Ribonükleik asit ,nükleotidlerin ard arda yerleÅmesiyle birleÅmiÅ tek diziden oluÅan (DNA nın tek sarmal zincirinden biri gibi) yüksek kaliteli moleküldür. Nükleotid dizisinde Åeker ribozdur, azotlu bazlar ise adenin, sitozin, guanin ve urasildir. DNA molekülünden farkı Timin yerine Urasil olmasıdır. Yapı ve fonksiyon olarak birbirlerinden ayrılan 3 tür RNA molekülü vardır.
m-RNA
DNA molekülünde lokalize çözülme ile kopyası çıkarılan moleküllerdir. RNA polimeraz adlı enzim ile DNA dizisindeki genlerin Åifresi mRNA Åeklinde oluÅturulur. DNA nın her bazına RNA zincirindeki tamamlayıcı baz karÅılık gelir, böylece her Adeninâe bir Urasil, her Guanin e bir sitozin nükleotidleri ve bunun tam tersi kombinasyonda dizilimler oluÅturulur. Mevcut bir genin bilgilerini ihtiva eden mRNA molekülü hücre çekirdeÄinden ayrılarak sitoplazmadaki ribozomlara varır ve bilgilerini iÅlemeye baÅlar. mRNA lar DNA da yazılı genetik kodun karÅı bir tipini oluÅturur. Bu Åekilde birleÅtirilmiÅ RNA molekülü, tıpkı bir fotoÄrafın pozitifi ve negatifi gibi kalıtım mesajının karÅı tip halindeki eÅidir. Bu mesaj daha sonra sitoplazmada ribozomlar sayesinde çözülebilecek ve taÅıyıcı RNA sayesinde amino asit birleÅimi için kullanılacaktır.
mRNA nın keÅfi Fransız ve Amerikan araÅtırmacıların çalıÅma ürünüdür. Fakat buna ait kavramı 1961âde kesinlikle belirleyenler, Fransız biyologları Jacob ve Monodâdur.
r-RNA
Ribozomal RNA;ribozomlar sitoplazma içine daÄılmıŠküresel yapılardır. Proteinler ve ribozomal RNA denen özel bir RNA çeÅidinden oluÅurlar. Türe göre ribozomun %40 ila %60ını bu moleküller meydana getirir. Ribozomların rolü haberci RNA da yazılı genetik kodu çözmektir.
t-RNA
TaÅıyıcı RNA; 70 ila 80 nükleotidli bir moleküldür. Zincirin bir ucu sitozinâsitozinâadenin (CCA) ve diÄer ucu guanin (G) ile son bulur. Ayrıca yapısında nadir bazlarda yer alır. Biçimi 3 yapraklı yonca yapraÄı ve molekülün iki ucundan oluÅan bir ââSapââ biçimidir.
tRNA nın rolü hücre ortamındaki amino asitleri ,mRNA tarafından kurulan protein montaj zincirine doÄru taÅımaktır. Åu halde her tRNA belirli bir amino asit için özgüldür. Bu özgüllük molekülün, bütün tRNA larda bulunan CCA bölümünün hemen önündeki ucunda yazılıdır. tRNA ve onun amino asidi bir tRNAâaminoasit bileÅiÄi oluÅturur. Her an sitoplazma her amino aside karÅılık gelecek böyle bileÅiklerden yedekler bulundurmaktadır.
tRNA da yoncanın yapraklarından biri üzerinde bir baz üçlüsünden oluÅan özgül bir baÅka bölge daha vardır. Bu üçlü amino aside özgüldür ve mRNA üzerindeki ilgili kodunun bir ââantikodonââunu oluÅturur,Yani onun karÅı-tipidir.
Ribozom tRNA üzerinde kayıtlı kodu iÅlerken ,onun her kodonda ââdurduÄuââ ve o belirli anda ,bir tRNA ya iliÅkin antikodona takıldıÄı düÅünülebilir. Böylece tRNA lar, mRNA tarafından ÅaÅmaz bir düzene, yani genetik koda göre kurulmuÅ montaj zinciri üzerinde arka arkaya gelecek ve yeni koda göre amino asitlerin birbirlerine takılmalarını saÄlayacaktır. Bir defa kullanıldıktan sonra her tRNA yeni bir amino aside baÄlanır ve onu polipeptid zincirinde dizmeye koyulur.
Ä°Åte RNA molekülleri 20 çeÅit aminoasitin çeÅitli sıra ve sayıda dizilimini oluÅturarak protein dediÄimiz yapıları oluÅturma mekanizmasının yani protein sentezinin baÅrolünü oynar.
Ribonükleik Asit (RNA) Nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder