Bu sendromu, ilk tanımlayan “Hunt” olmuÅtur. Åimdilerde sendrom, Herpes Zoster Sefalicus veya Herpes Zoster Oticus olarak da isimlendirilmektedir.
Ramsay Hunt Sendromu, varisella zoster virüsünün primer enfeksiyonundan sonra, ileri yaÅta görülen nüksüdür. Bu hastalıkta, varisella zoster virusa ait antikorlar, artan titrelerle gösterilmiÅtir. Bu nedenle hastalıÄın kliniÄine geçmeden önce, varisella zoster virusunu kısaca tanıtmak yerinde olacaktır.
Varisella zoster virüs, herpes virüs ailesine mensuptur ve gruba ait tüm özelliklere sahiptir. Virüs, insan hücrelerinde kolÅisine benzer etki yapar ve mitozu metafazda durdurur. Virüs embriyonlu yumurtada ve deney hayvanlarında üretilemez ve hücrelerde transformasyon yapmaz.
Virüsün primer enfeksionu su çiçeÄine yol açar (varisella). Rekürrent enfeksionlarında ise herpes zoster hastalıÄı oluÅur. Virüs damlacık enfeksionu ile üst solunum sistemi mukozasından girer, burada ilk üremesini takiben viremi yapar ve lenf yoluyla RES’e ulaÅır. Deriye lokalize olarak epitel hücrelerde ÅiÅme, balonlaÅma, tipinde dejenerasyon ve sıvı birikimi sonucu veziküller oluÅturur (su çiçeÄi). Primer enfeksiyondan sonra virüs dorsal sinir köklerine ve duyu ganglionlarına çekilir ve orada kalır. Sellüler immünitenin zayıfladıÄı durumlarda (yaÅlılık, kemoterapi alımı, radyoterapi alımı, travma, malign tümörler, immün yetmezlik gibi) virüs reaktive olur, duyu siniri boyunca geriye göç ederek, onun innerve ettiÄi eritemli deri bölgesine bir Åerit halinde yer alan aÄrılı vezikül kümelerinin oluÅmasına neden olur Herpes Zoster). Virüs yine kan yoluyla yayılıp BOS’a geçer ve spiral ve vestibuler ganglionlarda nörit ve ensefalomyelomenenjit yapar.
Virüsün Laboratuar Tanısı:
-Virüs izolasyonu,
-Viral antijenlerin gösterilmesi,
-Sitoloji (Tzanck testi); İntranükleer A tipi inklüzyonların gösterilmesi.
-Seroloji; Ä°lk hafta sonunda ortaya çıkan antikorlar çeÅitli yöntemlerle gösterilebilir. (Nötralizasyon, CF, ELÄ°SA,RÄ°A, ve IFAT gibi) Antikorlar giderek azalırsa da yaÅam boyu sürerler.
Virüs epidemiyolojisi ve korunma:    Â
Varisella zoster virüs; solunum yolundan damlacık yoluyla bulaÅır. BulaÅmada formitlerin fazla önemi yoktur. Direk temas esastır. Hastalar döküntü çıkmadan 2 gün önceden itibaren, bütün lezyonlar kabuklanıncaya kadar bulaÅıcı kabul edilirler. Virüs son derece bulaÅıcıdır ve baÄıÅık olmayanlarda, temas halinde enfeksiyon olasılıÄı %90′dan fazladır. YetiÅkinlerde %90′dan fazla oranda varisella zoster virüsüne karÅı antikorlar müspettir.
Varisella zoster virüsü ile enfekte olanların %10 kadarında, zaman içinde herpes zoster ortaya çıkabilir. Herpes zoster sporadik olgular halinde görülür. Zoster lezyonlarında virüs vardır ve baÄıÅık olmayan kiÅilerde zoster vezikülleri ile temas suçiçeÄine yol açar.
Virüsten genel populasyonun korunmasında özel bir yöntem bildirilmemiÅtir. Ä°zolasyon ve temasın engellenmesi esastır. Yüksek risk altındaki çocuklara (lösemili, kortikosteroid alan, immün yetmezlikli) koruyucu olarak Varisella Zoster Ä°mmün Globulin (VSIG) yapılabilir. Ayrıca atenüe varisella zoster virüs aÅısı yapılarak uzun süreli korunmada saÄlanabilir.
Ramsay Hunt Sendromun’da Klinik ve Seyir;
Bir mayoklinik çalıÅmasında herpes zosterin tahmin edilen yıllık insidansı 100.000′de 130′dur. Her yaÅta görülebilir, ancak atak oranı 60 yaÅın üzerinde dramatik olarak artar ve bu populasyonda ayrımlanan risk faktörleri, virüsün reaktivasyonuna yol açan risk faktörleri ile paraleldir (yaÅlılık, kemoterapi veya radyoterapi alımı, travma, malignite, immün yetmezlik).
Viral prodromu izleyen dönemde, önce kulak ve çevresinde Åiddetli ve keskin bir aÄrı meydana gelir. Kulak kepçesi kızarır ve ÅiÅer. Airucula, dıÅkulakyolu ve bazen kulak zarında, üç dört gün sonra herpetik veziküller görülür. KomÅu ganglionlar ÅiÅer ve herpes geçtikten sonrrada nöralji ortaya çıkar. Veziküller genellikle yedinci sinirin kulak kepçesine dal verdiÄi bölgeleri tutar. Kulak üzerinde, retroauricular bölgede, yüzde, omuzda, aÄızda, buccal mukozada, dilde, farinks ve larinkste bulunabilir. Yine hastalarda genel bir keyifsizlik ile subfebril ateÅ ve regional LAP eÅlik eder.
Periferik fasiyal paralizi; hastaların %60′ı ile %90′ında bulunur. Varisella zoster, fasiyal paralizinin ikinci en sık nedenidir. Fasiyal paralizili hastalarda herpes zosterin insidansı %4,5 ile %9 arasında hesaplanmıÅtır. Fasiyal paralizi periferik tipte ve tamdır. Veziküllerle paralizi ile aynı taraftadır. Paralizi veziküllerden 2-3 gün sonra ortaya çıkar, fakat bazen de bir haftaya kadar geciktiÄi görülebilir. Nöropraksi ve aksonotmezis tespit edilir. Tad duyusu ve lakrimasyon bozulmuÅtur.
HastalıÄın hafif formlarında hiç nörolojik belirti olmayabileceÄi gibi Åiddetli formlarında; retrokohlear saÄırlık (%40), uÄultu, baÅdönmesi, denge bozuklukÄu, bulantı, kusma, saÄlam tarafa vuran nistagmus (%40) görülebilir. Vestibüler belirtiler, kısa süre sonra geriler ancak saÄırlık ve tinnitus, sürekli kalabilir.
Ciddi okuler semptomlar, herpes zoster oftalmicus ile birlikte görülebilir. Bu komplikasyonlar; üveit, keratokonjonktivit, optik nörit ve glocomu içerir ve daha çok trigeminal sinirin oftalmik bölümünün tutulumu ile birliktedir.
Herpes zoster oftalmicus’un, herpes simplexle olan lokalize deri rashlarından ayırımı zordur. Keratitisli vakalarda, bu her iki durumda olabilir ve ayrılmaları çok önemlidir. Ãünkü herpes zosterde topikal steroid tedavisi kullanılırken, herpes simplexte kontrendikedir. Bu iki durumun ayrılmasında, biomikroskopi için göz konsültasyonu, boyama, sitoloji ve virüs izolasyon çalıÅmaları kullanılmalıdır.
Tanı:
DıŠkulak yolu ve kulak zarında vesiküller inspeksionla veya otoskopik yöntemle gösterilebilir. Odiogramda retrocohlear saÄırlık saptanabilir. Vestibuler testlerde, spontan nistagmus ve temel labirentin cevabın supresyonu izlenebilir. Elektrodiagnostik yöntemle fasiyal sinirin fonksionları ölçülebilir veya bunun için Schirmer’s testi yapılabilir. 9 ve 10. sinirlerin etkilenmesi rekaltif olarak sıktır ve bu sinirlerin parezisi ile farenxte erupsionlar izlenebilir. Ek olarak viral seroloji ve BOS incelemesi yapılır. Serüz menenjite baÄlı olarak, hücre sayılarında ve protein içeriÄinde artma gösterilebilir.
Ayırıcı Tanı:
-Miringitis bulloza
-Herpes simplex
-Ä°diopatik fasiyal paralizi.
HastalıÄın Bell’s palsy ile ayrımı bunlar içerisinde önemli yer tutar.
Bell’s palsy ile karÅılaÅtırıldıÄında; Ramsay Hunt Sendromunda; veziküllerin mevcudiyeti, postherpetik aÄrının bulunması ile iÅitme ve dengenin yüksek oranda etkilenmesi önemli ayırımı noktalarıdır. Yine Ramsay Hunt Sendromu nadiren tekrarlarken bu oran Bell’s palsy’de %12′lere kadar ulaÅmaktadır. Ayrıca kraniyal sinir semptomları ile birliktelik Bell’s palsy’li hastalara nazaran daha sıktır.
Ãnemli ayırım noktaladından biride sendromda, fasiyal paralizi Åiddetinin ve prognozun Bell’s palsyâe oranla daha kötü olmasıdır. Petersan 1977′de yaptıÄı çalıÅmada hastaların sadece %22′sinde tam iyileÅme rapor etmiÅtir. Ve yine Devriese (1977) tam iyileÅme oranını sadece %16 olarak bulmuÅtur. Bell’s palsy’deki gibi, paralizinin Åiddetinin iyileÅme ile ilintili olduÄu tahmin edilmektedir. Fasiyal fonksionlarda tam kayıp olan hastaların sadece %10′unda tam iyileÅme olurken, tam olmayan kayıplarda bu oran yaklaÅık olarak %66 bulunmuÅtur (Devriese ve Moesker 1988).
Tedavi:
Analjezikler (narkotikler ve Non-steroid antienflamatuar ilaçlar) ve vitamin B komplexleri semptomatik tedavide önemli yer tutar.
Yine sistemik kortikosteroidler, deri veziküllerinin geliÅiminden önce veya sonra, steroid kullanımı için bir kontraendikasyon yoksa baÅlanabilir. Steroid tedavisinin spesifik yararlanımı, postherpetik nevraljinin azaltılmasıdır. Erken dönemde ve uygun dozda kullanımı, akut aÄrıyı dindirir, vertigoyu azaltır ve postherpetik nevraljinin insidansını düÅürür. Fasiyal paralizinin iyileÅmesinde steroid kullanımı uzlaÅılamayan bir konudur ancak ödem çözücü etkisinden dolayı kullanımı yaygındır. Yine nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ile B vitamini steroidlerle kombine kullanılır. Fasiyal paralizinin tedavisinde ayrıca cerrahi dekompresyon ve cerrahi rekonstruksion ile fizyoterapide kullanılmaktadır. Yine vesiküller üzerine topikal olarak steroidli-antibiotikli kremlerde uygulanabilir.
Antiviral Tedavi:
Antiviral ajanlardan asiklovir ile tedavi aÄrının susturulmasında ve veziküllerin rezolüsyonunda uygun bir tedavidir. Yine herpes zoster fasiyal paralizinin tedavisinde de tavsiye edilmektedir. Bazı otörler asiklovir tedavisinden sonra, fasiyal fonksionların erken dönemde geriye döndüÄünü rapor etmiÅlerdir (Dolour ve Hetzler 1984 ve Ivarsson 1987). Ancak yararlı bir etkisi olmadıÄı yönünde de çalıÅmalar vardır (Schrader 1989).
Herpes Zoster cephalicus tedavisinde yeri olan asiklovirden, burada ayrıca bahsetmek yerinde olacaktır.
Asiklovir; belirgin antiviral etkinliÄi yanında, konakçı hüvreleri üzerine, minimum toksik etki gösteren ve halen varolanlar içinde herpes viruslara etkili en selektif ilaçtır. Hem lokal hem de sistemik olarak kullanılabilir (oral ve IV). Kimyasal yapısı bakımından doÄal guanozin nükleozidinin asiklik bir anoloÄudur.
Asiklovir bir ön ilaçtır. Ä°nfekte konakçı hücrelerde, viral DNA tarafından kodlanan bir enzim olan, timidin kinaz’ın aracılıÄı ile önce asiklovir monofosfata dönüÅtürülür. Viral timidin kinaz’ın substrata özgüllüÄü, memeli hücresinin aynı enziminkine göre farklıdır. Bu nedenle infekte olmayan hücrelerde asiklovir etkin Åekle dönüÅtürülemez ve bu asiklovirin selektif oluÅunun ana nedenini oluÅturur. Ä°nfekte hücrelerde asiklovir monofosfat, konakçı hücrenin kinazları tarafından, antiviral etkinlik gösteren esas metabolit olan, asiklovir trifosfat’a dönüÅtürülür.
Asiklovir doku kültürlerinde, herpes simplex virusuna karÅı benzer ilaçlar olan, vidarabin, trifluridin ve idoksuridinden daha güçlü etkilidir.
Herpes simplex ve varisella zoster viruslarının asiklovire doÄal olarak rezistan suÅları bulunmuÅtur. Bu ilacın ve benzerlerinin bir süre kullanılması sonucu, kazanılmıŠrezistans oluÅumu beklenir. Asiklovire doÄal rezistansın özel bir çeÅidi, herpes virusların vücudun çeÅitli yerlerinde (örneÄin; nöral ganglionlarda) uzun süre saklanan ve nükse neden olan latent virüs Åekillerinin bu ilaç ve diÄer ilaçlar tarafından etkilenmemesidir.
Asiklovir, immün yetmezliÄi olan hastalarda meydana gelen, mukokutanöz herpes simplex infeksionlarının ve varisella zoster infeksionlarının yayılmasını önlemek için ve mortalitesi yüksek, yayılmıŠinfeksionların (herpes ensefaliti gibi) tedavisi için yaÅamsal bir öneme sahiptir. Ä°mmün sistemi normal kimselerdeki benzer infeksionlarda ise yararları kısıtlı derecededir.
Asiklovir, aÄızdan günde beÅkez 200-400 mg verilir. AÄır sistemik infeksionlarda IV infüzyonla uygulanır. IV injeksiyonu veya doku içine injeksiyon kontra endikedir. Yüzeyel enfeksionların lokal tedavisi için %3′lük merhemi kullanılır.
Asiklovir tedavisinin önemli bir eksikliÄi, ister lokal ister sistemik kullanılsın, bu ilaçla infeksionun klinik seyrinin düzeltilmesine raÄmen, nüks oranının düÅürülememesidir. Bu durum herpes simplex ve varisella zoster infeksionlarının, latent viruslarının ilaçtan etkilenmemesiyle açıklanır.
Asiklovir’in kullanıldıÄı Herpes simplex enfeksionları Åunlardır..
- Genital herpes simplex enfeksionu.
-Herpes labialis
-Oftalmik Herpes simplex enfeksionu.
-Variselle zoster enfeksionu.
-Herpes ensefaliti.
Asiklovirin yan etkileri;
IV uygulandıÄında dahi, genellikle ciddi bir yan etki oluÅturmaz. Kanda üre azotu ve kreatinin deÄerlerini yükseltir. (Renal tubuluslarda kristalize olarak çöker) infüzyon yapılan yerde tromboflebit yapabilir. Nadiren deliriyuma neden olabilir. Lokal olarak uygulanan yerde, yanma, iÄnelenme, kaÅıntı yapabilir. Deney hayvanlarında teratojenik olmamakla beraber, gebelerde güvenilirliÄi saptanmamıÅtır.
Prognoz:
Ramsay Hunt Sendromunda prognoz, yaÅamsal anlamda iyidir ancak fonksiyonlar açısından kötüdür. Fasiyal sinir paralizisinin iyileÅmesi yavaÅtır ve yalnızca parsiyel iyileÅme vardır.
Kohleovestibuler kayıplar ise genellikle irreversıbldır.
Dr. Atilla MESCÄ°OÄLU, Ekim 1996
Ramsay-Hunt Sendromu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder