Soliter Pulmoner Nodül, Metastatik ve Primer Tümörler
Daha evvel teÅhis konmamıŠolan ve cerrahi olarak çıkartılması gereken çapı 3 cm’den küçük, plevraya yakın yerleÅimli soliter pulmoner nodül torakoskopi ile çıkarılabilir. Torakoskopik rezeksiyon özellikle vucüdun diÄer organlarında primeri bulunup tedavisi tamamlanmıŠve akciÄerde SPN tarzında metastaz yapmıŠvakalarda endikedir. Ãünkü bu tür lezyonlarda mediastinal diseksiyon gibi daha ileri cerrahi gerektiren uygulamalara gerek yoktur.
EÄer torakoskopik rezeksiyon uygulanan nodülün patolojik tanısı primer akciÄer kanseri ise yapılacak iÅlem torakotomiye geçmek, rezeksiyon ve mediastinal lenf disseksiyonu yapmak olmalıdır. Hastanın pulmoner rezervi ve genel durumu torakotomiye uygun deÄil ise torakoskopik rezeksiyon ile yetinilebilinir. Bu durumda sadece T1NOMO evresindeki hastalar için tedavi Åansından bahsedilebilir.
Nüks ve Hava KaçaÄı Olan Pnömotorakslar, Büllöz Hastalıklar
Bu olgularda %100′lere varan baÅarılı sonuçlar alınmaktadır. Persistan hava kaçaÄı devam eden olgularda ve 3.kez tekrarlayan pnömotoraks bulunan olgularda torakoskopi indikasyonu vardır. Torakoskopi için açılan deliklerden birinden toraks kavitesine sokulan gazlı bezle paryetal ve viseral plevraya yapılan abrazyon hem nüksleri önlenmek için yeterli pevral adhezyon saÄlamakta, hem operasyon zamanını kısaltmakta hemde plevra rezeksiyonun yol açabileceÄi kanam gibi komplikasyonları önlemektedir.
Cerrahi endikasyonu bulunan büllöz akciÄerde de torakoskopik bül rezeksiyonu yapılabilmektedir.
Diffüz ve Fokal AkciÄer Hastalıkları
AkciÄerdeki patolojinin saptandıÄı bölgeden en az iki alandan wedge rezeksiyon ile biopsi alınmalı ve ‘frozen’ ile patolojik tetkik yapılmalıdır: Ä°nterstisyel fibrozis, interstisyel pnömoni, hipersensivite pnömonisi, diffüz nekrotizan granülomatöz hastalık, sarkoidoz bu hastalıklar arasındadır.
Plevral Hastalıklar
Plevral sıvısı veya plevral kitlesi bulunan tekrarlayan torasentez ve plevra biopsileri ile teÅhis konamayan idiopatik plevral efüzyon, tekrarlayan (rekürren) malign plevral efüzyon ve plevral kitlelerde torakoskopik biopsi ile kesin teÅhis konur. En sık rastlanan plevral tümörler mezotelyoma ve lenfomadır. Plevral metastaz tespit edeilen olgularda plörödezis uygulanması uygundur.
Perikardial Efüzyon ve Kardiak GiriÅimler
Kronik inflamatuar perikardit veya malign perikardial effizyonu bulunan ponksiyonlara raÄmen nüks eden ve tamponad bulgusu gösteren olgularda torakoskopi ile parsiyel perikardiyektomi yapılabilir. Frenik sinirin önünden ve arkasından geniÅ bir perikard bölümü rezeke edilir. Bu iÅlemin soldan yapılması uygundur.
Mediastinal Kist ve Kitleler
En sık rastlanan ve torakoskopik olarak çıkarılmaya müsait kistler perikardial, bronkojenik ve enterik kistlerdir. Seyrek olarak mediastende kist hidatiÄe de rastlanır. Torakoskopik olarak en sık çıkartılan tümörler nörojenik tm’ler teratomlar ve lenfomalardır.
Daha Nadir Olarak Yapılan Cerrahi GiriÅimler
- GöÄüs duvarı kitleleri
- Sempatektomiler
- Toraks travmaları
- Ãzofageal ve vagal giriÅimler
- Akalazya
- Kardiomiyotomi
VATS Uygulama Ãrnekleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder