Bu bölümde beyin ile ilgili bir dizi yazı hazırlayıp konuyla ilgili bilgilerin yenilenmesi yada arttırılması amaçlanmıÅtır. EleÅtiri, destek ve önerilerinize açık olan bu bölümden faydalanacaÄınızı umuyoruz….
Aslında sıralamaya uygun olmamakla birlikte en çok talep olan BEYÄ°N KABUÄU ile baÅlıyoruz…
Ne yazık ki beynin bütün bölümleri içinde en az bilgimiz serebral korteksin iÅleyiÅ mekanizması konusundadır. Oysa korteks (Beyin kabuÄu) sinir sisteminin en büyük bölümüdür. Bununla birlikte korteksin deÄiÅik bölümlerinin tahrip yada uyarılmasının sonuçlarını biliyoruz.
Beyin kabuÄunun fonksiyonel parçası nöronlardan oluÅan 2-5 mm kalınlıÄında ince bir tabaka olup beynin bütün giruslarının (Kıvrım) yüzeyini örtmektedir. KapladıÄı tüm alan bir metrekarenin dörtte biri kadardır. Beyin kabuÄunun tümü yaklaÅık 10 milyar nöron içermektedir. Temel olarak üç farklı hücre tipi ile karÅılaÅırız (granüler, fuziform, piramidal) Bu hücrelerin yoÄunluklarına göre yapılan bir sınıflamada beyin beÅ ana yapısal tipe ayrılır. Korteksin farklı yapısal tiplerinin sıklıkla birbirine benzer fonksiyonlarını gösteren haritaya âBrodman Haritasıâ denir.
Beyin kabuÄundaki bütün alanların âTalamusâ ile (simetrik olarak yerleÅmiŠçekirdekler olup hakkında bilgi verilecektir) getirici ve götürücü dolaysız baÄlantıları vardır. BaÄlantı talamustan kortekse korteksten talamusadır. Talamus ile baÄlantı kesilirse buna baÄlı kortikal alanın fonksiyonları tamamen yada tamamına yakın ortadan kalkar. Korteks talamusla sıkı bir iÅbirliÄi içinde çalıÅır ve anatomik-fonksiyonel yönden talamusun geliÅmiÅ bir uzantısı olarak kabul edilebilir. (Talamokortikal sistem) Bunun gibi duyu organlarından kalkan bütün yollar talamustan geçerek kortekse varır. Buna uymayan tek örnek: koku yollarıdır.
BAZI SPESÄ°FÄ°K KORTÄ°KAL ALANLARIN FONKSÄ°YONU
Beyin cerrahlarının insanlardaki incelemeleri bazı özgül fonksiyonların beyin kabuÄunun belirli bölgelerine yerleÅmiÅ olduÄunu göstermiÅtir. Åekil 1: Penfield ve Rasmussenâin insan korteksinin elektiriksel uyarılmasıyla elde ettikleri sonuçlara veya korteksin bazı parçaları çıkarıldıktan sonra yapılan nörolojik muayene bulgularına dayanarak hazırlanmıÅ, bu alanlardan bazılarını gösteren bir haritayı vermektedir.
PRÄ°MER DUYU ALANLARININ SPESÄ°FÄ°K FONKSÄ°YONLARI
Primer duyu alanlarının hepsinin bazı ortak fonksiyonları vardır.ÃrneÄin görme ve iÅitme duyusu alanlarının hepsinde periferik reseptörlerden(en uç yerleÅimli alıcılar) gelen sinyallerin uzamsal yerleÅimi sözkonusudur.
Uyanık kiÅilerde Beynin yan loblarının(parietal) elektirikle hafif uyarılması oldukça basit duyular uyandırır. Hafif elektiriklenme, uyuÅma, sızlama…. gibi Bunlar duyusal algılamanın en basit formu olup karmaÅık kalıplarının analizlerinin çok ufak bir bölümüdür.
Beyin arka bölümünün(Oksipital lob) primer görme korteksi elektrikle uyarıldıÄında kiÅi:yanan sönen ıÅıklar,parlak çizgiler,renkler görmektedir. Burada anlatılan görmenin 1.basamaÄıdır.kompleks bir görme iÅlevi beyin korteksinde yaygın bir iletimin ve baÄlantıların sonucu âgörme asosyasyonâalanlarında oluÅabilir.
Åakalarda ise (Temporal lob) iÅitme korteksinin elektrikle uyarılması kiÅinin hafif veya kuvvetli, düÅük yada yüksek frekanslı basit sesler duymasına neden olur. Fakat kelimeler yada iyice anlaÅılabilen baÅak sesler duyulamaz. Primer iÅitme korteksi, diÄer primer duyu alanları gibi, duyulan Åeyin elemanlarını tesbit edebilir ancak komplike seslerin analizini yapamaz. Bunu ancak âiÅitme asosyasyon alanlarıâ saÄlar.
Primer duyu alanlarının kortekse ulaÅan duyuları tam olarak analiz edememelerine karÅın, bu alanların lezyonunda kiÅinin görev dıÅı kalan alanla ilgili duyuları kullanması, genellikle büyük ölçüde bozulur.
Beynin alt düzeyindeki merkezleri, duyu sinyallerinin büyük bir bölümünü analiz için beyin korteksine iletir. Bundan sonra da primer duyu alanları analiz sonuçlarını, alt merkezlere veya beyin kabuÄunun baÅka bölgelerine gönderir.
BEYÄ°N-II
Primer duyusal alanların sınırlarının çevresinde duyusal asosyasyon alanları,yada âsekonder duyu alanlarıâ adı verilen alanlar bulunmaktadır.Genellikle bu alanlar primer duyu alanlarının etrafında bir yada birkaç yönde 1-5 cm kadar uzanırlar.Primer alanın duyusal bir sinyal aldıÄı her seferinde,çevreye sekonder sinyaller yayılır.birkaç milisaniyelik bir gecikmeden sonra bu sinyaller asosyasyon alanına da ulaÅırlar.Bu yayılmanın bir bölümü subkortikal(Korteks altında yer alan) sinir yolları ile olur.Fakat iletimin büyük bir bölümü talamus yoluyladır.talamustaki duyusal çekirdeklerden baÅlar,kendilerine uyan âtalamik asosyasyon alanlarıâna geçer ve oradan da asosyasyon korteksine ulaÅır.
Duyusal asosyasyon alanlarının genel fonksiyonu,duyusal algının daha üst düzeyde yorumunu saÄlamaktır.Bu bölümlerdeki hasarlar duyduklarını anlamama-gördüÄü kelimeyi yorumlayamama (kelime körlüÄü-aleksi)-vücut parçalarının yerlerini anlayamama gibi bulgular verir.
GENEL YORUM ALANLARI VE YORUM FONKSÄ°YONLARI
âYorum Alanlarıâ diyebileceÄimiz somatik duyu,görme,iÅitme ile ilgili asosyasyon alanları Åakak-yan ve arka lobların birbirine kavuÅtukları lokalizasyondadır.
ÃeÅitli duyusal yorum alanlarının toplandıkları bu alan âserebrasyonâ dediÄimiz âyüksek düzeydeki beyin fonksiyonundaâ beyin kabuÄunun baÅka bölümlerine kıyasla tekve en büyük rolü oynar.Bu bölge çok geniÅ kapsamlı önemine iÅaret eden deÄiÅik adlarla anılmaktadır.(General interpretative area,gnostik alan, tersiyer asosyasyon alanı…v.s..)
Genel yorum alanının aÄır hasarından sonra kiÅi kusursuz Åekilde iÅitebilir ve hatta kelimeleri tanıyabilir,fakat bu kelimeleri tutarlı bir düÅünce halinde düzenleyemez.Bir kitabı okuyabilir fakat okuduÄu Åeyin iletmek istediÄi düÅünceyi anlayamaz.
Bu bölgenin elektrik ile uyarılması çok kompleks düÅünceler doÄurur.Ãocukluk çaÄından hatırlanan komplike vizüel sahneler ,özel bir müzik parçası gibi iÅitme halüsinasyonları hatta belirli bir kiÅinin konuÅması Åeklinde olabilir.
Bu bölgenin yetiÅkin bir kiÅide yitirilmesi bundan sonra ömür boyu süren yıkılmıŠmental bir hayatla sonlanır.
DOMÄ°NANT HEMÄ°SFER(BASKIN BEYÄ°N YARIM KÃRESÄ°)
Yorumla ilgili tanımlanan alan sadece bir yarım kürede iyice geliÅmektedir.DoÄuÅta bu bölgeler her iki hemisferde de aynı geliÅme yeteneÄine sahiptir. Yüzde doksandan fazla oranda sol lob egemendir.Populasyonun kalan kısmında ya iki taraf birden geliÅir yada daha seyrek olarak saÄ lob geliÅir.Duyusal bilgiler her iki lobdan birden gelmektedir.ve iki yarıküre arasında iletiÅimi saÄlayan özel bir alanla olmaktadır.(Corpus callosum)
YetiÅkinlerde bu alanın hasarı duyusal algıların anlamını yorumlama yeteneÄinin yok olmasıdır. Bu nedenle bu bölgeye cerrahi müdaheleden kaçınılır.YetiÅkin bir insanın baskın olmayan kısımda yorumlayıcı fonksiyonları geliÅtirmesi çok yavaÅ ve sınırlıdır.
6 yaÅ altında ise bu geliÅme tama yakın oranda oluÅabilir.
BEYÄ°N-III
YORUM VE ENTELEKTÃEL FONKSÄ°YONLARDA DÄ°LÄ°N ROLÃ
Duyusal algılarımızın büyük bir bölümü beynin hafıza alanlarında depo edilmeden ve baÅka entellektüel amaçlarla hazırlanıp geliÅtirilmeden önce dildeki eÅdeÄerlerine çevrilirler.ÃrneÄin bir kitap okuduÄunuz zaman kelimelerin vizüel imajlarını saklamıyoruz,bunun yerine ,bu enformasyonu dildeki Åekliyle depo ediyoruz. Hiç olmazsa enformasyon ,anlamı anlaÅılmadan önce ,dildeki Åakline çevrilmektedir.
Baskın hemisferde dilin yorumlanması ile ilgili duyusal alan ,Åakak loblarındaki primer iÅitme alanı ile sıkı sıkıya iliÅkilidir.Bu yerleÅim herhalde dille ilk iliÅkinin iÅitme yoluyla olmasına baÄlıdır.Daha sonraki yaÅlarda ,okuma yoluyla dilin visüel algılama yönü geliÅtikçe görme kanalı ile gelen enformasyon baskın lobda o zamana kadar geliÅmiÅ olan konuÅma bölgelerine iletilir.
Bu beynin genel yorumlama bölgesinin iÅitme ile ilgili asosyasyon alanlarıyla,korteksin öteki duyusal alanlarına oranla neden daha yakından baÄlantılı olduÄunu da açıklar.
GENEL YORUMLAMA ALANININ TAHRÄ°BÄ°NDEN SONRA GERÄ° KALAN YORUM FONKSÄ°YONLARI
Genel yorum alanının lezyonunun entelektüel fonksiyonlar bakımından bu kadar aÄır sonuçlar vermesinin nedenlerinden biri bu fonksiyonlarımızdan çoÄunun dille iliÅkili olmasındandır.Bununla beraber yine bazı baÅka yorum fonksiyonları devam edebilir.
Burada devreye baskın olmayan hemisfer girer ve ona ait kısmi yorum yeteneÄi zamanla geliÅir.
Yüksek entelektüel fonksiyondan sorumlu olduÄu düÅünülen ancak kesin ispatlanamamıŠbir alan olan alın bölgesi maymunlara göre insanda çok fazla geliÅtiÄi için bu önyargıya varılmıÅtır.
Bu bölgede âtesbit hafızasıâ ve âdüÅüncenin iÅlenmesiâ (ÃeÅitli düÅüncelerin derinlik ve soyutluluÄunu arttırma)fonksiyonları gerçekleÅmekte diye düÅünülmektedir.Bu bölgenin(Prefrontal-(alın) lobu)nun fonksiyonları Åunlardır.
1.GeleceÄin planlanması
2.Gelen duyusal sinyallere cevap olacak eylemin geciktirilmesi ve böylece en iyi cevap sırası kararlaÅtırılana kadar duyusal enformasyonun ölçülüp tartılabilmesi
3.motor eylemlerin (el-kol hareketleri v.b.)sonuçlarının hatta bunlar eyleme konmadan önce ,gözönünde tutulması
4.Komplike matematik,hukuki ve filozofik problemlerin çözümü
5.Nadir hastalıkların tanısında çok deÄiÅik kaynaklardan gelen bilgilerin korelasyonu
6.kiÅinin kendi eylemlerini moral yasalara göre denetlemesi
Bu alanın tahribinde Duyusal sinyalleri genel olarak aceleyle cevaplandırır.ÃrneÄin kavgada dövemeyeceÄi kadar kuvvetli bir kiÅiden kaçmak yerine ona saldırır. Ä°drar ve gaitasını boÅaltmada cinsel aktivitede ve sosyal davranıÅlarında normal ölçülerin dıÅına çıkabilir bu konularda kayıtsız ve dikkatsizdir.Ruh hali hızlı bir deÄiÅiklik eÄilimi gösterir yumuÅaklıktan nefrete, sevinçten kedere, keyiften öfkeye kolayca geçebilir. Uzun ve komplike düÅünceleri izleme yeteneÄi olmayan dikkati kolay daÄılan bir kiÅi olur.
Kaynak: Dr. IÅıl YurdaıÅık
Beyin KabuÄunun Fizyolojik Anatomisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder