28 Ocak 2013 Pazartesi

Çocukluk Döneminde Diyabet Ne Sıklıkla Görülmektedir

IDDM sıklığı bakımından ülkeler(bölgeler) arasında belirgin farklılıklar vardır. 15 yaÅŸ altı çocuklarda IDDM sıklığı Japonya’da 2/100.000, Finlandiya’da 43/100.000′dir. IDDM insidansı10-12 yaÅŸ (Büyük pik) ve 2-3 yaÅŸ(Küçük pik) arasında artmaktadır.Ä°skandinav ülkelerindeki veriler özellikle 5 yaÅŸ altında IDDM sıklığında artma olduÄŸunu göstermektedir.IDDM soÄŸuk bölgelerde ve kış aylarında daha sık görülür.IDDM için ailesel bir eÄŸilim söz konusu olmakla birlikte bilinen bir genetik geçiÅŸ yoktur. Tek yumurta ikizlerinden birisinde IDDM varsa diÄŸerinde olma riski %35, IDDM’li anne veya babanın çocuÄŸunda görülme riski %6, genel popülasyondaki risk % 0.5dir.
Diyabetli çocuklar genellikle diyabetin klinik semptomları olan çok idrar yapma(poliüri), çok su içme(polidipsi) ve kilo kaybı bulguları ile hekime başvururlar.Bu bulgular olduğunda genellikle tanı güçlüğü çekilmez. Bununla birlikte hastalığın akla gelmemesi veya atipik klinik bulguların görülmesi tanıda gecikmeye neden olabilir. Bazı çocuklar gürültülü bulgularla ve birkaç gün içinde gelişen diyabetik ketoasidoz tablosu ile başvurabilirler. Acil olmayan başvurudaki bulgular şunlardır:

  • Daha önce idrar kaçırmayan çocuklarda enüresiz(Gece iÅŸemesi) baÅŸlaması. Bu bulgu idrar yolu enfeksiyonu veya fazla su içmeye baÄŸlanıp diyabet tanısı gözden kaçırılabilir.
  • Özellikle puberte öncesi kızlarda olmak üzere vaginal kandidiyazis
  • Kusma(gastroeneterite baÄŸlanabilir)
  • Kronik kilo kaybı veya büyümekte olan çocuÄŸun yeterli kilo alamaması
  • Huzursuzluk ve okul performansında azalma
  • Tekrarlayan deri enfeksiyonları

Çocukluk Döneminde Diyabet Ne Sıklıkla Görülmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder