Åizofreni bir akıl hastalıÄı, psikozdur.
Åizofreni (schizophrenia) teriminin karÅılıÄı ruhsal yaÅamda bölünme, parçalanma, yarılmadır. Bu durum hastanın gerçekle baÄlantısını büyük ölçüde bozar. Duygu ve düÅünce alanında bir çok belirtinin ortaya çıkmasına yol açar.
Geçen yüz yıldan kalma bir alıÅkanlıkla Åizofreni için erken bunama (demence precoce ) terimini de kullanılır.
Ä°lk kez 1860 yılında Morel genç yaÅta baÅlayan, ruhsal yıkılmayla sonlanan hastaları tanımlama için erken bunama terimi ortaya atmıÅtır.
1896 yılında Kraepelin daha önce tanımlanmıŠhepefreni ve katatoni tipindeki hastalıklara basit ve pronoid tipleri de ekleyerek hepsini erken bunama tanısı altında toplamıÅtır.
1911 yılında Eugen Bleuler , Kraepelinâin sandıÄı gibi hastalıÄın erken yaÅlarda baÅlamasını nve bunamayla sonuçlanmasının zorunlu olmadıÄını göstermiÅtir.
AraÅtırmalar toplumlarda bulunan bir yıldaki tüm vaka sayısının (Prevalans) genel nüfusa oranının %1 dolaylarında olduÄunu ortaya koymuÅtur. Dünyanın SaÄlık Ãrgütünün verilerine göre bu oran Asya ve Avrupaâda %0,85âdir. Bu orana göre dünyada 6 â 14 milyon arasında deÄiÅen Åizofren hasta bulunduÄu düÅünülebilir.
Bir yıldaki yeni Åizofreni vakalarının genel nüfusa oranı %04 - 7 arasındadır.
Åizofreni her ülkede ve her türlü ekonomik toplumsal ortamda görülür. Ekonomik düzeni düÅük ve düzensiz kesimlerde yaÅayanlarda daha sık görüldüÄünü bildiren araÅtırmalar vardır. Bu bulguları kimi ortamın yarattıÄı sorunlara, kimi tedavide gecikmeye, kimi de hastaların bu ortamlara kaymalarına baÄlamıÅlardır.
Åizofreninin nedenleri henüz aydınlanmamıÅtır. Åizofreninin nedenlerine ıÅık tutan görüÅler, organik, ruhsal â toplumsal iki ana grupta toplanmıÅtır.
Günümüzde Åizofreni tek bir hastalık olarak deÄil, bedensel, ruhsal toplumsal nedenlerin ortak etkilerine baÄlı ruhsal bir tepki olarak kabul edilir.
Bedensel, organik nedenler arasında kalıtım önemli rol oynar. Ayrıca, Kretschmerâe göre beden yapıları ince uzun ve zayıf olan astenik tiplerde ve içedönük (Åizotimik) mizaçlarda daha sık görülür.
Ruhsal nedenler arasında, kiÅilik katmanları arasında yer alan benliÄin gerilemesi (regression) üzerinde durulmaktadır. Bu gerileme ruhsal â cinsel geliÅmede özsever (narcissistic) döneme doÄru olur. Böylece ruhsal â cinsel güç bedene, benliÄe çekilir. KiÅinin çevreyle toplumla iliÅkisi bozulur.
Toplumsal nedenler arasında çocukluk çaÄının yaÅandıÄı aile ortamı üzerinde durulmuÅtur. Ailesinden yalancı, yüzeysel ilgi ve sevgi gören, yada aileden birbiriyle çeliÅen iletiler alan çocuklarda Åizofreninin daha sık görüldüÄü bulmuÅtur.
Åizofreni genellikle gençlik çaÄında baÅlar. Tipik bir baÅlama biçimi yoktur. Belirtiler kısa zamanda geliÅebileceÄi gibi, çok sinsi ve yavaÅ olarak da geliÅebilir. Bu durumda belirtileri fark etmek, tanımak çok zordur. ÃoÄu kez gençlik çaÄına özgü ruhsal, toplumsal sorunlar yada kimlik bunalımıyla karıÅabilir.
Sinsi ve yavaÅ geliÅen Åizofreni vakalarında ki baÅlangıç belirtilerini Åöyle toplayabiliriz.
-         Duygulanım ve coÅkuda çabuk deÄiÅmeler, iniŠçıkıÅlar
-         Uykusuzluk yada kara basanla birlikte olan uyku bozuklukları.
-         Nedensiz korku ve ürküntü.
-         Ãevreyle baÄlantının, iliÅkinin azalması.
-         KiÅiye ve çevreye yabancı alıÅılmamıÅ, ÅaÅkınlık uyandıran, yadırganan davranıÅ, tutum ve eylemler.
-         BaÅarısızlık, uyumsuzluk, tedirginlik.
-         Zaman zaman ortaya çıkan durgunluk ilgisizlik, isteksizlik ya da aÅırı kaygı, sıkıntı ve taÅkınlık nöbetleri.
-         Åizofreni de duygulanım alanında ilgi azalması, duygusal tepkilerde küntleÅme soÄukluk, uygunsuzluk belirtilerin baÅında yer alır. Kimi hastada anlamsız, nedensiz, kaygı ve panik ortaya çıkar. BenliÄi parçalanıyormuÅ, dünya yıkılıyormuÅ gibi düÅüncelere kapanan hastada anlamsız aÄlamalar, gülmeler, taÅkınlık, saldırganlık olabilir.
-         DüÅüncenin biçimi ve çaÄrıÅımı bozulur. DüÅüncede, konuÅmada duraksamalar (blocage) olur. DüÅünce sırasında simgelerin, sözcüklerin akımı deÄil bunlar arasındaki benzerlik ses uyumu etkinlik kazanır. Birkaç sözcükten parçalar ya da birkaç sözcük bir araya getirilerek yeni sözcükler türetilir. (neologisme) .
-         DüÅünce içeriÄi bozulur saplantılı, takıntılı düÅünce biçimi ya da gerçek dıÅı düÅünceler sabuklamalar ortaya çıkar. Sabuklamaların içeriÄinde, bedensel, cinsel büyüklük, küçüklük, düÅmanlık, kötülük görme gibi düÅünceler yer alır.
-         Algı bozuklukları arasında görme ve iÅitmeyle ilgili sanrılar sıktır.
-         Devinim (hareket) bozuklukları arasında donakalım (catatonia) balmumulaÅma (flexibilitas cerea) basma kalıp hareketler (stereotype) yapmacık hareketler (manierisme), beklenmedik tepki (impulsion) sık görülür.
Dört tip Åizofreni vardır;
-         Basit tip; Belirtileri sinsi ve yavaÅ baÅladıÄından tanınması zordur. Duygulanım bozuklukları, ilgisizlik, isteksizlik, küntleÅme, duygusal tepkilerde azalma, yüzeysellik vardır.
-         Hebefrenik tip; Ãok genç yaÅta baÅlar. TaÅkınlık, saldırganlık biçiminde hareket düÅünce biçimi ve çaÄrıÅım bozuklukları ön plandadır.
-         Katatonik tip; Donakalım (Catatonia) biçiminde devinim bozukluklarıyla ile birlikte olan karÅı çıkma ya da telkinle ortaya çıkan belirtiler sık görülür.
Hasta baÅkasının konuÅmasını, mimiÄini, jestini taklit eder.
Paranoid Tip:Bu tipte algı ve düÅünce bozuklukları ön plandadır.
AÅaÄıdaki özellikler Åizofreninin gidiÅini olumsuz biçimde etkiler.
-         Duygu ve düÅünce bakımından iyi geliÅmemiÅ, olgunlaÅmamıŠkiÅilik yapısı.
-         Aile içi iletiÅim, iliÅkilerin bozuk olması.
-         Kalıtımsal yüklülük.
-         AÅırı içedönük mizaç.
-         Sinsi ve yavaÅ baÅlangıç.
-         Hastaneye yatma sürelerinin uzun olması.
Bleulerâe göre Åizofren hastaların ¼âü iyileÅir. ¼âde hafif bir iz kalır. ¼âde
kiÅilikte çekme ve yıkılmaları. ¼âde de bunama ortaya çıkar.
Åizofreni tedavisinde biyolojik, ruhsal, toplumsal tedavi yolları yöntemleri kullanılır. Åizofreni tedavisi yıllarca sürebilir. Bu nedenle aile, hasta ve hekim, sabırlı ve umutlu olmalıdır.
Biyolojik tedavinin temelini nöroleptik tipinde psikotrop ilaçlar oluÅturur. Bu tip ilaçlar Åizofreni tedavisinde yeni bir çaÄ baÅlatmıÅtır.
GerektiÄinde elektroÅok tedavisi de uygulanmaktadır.
Ruhsal tedavide, açıklayacı destekleyici yapıcı, yol gösterici, içgörü kazandırıcı tedavi yöntemleri kullanılır.
Toplumsal tedavinin amacı hastanın yeniden topluma uyumunu saÄlamaktır. Bu amaca ulaÅmak için hastanın becerilerini, yeti ve yeteneklerini kullanmasına ve bunların geliÅtirilmesine yardımcı olan her yoldan yararlanılır.
Åizofreni Nasıl Tedavi Edilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder