Hasta operasyon masasına alındıktan ve indikasyon yapıldıktan sonra çift lümenli tüp ile entübe edilmelidir.
 Hasta Pozisyonu
Hasta standart postero-lateral torakotomi insizyonu yapılacakmıŠgibi yatırılır ve boyanır. Lateral dekübitis pozisyonunda kol abdüksiyonda skapula maksimum yukarıda olacak Åekilde asılır. Ä°nterkostallerin açılmasını kolaylaÅtıracak kadar masa bükülür veya göÄüs kafesinin altına 10 cm yüksekliÄinde rulo yastık konur.
GiriŠNoktasının Saptanması
Aksiller üçgen toraksa giriÅ sırasında geniÅ adele engeli bulunmadıÄı için en uygun bölgedir (Åekil 3).Ãnde pektoralis major lateral kenarı arkada lat. Dorsinin lateral kenarı ve aÅaÄıda diafragma ile sınırlıdır.Apeks, mid-aksiller hatta 2. interkostal aralıktadır. Skapula ucu iki parmak laterali genellikle adezyonun olmadıÄı bir bölgedir.Bu bölge yaklaÅık mid aksiller hatta yakın 5.-6.-7. interkostal aralıklara denk gelir ve çoÄunlukla ilk giriÅ için tercih edilen bölgedir.Ä°lk insizyon için genellikle mid-aksiller hatta 7. interkostal aralık tercih edilir. Cilde yapılan 2 cm’lik insizyondan sonra toraks duvarı katları interkostal aralıÄa kadar makas ile disseke edilir.Bu seviyede 10 mm lik trokar ile toraksa girilir. YerleÅtirilen 10 mm’lik kanülün içinden torakoskop geçirilerek akciÄerin yüzeyi varsa yapıÅıklıklar ve toraks duvarı gözlemlenerek sistemik inspeksiyon yapılır.Bu inspeksiyonda izlenmesi tavsiye edilen aÅamalar Åunlardır:
- Ãnde mediasten
- Arkada özofagus, aorta, n.vagus
- Ãstte damarlar sinirler
- Altta diafragma
- Pulmoner parankim
DiÄer kanül yerleri parmakla interkostale yapılan bası izlenerek lokalize edilir ve torakoskop görüntüsü eÅliÄinde tri angulasyon prensipleri göz önünde bulundurularak yerleÅtirilir. 2. ve 3. trokarların giriÅ yerlerine karar verildikten sonra ihtiyaca göre 5 mm veya 10 mm trokarlarla yeni delikler açılır. Genellikle tercih edilen lokalizasyonlar 5. ve 6. interkostal aralık ön ve arka aksiller hatlardır. Buralardan akciÄer pensleri sokularak akciÄer ekarte edilir ve hemitoraksın diafragmatik ve mediastinal bölgelerininde eksplorasyonu tamamlanır. Genellikle 3 trokar deliÄi yeterli olmaktaysa da gerekli vakalarda 4. ve 5. deliÄi açmak için çekinilmemelidir.
Disseksiyon, hemostaz, sütür gibi temel teknikler açık cerrahidekine benzer Åekilde uygulanmakla birlikte VATS’ta bazı kısıtlılıklar söz konusudur. En önemlileri; derinlik hissi olmadan aletlerin koordinasyonu saÄlama, dokunma hissinden yoksun çalıÅma, yerleri sabit olan trokarlardan geçirilmiÅ aletlerin kısıtlı hareketleri ile yetinme, operasyon sahası yerine monitör ekranına bakarak uzun saplı aletlerle el-göz koordinasyonu saÄlamaya çalıÅma olarak sıralanabilir. Teleskopun büyütmesi mesafe ile ters orantılıdır. Patolojiye yaklaÅtıkça büyütme artarken, ameliyat sahası daralır. Bu ayarlama kamera üzerindeki yakınlaÅtırma (zoom) fonksiyonu ile teleskopu oynatmadan da yapılabilir. GiriÅim sonunda kanama kontrolünü takiben hava kaçaÄı olsun veya olmasın 1 adet toraks dreni açılan deliklerden birinden konarak operasyona son verilir.
Cerrahi Komplikasyonlar
Ä°ntraoperatif kanama ve akciÄer yaralanması en sık görülen komplikasyonlardır. UzamıŠhava kaçaÄı ve bronkoplevral fistül görülebilir. Mortalite oranı %1′den azdır.
Cerrahi Avantajları
Torakotomiye kıyasla daha az invazif ve daha az morbittir. VATS uygulanan hastalarda major adeleler kesilmemekte, kotlar birbirinden ayrılamamakta eklemler disloke olmamakta kırılmamakta tendonlar, sinirler ve damarlar harap edilmemektedir. Postop aÄrı ve hastanın iyileÅme periyodu üzerinde negatif bir etkisi görülmemiÅtir. VATS ile pulmoner fonksiyonların korunduÄu önemle üzerinde durulması gereken bir konudur. Atelektezi oranı torakotomi yapılan hastalara göre düÅüktür.
VATS uygulamalarında çabuk iyileÅme, erken iÅe dönme ile maliyetleri düÅürmektedir.
Vats Uygulama TekniÄi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder