Otitis media sırasında ortaya çıkan infeksiyon ve inflamasyon süreci mukoperiosteumun dıÅına çıkmasa bile orta kulak ve kulak zarında ciddi hasarlara yol açabilir.Bu deÄiÅikliklerin hepsi otitis media sekeli olarak adlandırılmaktadır. Bunların bir kısmı ileriye dönük geliÅme potansiyeli olan sekellerdir; granülasyon dokusu,retraksiyon poÅları bunların baÅında sayılabilir.Bunlar zaman içinde Kronik Otitis Mediaya (KOM) ve kolesteatoma dönüÅebilirler.
Kemikçik hasarları, atelektatik kulak zarları, adeziv otit,orta kulak ve kulak zarında meydana gelen timpanosklerozlar,fibrozis ve sensörinöral iÅitme kayıpları OMâların inaktif sekelleridir.
1.Atelektazi, Adeziv Otit ve Retraksiyon PoÅları(RP):
Kulak hastalıklarında atelektazi; kulak zarının orta kulak havasının azalması nedeniyle içeri doÄru çöktüÄü ve doÄal pozisyonundan ayrılarak promontoryuma yada kemikçiklere yaklaÅtıÄı durumları anlatmak için kullanılmaktadır.Yani orta kulak boÅluÄu daralmıÅ, kulak zarı hastalıÄın ilerlemesine göre promontoryuma yaklaÅmıÅtır.Buna karÅılık Adeziv OM terimi kulak zarının promontoryum ve kemikçik sistemine yapıÅtıÄı vakaları tanımlamak için kullanılmaktadır.RP ise kulak zarında lokalize çöküntülerdir.Ãzellikle arka üst kadran ve pars flaksidada olmak üzere kulak zarı içeri çöker ve cepler yapar.
Klinik deÄerlendirme ve tedavi alternatifleri bakımından RPâyi üç klinik evrede toplayabiliriz.
Evre I : Bütün çapı gözlenebilen küçük poÅlar
Evre II: Dibi görülemeyen geniÅ poÅlar
Evre III: Kendi kendini temizleyemeyen büyük poÅlar.
Retraksiyon PoÅları ve Adeziv Otitlerde Klinik Bulgu ve Beirtiler: RP, atelektazi ve adeziv otitis mediaya göre daha sık karÅılaÅılan bir OM sekelidir.Lokalize RPânin en sık olduÄu yer pars tensanın arka üst kadranıdır.Ä°kinci sıklıkta RP ile karÅılaÅılan bölge pars flaksidadır.
Bu olguların en önemli yakınması iÅitme azlıÄıdır.Ä°Åitme kaybı vakaların çoÄunda 40-50 dB civarında iletim tipi bir iÅitme kaybıdır.HastalıÄın ileri evrelerinde,tiz seslerde kemik yolu düÅmesi ile karakterize mikst tip iÅitme kayıplarına rastlanılır.Kemikçik zincirde, özellikle incusun uzun kolunda erime ile birlikte olan vakalarda bile iÅitme kaybı çok fazla olmaz.Bunun nedeni kulak zarının doÄrudan stapes baÅına yapıÅması ve iletimin bu yolla saÄlanmasıdır.
Muayenede kulak zarı atrofiktir ve büyük çoÄunlukla retraktedir.Ä°leri vakalarda timpan zar(TZ) transparandır ve ceplerin dibini görmek olanaksızdır.Pnömatik otoskopla ceplerin mobil yada fikse olup olmadıÄı araÅtırılmalıdır.Fikse ceplerin klinik olarak daha ileri bir evreye uyduÄu ve kolesteatom yönünden daha riskli olduÄu düÅünülmelidir.Ãzellikle arka üst kadranda ve pars flaksidadaki RPâde pars tensanın geri kalan kısmının intakt olması nedeni ile dikkatli bir Åekilde yapılamayan otoskopilerde, retraksiyon poÅu ve gerisinde saklı duran kolesteatom kolaylıkla gözden kaçabilir.
Adeziv otitte kulak zarı ön kadrandan baÅlayarak orta kulaÄa yapıÅır.Hipotimpanium, sinüs timpani ve epitimpaniumun bütün girintilerini izler.Kemikçik zincirini sarar, fibröz ve kemik annulusu harap eder ve attik bölgesi geniÅler.Ä°ncus ve malleus görünür hale gelir.Bazı vakalarda retraksiyon poÅu ile birlikte orta kulakta effüzyona rastlanılır.Bu vakaların yarısında kronik effüzyonlu otitis media ve ventilasyon tüpü (VT) takılması anamnezi vardır.Adeziv otit ve RP olgularının tamamında kulak zarları anormaldir ve orta kulakta bariz bir negatif basınç vardır.Hastaların büyük bir kısmında mastoid havalanması kötüdür.Olguların %80âde diÄer kulakta normal deÄildir.
Retraksiyon PoÅları ve Adeziv Otitlerde Patogenez:Effüzyonlu OMâın (EOM) yetersiz tedavisi durumunda,bu vakalarda RP ve atelektaziler ortaya çıkmaktadır.Mastoid pnömatizasyon ve östaki tüpünün yetersizliÄi bu riski artıran en önemli iki bünyesel faktördür.Sade (1996) son yıllarda yazdıÄı makalelerde, bu olguların en tipik özelliÄinin yetersiz mastoid havalanması olduÄuna dikkati çekmektedir.Pars flaksidadaki RPânin derinliÄi ile mastoid havalanma derecesi arasında bariz bir negatif korelasyon olduÄu gösterilmiÅtir.Orta kulaktaki negatif basınçtan en Ançabuk pars tensanın arka üst kadranı etkilenir ve RP ortaya çıkar.Bu bölgenin orta kulak ile mastoid arasındaki geçiÅ yollarına yakın ama östaki borusuna uzak olması bu bölgedeki infeksiyon ve inflamasyonun daha uzun süre devam etmesine neden olur.
RP üzerinde yapılan çalıÅmalarda poÅlarda fibröz tabaka liflerinin birbirinden ayrıldıÄı ve aralarında boÅluklar ortaya çıktıÄı gözlenmiÅtir.Bu boÅluklarda DKY epiteli ile zarın iç yüzünü kaplayan mukozanın birbiri ile temas halinde olduÄu görülmüÅtür.Bundan sonra epitel tabakası mukoza içine girmekte ve bu Åekilde bir perforasyon olmadan yassı epitel orta kulak mukozasına yerleÅmektedir.
Atelektazi,Adeziv Otit ve Retraksiyon PoÅlarında Klinik DeÄerlendirme ve Tedavi:
RPânin patogenezi göz önüne alındıÄında RPâyi geliÅme evrelerine göre beÅ gruba ayırmak mümkündür.
1.Grup: PoÅta epitel ve mukoza temas halindedir.Fibröz tabaka erimiÅtir.PoÅ transparandır. Orta kulak havalanmaktadır ve poÅ mobildir.Bu tip poÅlar evre Iâ de yer alır.
2.Grup: PoÅun epitel tabakası düzensizdir ve grimsi bir manzara gösterir.Arka üst kadranda poÅ stapes baÅına deÄmektedir.Orta kulak iyi havalanmamaktadır.Zar poÅ bölgesinde transparanlıÄını kaybetmiÅtir.
3.Grup: PoÅ fiksedir ve içinde keratin ve debrisler birikmeye baÅlamıÅtır.Bazı vakalarda poÅ süpürasyonla örtülüdür ve kulak zarı arka üst kadranda granülasyon dokusu mevcuttur.Bu bir prospektif retraksiyon poÅudur ve artık evreIIIâdedir.
4.Grup: PoÅun sınırları tam görülemez, yer yer fibröz ve kemik annulusta kemik erimeleri saptanır.Ä°ncus ve malleus gövdeleri kısmen görünür hale gelir.
5.Grup: Kolesteatom
Burada önemli olan 1. grup poÅları tanımaktır.Bu tip poÅlarda kolesteatom yoktur ve zaman zaman izlenmesi gereken poÅlardır.Bu tip poÅlar yaÅam boyunca aynen kalırlar.DiÄer geri kalan poÅlar ise kolesteatom riski taÅırlar ve mutlaka müdahale edilmeleri gereken poÅlardır.
RP olgularında,hastaların tek yakınması iÅite kaybı olsa ve bu hasta tarafından önemsenir düzeyde olmasa bile hekim 1. gruptaki RPâyi yakından takip etmeli ve gerektiÄinde kolesteatom geliÅmesini önlemek için cerrahi tedaviye gitmelidir.
Ä°kinci grup RP de cerrahi tedavi Åarttır.Rengi deÄiÅmiÅ incelmiÅ,üzerindeki epitel tabakası düzensiz hale gelmiÅ poÅlar çıkarılır.DıÅarı itilmiÅ poÅ bütünüyle çıkarılıp orta kulak mukozası gözden geçirilir.Mukoza normal ise poÅun eksize edilmesi ile yetinilir.3 hafta içinde poÅ kendini yeniler, perforasyon kapanır.EÄer orta kulak mukozası ödemli ve orta kulakta efüzyon varsa,bu kulaklar aynı anda VT takılmalıdır.3. ve 4. grup poÅlarda modifiye radikal mastoidektomi yapılmalıdır.Köprü indirilir ve poÅ bütünüyle çıkarılır.Bu arada ayrılması mümkün olmayan mukozada birlikte alınır.Ä°letim zinciri yeniden kurulur ve meatoplasti yapılır.
2.TÄ°MPANOSKLEROZ:
Timpanoskleroz (TS) KOMâların iyileÅme süreci sonunda ortaya çıkan, mukoza altında hyalen ve kalsifiye birikimler toplanması ile karakterize inaktif bir otit sekelidir.TS tek baÅına klinik bir tablo olarak ortaya çıktıÄı gibi kolesteatomlu ve diÄer kronik otitlerlede birlikte olabilir.TSâ nin sıklıÄı kabaca %10 olarak kabul edilir.
TSâun patogenezi hakkında uzlaÅmıŠkesin bir bilgi yoktur.Kulak zarı ve orta kulak mukozasındaki baÄ dokusunun AOM ve EOMâlar sırasında hasar görmesi ve bunların onarılma sürecinde kollajen liflerde dejenerasyon ve hyalen birkmesi ile karakterize bir hastalık olduÄu düÅünülmektedir.Kollajenlerin dejenerasyonuna, infeksiyon ve inflamasyon sırasında ortaya çıkan proteinaz ve kollajenazlar neden olur.
Timpanosklerozun Klinik Tipleri ve Ãzellikleri:
I-Timpan zar timpanosklerozu:Timpan zar (TZ) timpanosklerotik odakları ya kendi baÅına yada orta kulak TSâsinin bir belirtisi olarak bulunabilir.Hyalinozis genellikle TZ ön kadranında, bundan daha az sıklıkla arka kadranda yerleÅir.TS odaklarının iÅitme üzerine kötü bir etkisi olmadıÄı saptanmıÅtır.Ancak kulak zarını tümüyle kaplayan at nalı biçimindeki hyalinozislerde 5-7 yıl sonra azda olsa bir iÅitme kaybının ortaya çıktıÄı bildirilmiÅtir.
Kulak zarı hyalinozisi effüzyonların tedavisi için ventilasyon tüpü(VT) takılmasından sonra sıklıkla görülür.Ancak Moellerâe göre TS dinamik bir proçestir ve sadece VT takılması ile deÄil kronik infeksiyonlardan sonrada ortaya çıkabilir.TZâda meydana gelen ince skar dokusu kulak zarında atrofi olarak ortaya çıkar.Kalın skarlar ise timpanosklerotik odakları yapar.Uzun süre kalan VTâlerde TSâye rastlanma olasılıÄı yükselir.VT takılmasından sonra kulak akıntısı görülmesi TS geliÅme riskini arttırır.Effüzyonun vizkositesinin yüksek olması,parasentez sırasındaki travma, kulak zarı içine kanama ve havalanmanın meydana getirdiÄi mekanik etki ve VTânin kitlesi TS geliÅiminde suçlanmıÅlardır.
II-Orta Kulak Timpanosklerozu:Effüzyonlu otitis mediaların ve KOMâun iyileÅme sürecinde, orta kulak mukozasının lamina propriası içinde kalsifiye birikimler ve dejenerasyonla karakterize bir inaktif otit sekelidir.Orta kulak TS vakalarının çoÄunun çift taraflı olması ve ileri derecede iletim ya da mikst tip iÅitme kayıpları meydana getirmesi bakımından sosyal ve tedavi sorunları ortaya koyan önemli bir hastalıktır.
Orta kulakta TS plaklar üç noktada yoÄunlaÅmıÅtır.Attik, inkudo-stapedial eklem ve promontoryum.
Attikteki TS plakları, kemikçikleri bir zarf gibi örter ve malleus ile incusu fikse eder.Lateral semi sirküler kanal ve fasial kanal ile kemikçiklerin arası ve ayrıca epitimpanum TS plaklar ile doludur.Ä°ncudo-stapedial eklem çevresinde toplanan plaklar incusun uzun kolu ve stapesi örter, görülmelerini önler.Oval pencerede sıklıkla örtülmüÅtür.Stapes ile fasial kanal ve stapes ile promontoryum arası doludur.Vakaların %40âda promontoryum üzerindede TS ile karÅılaÅılmıÅtır.Buradaki TS plakların iÅitme üzerine olumsuz bir etkisi yoktur.
Son yıllarda TSâyi Bilgisayarlı Tomografi ile görüntüleme çalıÅması yapılmıÅtır.Ancak TS odakların görüntülenmesi büyük ölçüde içerdiÄi Ca birikimi ile orantılıdır.
Timpanosklerozda Ayırıcı Tanı:Ãzellikle kulak zarı saÄlam olan TSâlerde ayırıcı tanı önem kazanır.Bu tipler, öncelikle otosklerozdan ayırt edilmelidirler.Otosklerozda ailevi anamnez, kulak zarının saÄlam ve çoÄu vakada normal olması, mastoidin iyi pnömatize olması ve otitis media anamnezinin bulunmaması önemli noktalardır.
Timpanosklerozun Tedavisi:TSânin tedavisi genellikle cerrahidir.Ancak çaÄdaÅ tedavi yaklaÅımı üç ana baÅlık altında toplanmaktadır.I-Koruyucu tedavi II-Medikal tedavi III-Cerrahi tedavi
Koruyucu tedavi: TSânin oluÅmasını engellemeye çalıÅmaktır.Bunun için otitis medialar TS olasılıÄı düÅünülerek tedavi edimelidir.AOM meydana gelmesini kolaylaÅtıran risk faktörleri (adenoid hiperplazisi, yarık damak, allerji ve konjenital malformasyonlar) tedavi edilmelidir.
Medikal tedavi:Kalsiyum antagonisti olan Diltiazem, distrofik kalsifikasyonun oluÅumunun önlenmesinde kullanılmaktadır. Lizozomal stabilize edici ve antinekrotik özelliÄi olan kortikosteroidler hyalen plakların oluÅumunu yavaÅlatmaktadır.
Cerrahi tedavi:Ä°leri iletim tipi iÅitme kayıplarının mikroÅirürjikal metodlarla ortadan kaldırmak ya da hastaya sosyal hayatı için gerekli iÅitmeyi saÄlamak amacını gütmektedir.TS cerrahisinde kademeli timpanoplasti tercih edilmelidir.Ãünkü kemikçik zincirini hareketli hale getirebilmek için vakaların çoÄunda stapesi kaldırmak ve tabanı açmak gereklidir.
Kaynaklar:
- Akyıldız N : Otitis medianın sekelleri: Akyıldız N (ed.). Kulak Hastalıkları ve Mikrocerrahisi 1.1.Baskı, Bilimsel Tıp Yayınevi,Ankara,2001
- Gerald B.H. : Akut ve kronik otitis media komplikasyonları: Ballenger J.J.(Ãeviri Ed:Åenocak D.Kaleli.C), Otolaryngology. Nobel Tıp Kitabevi,Ankara,2000 ; 880-941
Otitis Media Sekelleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder