Ä°nsanlarda üreme iÅlevini etkileyen hormonlar hipofiz bezinde ve kadınlarda yumurtalıklar ile erkeklerde erbezlerinde yapılır. Gebelik sırasında etene de hormon üretir. Annenin dölyataÄında gerçekleÅen çeÅitli olaylar büyüyen dölütün cinsiyetini ve biçimini etkiler. Her ne kadar dölütün cinsiyetini genler belirlese de eÅey organlarının cinsiyete uygun olarak geliÅmesi için belirli hormonların etkili olması gerekir. DoÄduÄunda bebeÄin eÅey organları etkin deÄildir, ama ergenlik dönemine deÄin hergün küçük deÄiÅiklikler gerçekleÅir. Daha sonra FSH ve ICSH düzeylerindeki deÄiÅimler sonucunda ergenin eÅey organları kendi hormonlarını üretmeye baÅlar.
FSH ve ICSH erbezlerini etkilemeye baÅlayınca genç erkeklerde 16 yaÅına doÄru olgun sperma hüçreleri oluÅur. En önemli erkeklik hormonu olan testesteron da sperma üretiminde önemli rol oynar. Testesteron ayrıca prostat bezi ve ersuyu torbacıkları gibi yardımcı eÅey organların ve ikincil eÅey özelliklerin geliÅimini etkiler.
Kızlarda FSH ve ICSH yumurtalıkları etkileyince yumurtalık foliküllerinde bir yumurta hücresi geliÅmeye baÅlar. Ãnce FSH, ardından ICSHânin etkisi altında folikül olgunlaÅır ve sonunda patlayarak yumurta hücresini dıÅarı atar. Serbest kalan yumurta hücresi iki yumurtalık kanalının birinden geçerek bir spermayla karÅılaÅırsa döllenmek üzere aÅaÄıya doÄru yol alır. Bu arada patlamıŠdurumdaki folikülün artıkları sarı cisim (corpus luteum) denen küçük bir yapıya dönüÅerek gebeliÄin sürdürülmesi için gerekli olan progesteron hormonunu üretir. Yumurta döllenmezse sarı cisim yok olur.
Progesteron ve östrojen diÅi eÅey hormonlarıdır. Bunlar vücudun biçimi, sesin inceliÄi gibi ikincil eÅey özellikleri ve dölyataÄı, dölyolu gibi yardımcı diÅi organlarının geliÅimini denetler. Aylık adet kanamalarının düzenini de bu hormon saÄlar. Bazı düzensizlikler görülse de kadınların çoÄunda önce östrojen sonra progesteron etkisiyle ayda bir kez dölyataÄı iç yüzeyini kaplayan doku güçlenir ve gebeliÄe hazır duruma gelir. EÄer adet döneminin ortalarında serbest kalan yumurta hücresi döllenmezse, döl yataÄını kaplayan doku gereksiz hale gelir ve adet kanamasıyla atılır. Ardından yeni bir adet dönemi baÅlar. Ama yumurta döllenirse güçlendirilmiÅ dölyataÄı iç yüzey dokusu korunur. Ãstrojen ve progesteronun etkisiyle dölyataÄı duvarında döllenmiÅ yumurta hücresinin yerleÅip geliÅeceÄi bir yer hazırlanır; etene geliÅmeye ve hormon yapımına baÅlar. Dölüt büyüdükçe annenin hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu meme dokularını süt yapımı ve akıÅına hazırlar.
Hormonlar ve Ãreme
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder