Torakoskopi, perkütanöz minimal bir invaziv teknik olarak 20. yy baÅından beri kullanılmaktadır. Torakoskopinin okülerinden direkt gözle bakılarak akciÄerin büyük kısmı, paryetal plevra, diafragma, perikard ve mediasten gözlenmiÅ ve lizis, biopsi gibi bazı küçük giriÅimler sınırlı ölçüde yapılabilmiÅtir.
IÅıÄa duyarlı silikonçip kullanılarak minyatürize edilen mikroçip kameraların üretilmesi ve endoskopların okülerine monitorize edilmesi ile videoskopik cerrahi uygulamaları, baÅta genel cerrahi olmak üzere bir çok branÅta büyük bir ivme kazanmıÅtır. VATS uygulamaları toraks cerrahisinde son 25 yıl içerisindeki en önemli geliÅme olarak kabul edilmektedir.
Plevral kavite ilk kez George Kelling tarafından 1902 yılında köpeklerde bir sistoskop ile incelenmiÅtir. Ä°nsanlarda ilk torakoskopi uygulaması Stokholm Ã.Tıp Fak.’den Hans Christian Jacobaeus tarafından gerçekleÅtirilmiÅtir. AraÅtırmacı, o yıllarda tüberküloz tedavisinde kullanılan, ‘yapay pnömotoraks’ ile kollaps için intraplevral pnömoliz tekniÄini geliÅtirmiÅtir.
Ä°lerleyen yıllarda torakoskopi Dr. Anton Stattler tarafından kullanılarak, 1936 yılında spontan pnömotoraksın morfolojik görünümü tanımlanmıŠve tedavisinde talk pudraj yöntemi kullanılmıÅtır. 50′li yıllardan 80′li yılların sonuna kadar torakoskopi uygulamaları, bu dar çerçeve içerisinde devam etmiÅtir. 90′lı yılların baÅında VATS toraks cerrahisine bir devrim yaratmıŠve yaygın kullanım alanı bulmuÅtur.
Uygulama Alanları
VATS, birçok tanı ve tedavi amaçlı giriÅimlerde yerleÅmiÅ bir teknik olarak kullanılmaktadır. Tanı amacı ile plevral ve parankimal biopsilerde kullanımı, torakoskopinin açık torakotomi öncesi yapılan standart uygulamasıdır.Güncel uygulama alanları olarak, plevra, akciÄer, perikard, mediasten biopsileri, plörödezis, plörektomi, periferik pulmoner nodüllerin ‘wedge’ rezeksiyonu, pnömotoraksta bül rezeksiyonu, perikarda yönelik bazı giriÅimler, mediastinal kistlerin eksizyonu, mediastinal evreleme, sempatektomi ve lobektomi sayılabilir.
VATS Cerrahisinin Kontrendikasyonları
Plevral kavitede yeterli yer olmaması VATS’ ın kesin kontrendike olduÄu durumların baÅında gelir. Pnömotoraks oluÅturmayı önleyecek derecede yapıÅıklıkların var olduÄu durumlarda en az 100-200 ml’lik parsiyel pnömotoraks oluÅturulamazsa torakoskopi yapılamaz. Ventilatör desteÄi gerektiren solunum yetmezliÄi bir diÄer mutlak kontrendikasyondur. Solunum fonksiyonlarının ileri derecede düÅük olması ile seyreden, tansiyon pnömotoraksı veya masif plevral effizyonu olan ve torakoskopi sonrasında kollabe olan akciÄeri ekspanse olarak solunum fonksiyonlarının düzelmesi beklenen hastalar dıÅındaki, ‘istirahat dispnesi’ bulunan hastalara torakoskopi uygulanmamamlıdır. DiÄer kontrendikasyonlar görecelidir. Bunlar; hastanın mevcut diÄer diÄer kronik hastalıkları, genel durum bozukluÄu, yüksek ateÅ (ampiyem hariç) hipoksemi, hipokoagülobilite, kardiak sorunlar ve önceki torakotomilerdir. Son 3 ay içerisinde MI geçirmiÅ ve gerekli kardiyak incelemeleri yapılmamıŠolan hastalarda da torakoskopi yapılmamalıdır.
Videotorakoskopik Cerrahi Ekipman
Torakoskopi ekipmanı elektronik, hassas aygıtlar olduklarından bakımları yapılırken ve operasyon sırasında dikkatli davranmalıdır. Bir torakoskopi setinde ucu 0′(düz), 30′ (oblik açılı), 90′ (dik açılı) görüntülü rijit ve/veya fleksbl torakoskop, bunun ıÅık kaynaÄı ile irtibatını saÄlayan fiberoptik ıÅık kablosu, soÄuk ıÅık kaynaÄı, torakoskopa monte edilen ve görüntüyü ekrana yansıtmaya saÄlayan kamera, monitör ve görüntüleri kaydetmek için video cihazı mevcuttur. Cerrahın manipulasyon için kullanacaÄı baÅlıca aletler; 5 mm’lik, 10 mm’lik, 12 mm’lik ve 15 mm’lik trokarlar, bujiler, endoskopik stapler, endoskopik akciÄer pensleri, endoskopik diÄer pens, ekartör, makas, endo loop, endo portegü gibi sütür ekipmanlarından oluÅur.
Videotorakoskopide Hasta HazırlıÄı
Ameliyat öncesi hazırlık herhangi bir major göÄüs cerrahi giriÅiminde olduÄu gibidir (SFT, kardiak inceleme). Ancak VATS ile solunum fonksiyonları post-op dönemde açık torakotomideki kadar etkilenmediÄinden, cerrahi giriÅim olarak görülmeyen bazı yaÅlı ve kardioplumoner yetmezliÄi olan hastalar vats ile opere edilebilmektedir. Hastalar tek akciÄer anestezisini tolere edebilmelidir. Operasyon öncesi hasta anlayabileceÄi Åekilde bilgilendirilmeli ve gerekli görüldüÄünde açık torakotomiye geçilebileceÄi hususunda aydınlatılmalıdır.
Tansiyon pnömotoraks veya masif plevral efüzyon bulunan durumlarda terapötik plevral drenaj torakoskopi sırasında saÄlanabilir. Birçok hastalıkta akciÄer ve plevranın da diÄer hastalıklardan etkilenebileceÄi göz önünde tutulmalıdır. Hastanın daha önce sistemik steroid veya immünosupresif tedavi görüp görmediÄi araÅtırılmalıdır. AkciÄerden rezeksiyon yada biopsi yapılan bu tür hastalarda oluÅan bronkoplevral fistüller geç iyileÅirler.
Radyolojik deÄerlendirmede rutin olarak P-A ve lateral göÄüs filmleri mevcut olmalıdır. Bu hastaların hemen tamamına artık BT de artık radyolojik rutinler içinde sayılmalıdır. Pulmoner infrakt düÅündüren olgularda ventilasyon perfizyon sintigrafisi yardımcı olurken, diffüz akciÄer hastalıÄı bulunan olgularda bu tetkik torakoskopi uygulancak hemitoraksı saptamak için kullanılabilir. Radyolojik tetkikler torokoskopun toraksa sokulacaÄı en ideal yerin saptanmasını saÄlar. Torakoskopi öncesinde akciÄer fonksiyon testleri (spirometri, akciÄer volüm ve difüzyon kapsitelerinin ölçümü) yapılarak ve kan gazları tetkik edilerek hastanın respiratuar durumunun deÄerlendirilmesi hem operasyon sırasında hasta çift lümenli tüple entübe edildiÄinde bir akciÄer solunum dıÅı bırakılacaÄından, hem de operasyon sonrası hastanın pulmoner rezervlerini saptamak için gereklidir. Daha evvel geçirilmiÅ bir MI ve aritmilerini saptamak için EKG çekilmeli eÄer gerek görülürse eforlu EKG, sintigrafi gibi ileri tetkikler yapılmalıdır.
Plevral effizyonu bulunan hastalarda rutin olarak plevra sıvısının biojkimya, bakterioloji, patoloji lab.’na gönderilerek inceletilmesi ile tanıya varmaya çalıÅılmalıdır. Bu metodlarla hastaların %50′sine tanı koymanın mümkün olduÄu düÅünülürse hastada gereksiz yere torakoskopi olmaktan kurtulacaktır.
Video Yardımlı Toraks Cerrahisi (VATS) Uygulamaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder