄunda bile sıvı transüdasyonu olur. Bu durum çeÅitli nedenlere baÄlı olarak geliÅen akut akciÄer zedelenmesinde (ALI) görülebilir ve sıklıkla ARDS olarak adlandırılır. Olayın interstisiyumla sınırlı olduÄu durumlar non-kardiojenik pulmoner ödem olarak da adlandırılır.
Nedenleri
AkciÄeri doÄrudan veya dolaylı olarak etkileyen birçok olay sonucu geliÅebilir (Tablo 2).
Tablo 2. Permeabilite pulmoner ödeminin nedenleri
Direkt nedenler Aspirasyon veya inhalasyon
Toksik kimyasallar
NO2 vb
Sıvılar
Su, mide sıvısı
Duman ve aerosoller
Ä°laç aÅırı dozajı
İlaçlar ve kimyasallar
Eroin, parakat, salisilat vb
DolaÅımdaki toksinler
YIlan zehiri vb
DolaÅımdaki vazoaktif maddeler
Histamin, kinin, serotonin, prostaglandin
Dekompresyon hastalıÄı
YaÅ embolisi
Lenfatik yetersizlik
Amniotik sıvı embolisi
AkciÄer kontüzyonu
Akut radyasyon reaksiyonu ındirekt nedenler Sepsis
DolaÅım Åoku
Mültipl travma
DIC
Anafilaksi
Pankreatit
Kafa travması
Masif transfüzyon
Yanıklar
Yükseklik
AkciÄerin hızlı re-ekspansiyonu
Ciddi havayolu obstrüksiyonu
Diabetik ketoasidoz
Feokromositoma
CPB
Fizyopatoloji
Bu sendrom, sistemik enflamatuar yanıt sendromunun (SIRS)pulmoner yansımasıdır. Olayın temelinde alveolo-kapiller membrandaki hasar vardır. Hasarın nedeni ne olursa olsun akciÄer bu enflamatuar yanıta aynı Åekilde cevap verir. Bu cevap büyük miktarlarda sitokin ve diÄer sekonder mediatörlerin salımı ile kompleman, koagülasyon, fibrinoliz ve kinin kaskadının aktivasyonunu içerir. BaÅlangıçta ortaya çıkan mediatörler tümör nekrosis factor (TNF), interlökin 1 ve 6 (IL- ve IL-6), platelet aktive edici faktör, çeÅitli prostaglandiler ve lökotrienlerdir. Daha sonra nötrofil ve makrofajların aktivasyonu ile parankim dokusu oksijen radikalleri ve proteazlara maruz kalır. Salınan mediatörler pulmoner kapiller permeabiliteyi artırır, pulmoner vazokonstriksiyon yapar ve vasküler reaktiviteyi deÄiÅtirerek hipoksik pulmoner vazokonstriksiyonu kaldırır. Tip I ve II alveol epitel hücreleri harap olur. Alveollere sıvı dolması ve sürfaktan yapımındaki bozuklukla kollaps geliÅir. ARDS’nin eksüdatif fazı hızla geçebilir veya bir süre devam edebilir. Genellikle bir fibrotik fazla devam eder ve bazı olgularda Tip II hücrelerdeki hasara paralel derecede nedbeleÅme geliÅir.
Klinik tablo ve tanı Åok akciÄeri, eriÅkin hijyalen membran hastalıÄı, pompa akciÄeri, vertilatör akciÄeri olarak da bilinen ARDS, ciddi pulmoner permeabilite ödeminin klinik ifadesidir. Klinik ve laboratuvar verilere göre tanı konur (Tablo 3). Bu sırada sol ventrikül fonksiyon bozukluÄu ve kronik pulmoner hastalıÄı ekarte edilmelidir. AkciÄerlerin etkilenmesi homojen olmayıp, altta kalan bölgeler daha çok etkilenir. ARDS en sık olarak sepsis ve travma ile birlikte görülür. Klinik belirtiler sepsis veya yaÅ embolisinde olduÄu gibi saatler veya günler içinde sinsi olara geliÅir veya mide içeriÅi aspirasyonunda olduÄu gibi akut olarak geliÅir. Tipik belirtiler olarak dispne, takipne, kuru öksürük, retrosternal sıkıntı vardır. Siyanoz bulunabilir. Pembe köpüklü ekspektorasyon ödemin tam olarak yerleÅtiÅini gösterir. Dinlemekle kaba krepitasyonlar ve bronÅial sesler alınır.
ıntrapulmoner Åantlara baÄlı olarak hipoksi görülür. Yüksek yoÄunluklarda oksijen verilmesine karÅın hipoksinin düzeltilmesi güçtür. Ãlü boÅluk solunumu artmıŠolmakla birlikte, tipik olarak dakikada soluk volümünün artması ile PCO2 normal veya düÅük olabilir. Gaz deÄiÅiminde bozukluÄun derecesi, pulmoner ödemin miktarına, bronkospazm bulunup bulunmadıÄına ve pulmoner hipoksik vazokonstriksiyonun etkin olup olmadıÄına ve önceden varolan bir akciÄer patolojisine göre deÄiÅir. Solunum yetmezliÄi baÅlangıçta geliÅebileceÄi gibi, solunum kaslarında yorgunluk veya alveolokapiller membranın harabiyeti ile sonradan geliÅebilir. Altta yatan bir akciÄer hastalıÄı olmadıÄında hiperkapni geliÅmesi ciddi bir kas yorgunluÄu ve solunum arresti geliÅeceÄinin habercisi olabilir. Pulmoner hipertansiyon, normal veya düÅük sol ventrikül dolma basınçları tipik hemodinamik bulgulardır. Pulmoner anjiografide tromboemboliye ait küçük dolma defektleri bulunabilir ve bu mortalite oranını artırır. Ayırıcı tanı ve tedavinin yönlendirilmesinde pulmoner basınçların ölçümü önemlidir. Wedge basıncının normal olması kardiojenik nedenleri ekarte ettirir.
Entübe hastada, tüp içinden saÄlanan ödem sıvısında protein düzeyi saptanabilir. Permeabilite ödeminde buradaki protein miktarının serumdakine oranı kardiojenik ödemden daha yüksektir.
Ãdemin seyri seri akciÄer filmleri, kan gazı tayinleri ile yapılır. Pulmoner ekstravasküler sıvı miktarını izlemek için boya ve ısı dilüsyon teknikleri varsa da bunlar rutin yöntemler deÄildir.
Tablo 3. ARDS tanı kriterleri.
Klinik tablo Altta yatan kardiak ve kronik pulmoner hastalıÄın ekarte edilmesi
Solunum sıkıntısı
Dispne solunum sayısı >35/dk Laboratuvar bulguları FiO2 0.6 iken PO2<50 mmHg veya PO2/FiO2²35/dk
V/Q uyumsuzluÄu (venöz karÅıım, ölü boÅluk solunumu)
AkciÄer kompliyansı <50 ml/cmH2O
Normal veya düÅük PCWP (<18 mmHg) Radyolojik bulgular ınterstisiyel ödem, ardından alveoler ödem
Tedavi
YoÄun solunum terapisine ek olarak sepsis veya hipotansiyonun düzeltilmesi gerekir. Hipoksi tedavisinde oksijen verilmesi, PEEP veya CPAP gerekir. Bazı hafif olgular maske ve CPAP ile tedavi edilebilirken çoÄunluk entübasyon ve mekanik ventilasyon desteÅi gerektirir. PEEP (veya CPAP’in erken ve agressif kullanımı FiO2 oranını düÅürme olanaÄı saÄlar. Yüksek tepe basıncı alveollerin aÅırı gerilmesi ile hasara neden olabileceÄinden kaçınılmalıdır. Kompliyansın düÅük olduÄu durumlarda yüksek PIP’ten kaçınmak için PH>7.2 olacak Åekilde permissif hiperkapni önerenler de vardır. Yüksek PEEP gerektiren olgularda SIMV daha iyi hemodinamik stabilite saÄlayabilir. ınatçı hipoksemisi olan bazı hastalarda PC-IRV, HFJV veya ECMO düÄünülebilir. AÄır olgularda NO pulmoner arter basıncını düÄürerek, selektif olarak ventile bölgelerin perfüzyonunu artırıp Åantı azaltarak yararlı olabilir. Steroidlerin ARDS’de yararı yoktur.
Permeabilite Pulmoner Ãdemi ve Ards Nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder