Tiroit bezi boyunda, soluk borusunun her iki yanında yer alır. Ä°ki lobu ortadan birleÅtiren dokuyla tiroit bezi âHâ harfine benzer. YetiÅkinlerde tiroit bezinin aÄırlıÄı ortalama 30 grâdır. TSHânin sürekli etkisi altında çalıÅan tiroit bezi, gıdalarla alınan iyotlu bir aminoasit türevi olan tiroksin ile kimyasal olarak ona benzeyen triiyodotrinonine dönüÅür. Bu kimyasal maddeler vücudun enerji gereksimini karÅılamak için alınan gıdaların yakılma hızını ve tiroit hormonuna duyarlı genlerin ifade edilmesini düzenler.
Tiroit bezinin çok çalıÅarak aÅırı miktarda tiroksin salgılamasına hipertiroidizm denir. Hipertiroitli insanlar sinirli, çok enerji harcayan ve huzursuz kiÅilerdir. Hastalık ameliyatla ya da radyoizotop tedavisi ile iyileÅtirilir. Buna karÅılık, hipotiroidizm tiroit hormonu eksikliÄidir; ya tiroit bezinin yapısındaki bir kusurdan ya da bezin iÅlevini bozan gıdaların alınmasından kaynaklanır. Hipotiroit küçük yaÅlarda baÅlarsa fiziksel ve zihinsel geliÅmeyi büyük ölçüde engelleyerek kretenizme yani cücelik ve zeka geriliÄine yol açar. Zamanında fark edilirse kretenizm çoÄu kez tiroksin tedavisi ile iyileÅir.
Tiroit ayrıca vücudun kalsiyum düzeyini denetleyen polipeptit yapısında tirokalsitonin adlı hormonu salgılar. Bu hormon gıdalarla alınan D vitamini ve tiroit bezinin paratiroit denen dört küçük salgı bezinin salgıladıÄı paratiroit hormonları ile birlikte saÄlıklı kemik geliÅmesi saÄlar.
Tiroit bezi etkinliÄinin temel ölçütü bazal metabolizma hızıdır (BMR). Tiroit, BMRâyi düzenleyerek vücudun enerji üretim hızını denetler; sıcak ve soÄuk hava koÅulları gibi çevre etkilerine uyarlanmasını saÄlar.
Tiroit Bezi Nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder