DüÅlerin sabahleyin eriyip gittiÄi herkesçe bilinir. KuÅkusuz anımsanabilirler; çünkü biz düÅleri ancak uyandıktan sonra belleÄimizde kalanlardan biliriz. Ama çok sık olarak, bir düÅü kısmen anımsadıÄımız oysa geceleyin daha fazlasının bulunduÄu duygusuna kapılırız; ayrıca, günün akıÅı içinde, sabahleyin hala canlı olan bir düÅün birkaç küçük parça dıÅında nasıl da eriyip gittiÄini gözlemleyebiliriz; sıklıkla ne gördüÄümüzü bilmeksizin düŠgördüÄümüzü biliriz; ve de düÅlerin unutulmaya yatkınlıÄı bizim için o denli tanıdık bir Åeydir ki birinin gece düŠgörmesi ve sabahleyin ne gördüÄünü ya da düŠgörüp görmediÄini bilmemesi olasılıÄı bize hiç de saçma gelmez. Ãte yandan, bazen düÅlerin bellekte olaÄandıÅı bir kalıcılık gösterdikleri de olur.
DüÅlerin unutulmasına iliÅkin en ayrıntılı derleme Strümpell tarafından yapılandır. Bu, kesinlikle çok karmaÅık bir görüngüdür, çünkü Strümpell bu olayı tek bir nedene deÄil pek çok nedene baÄlamıÅtır.
Her Åeyden önce, uyanıklık yaÅamında unutmaya yönelten tüm nedenler, düÅlerde de iÅlemektedir. Uyanıkken sayısız duyumsama ve algıyı düzenli olarak hemen unuturuz, çünkü onlar çok zayıftır ya da onlara eklenen zihinsel uyarılma çok hafiftir. Aynı Åey çoÄu düŠimgesine de uyar: unutulurlar çünkü çok zayıftırlar, oysa onlara komÅu olan daha güçlü imgeler anımsanır. Ancak güç etmeni bir düŠimgesinin anımsanıp anımsanmayacaÄını belirlemede tek baÅına yeterli deÄildir. Strümpell de diÄerleri gibi çok canlı olduÄunu bildiÄimiz düŠimgelerini sıklıkla unuttuÄumuzu, oysa gölgeli ve duyumsal güçten yoksun pek çoÄunun bellekte saklananlar arasında bulunduÄunu kabul eder. Ayrıca uyanıkken yalnızca bir kez ortaya çıkmıŠbir olayı kolayca unutmaya, birçok kez algılanmıŠbir Åeyi ise kolayca anımsamaya eÄilimli oluruz. DüŠimgeleri eÅi olmayan yaÅantılardır ve bu olgu, bizim ayırımsız tüm düÅleri unutmamıza katkıda bulunur. Ãçüncü bir unutma nedenine daha fazla önem yüklenmiÅtir. Duyumların, düÅüncelerin ve benzerlerinin belirli bir dereceye deÄin anımsanma duyarlıÄına ulaÅmaları için, birbirlerinden soyutlanmıŠolarak kalmamaları, uygun dizilenme ve gruplamalar halinde sıralanmıŠolmaları temeldir. EÄer kısa bir Åiir dizesi kendisini oluÅturan sözcüklere bölünür ve bunlar karıÅtırılırsa anımsanması çok güç bir hal alır. EÄer sözcükler uygun biçimde düzenlenir ve uygun sıraya sokulursa bir sözcük diÄerine yardım eder ve anlamla yüklenmiÅ olan bütün, bellek tarafından kolayca alınıp uzun süre saklanabilir. Genelde anlamsızı saklamak, karıÅık ve düzensiz olanı saklamak kadar zor ve olaÄan dıÅıdır.
DüÅler Uyandıktan Sonra Neden Unutulur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder