Her canlı yaÅamını sürdürebilmek için dıŠetkilerden korunmak zorundadır. Mikroorganizmalarda birer canlı olduklarından bu kurama uymuÅlar, kendilerini yok etme niteliÄinde olan antibiyotiklere direnç mekanizmalarını geliÅtirmeye baÅlamıÅlardır. Bakterilerdeki rezistans üç biçimde belirir :
1.     Bazı bakterilerde belirli antibiyotiklere karÅı doÄal bir direnç vardır. ÃrneÄin gram negatif bakterileri penisilin, ve diÄer birçok bakterileri, antimikotik preparatlar doÄal olarak etkileyemezler.
2.    Ãnceden duyarlı olan bakteriler, antibiyotiklerle karÅılaÅtıkça kendilerini koruma mekanizması oluÅtururlar. Bu da hızlı ve yavaÅ olmak üzere iki aÅamada belirir. Hızlı direnç kazanan bakterilere koch basili bir örnektir, iki üç kez streptomisin ile karÅılaÅan basilde ilaç etkisiz duruma geçer. Hızlı direnç oluÅturan antibiyotikler arasında linkomisin, rifamisin, spektinomisin, pirazinamid örnek olarak gösterilebilir. Bakterilerin en geç rezistans kazandıkları antibiyotikler örneÄin anfoterisin B, nistatin, ristosetin vankomisin vb. gibi antibiyotiklerdir.
3.    Rezistans oluÅumunda en önemli olgulardan biri de, bu niteliÄin taÅınması (bulaÅıcı rezistans) dır. Dirençli bir bakterinin bu özelliÄi genetik olarak kromozomlarla veya kromozom dıÅı  diÄer bakterilere geçebilir. BulaÅıcı rezistans üç Åekilde geçer : a)transformasyon: Parçalanan, eriyen donör hücrelerinin DNAâsı alıcı hücreye girer. GeliÅmekte olan bakterinin DNAâsı da direnme niteliÄi kazanır. Bu taÅınma DNA moleküllerinin tümüyle olmayıp fragmanlar Åeklindedir. b)transdüksüyon: Büyük veya küçük gen parçaları fajlar aracılıÄı ile üremekte olan bakterilere geçirirler. Bu fajların kapsadıkları dirençli nükleik asitler bakterinin ana maddeleri arasında yer alır. c)Konjugasyon: Bakterinin üremesinde yer alan seksüel alıŠveriÅ sonucudur. Geni oluÅturan maddeler bir hücreden diÄerine, plazma baÄlantılarıyla transfer edilir.
Â
Enfeksiyon hastalıklarında antibiyotiklere karÅı rezistans görülmesi:
1.     Bakterilere etkin olan maddeyi inaktive eden veya parçalayan enzimlerin oluÅumu,
2.    Aktif taÅıma mekanizmasındaki bir blokaj veya membran perneabilitesindeki deÄiÅiklikler,
3.    Antagonist sentezin artması,
4.    Bakterinin metabolizmasındaki deÄiÅiklikler baÅta gelen faktörlerdir. Bakterilerde belirli bir antibiyotiÄe karÅı olan direnç, kimyasal yapı benzerliÄi ve etki mekanizması eÅit bulunan baÅka antibiyotiklere karÅı da oluÅur.
Antibiyotiklere Rezistans
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder