Merkezi Sinir Sistemi, kafatası boÅluÄunda ve omurga içinde yer alan tüm beyin (ansefai) ve omurilikten oluÅmuÅtur. Tüm beyin ve omurililik ile birlikte bir eksen oluÅturur. Ä°kisi de çok uzun uzantıları olan ve nöron adını alan sinir hücreleriyle destek doku olan nörogli hücrelerinden yapılır. Toplam aÄırlıkları 1,5 kilogramdır. Merkezi sinir sisteminde, beyin sapından çıkan oniki kafa siniri bulunmaktadır. Ayrıca otuz bir çift omurilik siniri de vardır. Bu sinirler vücudun dıÅarıyla iliÅkisini saÄlayan sinirlerdir. Yani hareket ve duyum sinirlerimizdir.
Oniki kafa sinirlerimiz Åunlardır:
- 1) Koklama Siniri
- 2) Görme Siniri
- 3) Göz Hareket Siniri
- 4) Troklea Siniri
- 5) Ãçüz Sinir
- 6) Göz DıŠHareket Siniri
- 7) Yüz Siniri
- 8) Ä°Åitme Siniri
- 9) Dil-Yutak Siniri
- 10) AkciÄer-Mide Siniri
- 11) Omurga Siniri
- 12) Dilaltı Siniri
l)BEYÄ°N
a)Beynin Ä°Ålevleri
Eskiden düÅünce ve duyguların merkezinin kalp olduÄu sanılırdı. Oysa bugün bilincin, içgüdülerin ve deneyimle kazanılan bilgilerin beyinde oluÅup biçimlendiÄini biliyoruz. Sinir sisteminin en önemli parçası olan beyin, vücudun bütün hareketlerini ve tepkilerini yönettiÄi gibi duyguların,belleÄin ve kiÅiliÄin de merkezidir.
b)Beynin Yapısı ve Anatomisi
Basit yapılı hayvanların beyni kalınlaÅarak kordon biçimini almıŠtek bir sinir lifinden oluÅur. Genel kural olarak, geliÅmiÅ hayvanların beyni basit yapılı hayvanlarınkinden, iri yapılı hayvanların beyni de küçük hayvanlarınkinden daha büyük ve karmaÅıktır. Ama beyin büyüklüÄünün zekayla hiçbir baÄlantısı yoktur. Ä°nsanlarda yetiÅkinlerin beyninin çocuklarınkinden, erkeklerin beyninin kadınlarınkinden biraz daha büyük olması yalnızca yaÅ, vücut aÄırlıÄı ve cinsiyet farkından kaynaklanır. Yüzeyi, yani beyin kabuÄu insanda öylesine kıvrımlıdır ki, bu görünümüyle iri bir cevizi andırır ve kıvrımları açılıp yayılacak olsa bir yastık yüzü kadar geniÅ bir alanı kaplar.
c)Asıl Beyin
Ä°nsan beyninin en önemli bölümü olarak duygularımızı ve kiÅiliÄimizi yönlendiren asıl beyin,beyin yarımküreleri denilen iki parçadan oluÅur. Ä°nsan vücudunun en geliÅmiÅ organı olan beynin aÄırlıÄı yaklaÅık olarak ortalama 1350 gramdır. Beyin kabuÄunda milyonlarca sinir hücresinin gövdeleri bir araya toplanmıÅtır; hücreler böyle toplu haldeyken kirli beyaz renkte gözüktüÄü için bu dokuya bozmadde denir. Bozmaddenin hemen altında, beyin beyin kabuÄundan vücudun her yanına ve beynin öbür bölümlerine uzanan sinir lifleri, yani aksonlar kümelenmiÅtir. Bu liflerin dıÅı beyaz bir beyaz bir kılıfla sarılı olduÄu için bozmaddeden daha açık bir renkte gözüken bu dokuya da akmadde denir. Meninks denilen beyin zarları içten dıÅarıya doÄru sırasıyla pia mater, araknoid ve dura mater adlarını alırlar.
Pia mater; beyin hücrelerini besleyen kan damarlarıyla örtülüdür ve beynin tüm girinti ve çıkıntılarını örten tabakadır. Bu zar ile orta tabaka araknoid arasında beyin-omurilik sıvısı(B.O.S.) bulunmaktadır. Dura mater ise en dıÅtaki zardır.
Beynin içinde, tam ortasına rastlayan, karıncık denilen dört adet boÅluk vardır. Ä°ki yan karıncık üçüncü karıncıÄa, o da dördüncü karıncıÄa açılır. Buradaki tüm boÅlukların içi de beyin-omurilik sıvısı ile kaplıdır. Su gibi duru ve renksiz olan beyin-omurilik sıvısı beyin karıncıklarında üretilir ve beyin yarımkürelerinin çevrelerini kuÅatıp, omuriliÄin iç kanalından akarak beyni ve omuriliÄi dıÅardan alınabilecek herangi bir darbe, sürtünme yada farklı bir fiziksel tehdite karÅı koruyan bir tampon iÅlevi görür.
d)Beyin ve Duyu Organları
Beyin, duyu organları aracılıÄıyla bütün vücuttan bilgi alır; yani iç ve dıŠortamdaki deÄiÅiklikleri duyular aracılıÄıyla algılar. bu sürece duyumsama denir. Deri, kaslar, gözler, kulaklar, burun ve öbür duy organlarından gelen bilgiler duyu sinirleri aracılıÄıyla sürekli olarak beyne iletilir. Beyin de aldıÄı bu bilgileri deÄerlendirerek, hareket sinirleri aracılıÄıyla kaslara gerekli emirleri gönderir.
Beyin kabuÄunda, vücudun deÄiÅik bölümlerindeki hareket ve duyu sinirlerini denetleyen ayrı ayrı alanlar vardır. ÃrneÄin ellerin hareketi ve duyusal algılaması beyin kabuÄundaki ayrı bir alandan, bacaklarınki baÅka bir alandan denetlenir. Ä°Åitme ve görme alanları da ayrıdır. Bu alanların büyüklüÄü, denetiminden sorumlu olduÄu hareketin ya da duynun hızına ve karmaÅıklıÄına baÄlıdır. ÃrneÄin ellerin yapabildiÄi hareketler çok karmaÅık ve hızlıdır; dolayısıyla, beyin kabuÄunun el hareketlerini yöneten alanı geniÅtir ve çok sayıda nöronu içerir. Oysa hareketleri daha yavaÅ ve kısıtlı olan ayak bileÄi ile ayaÄı denetleyen alan daha küçüktür. Duyular için de aynı Åey geçerlidir. Ellerin parmak uçları çok duyarlı olduÄundan, nesnelerin biçimini ve öbür özelliklerini algılamak için elimizle dokunuruz. Bu bilgi sinirler aracılıÄıyla beyin kabuÄundaki ilgili alana ulaÅır. Ayak parmakları bu kadar duyarlı olmadıÄı için, topladıÄı bilgileri daha küçük bir alana gönderir. Beyinden vücuda daÄılan sinirler soÄanilikte çaprazlanarak yön deÄiÅtirdiÄi için, beynin sol yarımküresi vücudun saÄ yanını, saÄ yarımküresi de sol yanını denetler.
Ä°nsanın bilinci ve çevresinde olup bitenleri anlaması, büyük ölçüde beyin kabuÄunun sorumluluÄunda olan çok karmaÅık bir süreçtir. Gözümüzle bakar, ama beynimizle görür ve anlarız. Aynı Åekilde, kulaÄımızla dinler, ama beynimizle iÅitiriz.
e)Beyincik
Beyincik, kafatası içinde, beyinin arka alt tarafında yer alan sinir kütlesidir. Arka Beyin de denir. Beynin ikinci büyük bölümüdür, daha az kıvrımlı iki parçadan oluÅur. BeyinciÄin yüzeyi gri, içi ise daha çok beyaz ve yer yer gri hücrelerden oluÅur. En önemli görevi vücudun dengesini saÄlamaktır. Bunu yaparken gözlerden ve denge organlarından, ya da iç kulaktaki yarım daire kanallarından destek alır. Bu organlardan çıkan uyarılar beyinciÄi çevrenin o anki durumuna göre olmamız gereken duruma ayarlar. Buna karÅılık beyincik de vücudu dengede tutacak kasları kasılı tutar. Gözler kapalıyken iÅ yapmak güçleÅir, denge kaybolabilir. Beyincik kas etkinliÄini dnentlemekle beyne yardımcı olarak çalıÅır. BeyinciÄin birkaç önemli görevi vücudun kas gerilimini saÄlamaktır. BeyinciÄin yardımı olmazsa beyinden gelen dürtüler düzensiz vücut hareketlerine neden olurdu. Beyincik kaslara giden uyarıları daha da kuvvetlendirir ve kas gerilimini sürdürür. Beyincik bir kas kasılmasını baÅlatamaz, fakat kasların kısmi kasılma durumda kalmalarını saÄlayabilir. Vücut kaslarının gergin durarak vücudun ayakta kalmasının saÄlanması bilgimiz dıÅında olmaktadır, çünkü beyincik bilinç düzeyi altında hareket etmektedir. Beyincik zedelendiÄinde kas hareketlerinde ya da duyularda bir bozukluk olmayabilir, fakat denge bozukluÄu ve hareketlerde uyumsuzluk ortaya çıkar.
YaÅadıkları sürece insanlardan daha çok dengeye gereksinme duyan balıklar ve kuÅların beyinciÄi insanlarınkine kıyasla çok daha geliÅmiÅ bir yapıya sahiptir. Beyincik içine yayılmıŠolan sinirler dallı-budaklı bir aÄaç görünümündedir, bu yüzden beyincik kesiti hayat aÄacı görünümündedir.
f)Beyin Sapı
Beyin yarımkürelerini ve beyinciÄi omuriliÄe baÄlayan bölüme beyin sapı denir. Varol köprüsü ve soÄanilik gibi iki temel bölümden oluÅan beyin sapı, iç organlar ile beyin arasındaki baÄlantıyı saÄladıÄından beynin çok önemli bir bölümüdür. Refleks hareketlerin, kalp atımlarının ve solunum hızının denetiminden beyin sapı sorumludur. Hem beyinden baÅ ve boyun kaslarına (örneÄin çiÄnemeyi, yutkunmayı ve konuÅmayı saÄlayan kaslar), hem de görme, iÅitme ve koklama duyularından beyne giden kafatası sinirleri de beyin sapından geçer.
Bir yazıyı okurken gözlerimiz sözcüklerin üzerine odaklanır ve beynimiz ne gördüÄümüzü algılar. Göz kaslarımız sözcük sözcük, satır satır bütün sayfayı tarayacak biçimde gözlerimizi hareket ettirir. Daha önce gördüÄümüz her sözcüÄü tanırız ve belleÄimiz o sözcüÄün ne anlama geldiÄini bize söyler. Sözcükleri tanıyan, beynin konuÅma merkezidir. Sözcükleri yüksek sesle okuyacak olursak, konuÅma merkezi her sözcüÄün nasıl seslendirileceÄini gırtlak ve dil kaslarımıza bildirir. Sözcükleri yazmak istediÄimizde de beynimiz her harfi yazmak için el kaslarımızın nasıl kasılması gerektiÄini söyler. Bütün bunlar biz farkına varmadan gerçekleÅir; çünkü beyin bunları otomatik olarak yapmayı öÄrenmiÅtir.g)Hayvanlarda Beyin
Hayvanlar da koÅar, sıçrar ve yüzerken hareketlerini büyük bir ustalıkla denetleyebilirler. Ama bir tavÅanın ya da köpeÄin beyni insan beyninden oldukça farklıdır. Bu hayvanlarda da asıl beyin, soÄanilik ve beyincik vardır; yalnız tavÅanın beyin kabuÄu hiç kıvrımsız, köpeÄinki ise insandakinden daha az kıvrımlıdır. Buna karÅılık, tavÅanlarda ve köpeklerde koku duyusu çok önemli olduÄundan bu hayvanların beynindeki koku lopu insanınkinden daha fazla geliÅmiÅtir.
h)Beyin-Hormon Ä°liÅkisi
KiÅilik ve zekayı yaratan düÅünce ve duyguların merkezi olan beyin, aynı zamanda büyümeyi ve hücrelerdeki kimyasal tepkimelerden çoÄunu düzenleyen hormonların yapımını da yönetir. Bu hormonların bir bölümü, beyin tabanına bir bezelye tanesi gibi asılı duran hipofiz bezince salgılanır ve gene beyin tabanındaki hipotalamus bölgesince denetlenir. Hipotalamus ayrıca kalp, akciÄerler, baÄırsak ve böbrek sinirlerini de yöneten önemli bir merkezdir.
ll)OMURÄ°LÄ°K
a)OmuriliÄin Yapısı
Merkezi sinir sisteminin son organı omuriliktir. Merkezi sinir sisteminin omurga kanalı içinde yer alan, kabaca silindir biçimli bölümüdür. Ä°nsanda omurilik soÄanından baÅlar ve ikince bel omuruna dek uzanır. 40 – 45 cm uzunluÄundadır. Ãçüncü boyun omuru ile ikinci sırt omuru ve onuncu sırt omuruyla ikinci sırt omuru arasında kalınlaÅır. AÅaÄıya doÄru incelerek uzayan omurilik koni biçimini alır. Beyin-Omurilik Sıvısı ve meninks zarıyla çevrilidir. Ä°ki yanından 31 çift omurilik siniri çıkar. Kesiti alındıÄında iki bölümden oluÅtuÄu açıkça belli olur.
Bozmadde, omuriliÄin ortasında bulunur ve nöronların gövde kısımlarından oluÅur. Ãn bölümünde hareket, arkada duyu hücreleri vardır. Akmadde, bozmaddeyi çepeçevre saran ve uyarı taÅıyan sinir demetlerinden oluÅur.
b)OmuriliÄin Görevleri
OmuriliÄin görevlerinden biri, 31 çift sinir aracılıÄıyla duyumsal uyarıları taÅımaktır. Ä°stemli hareketlerde çevreden uyarıları alan, yorumlayan ve omuriliÄin önköklerinin gri hücrelerine yanıtlayan beyindir. Refleksli eylemlerde ise beynin bir görevi yoktur. Ä°kinci görevi refleks eylemlerinin merkezi olma olan omurilik, uyarıyı arka köklerle alır ve önkökler aracılıÄıyla doÄrudan kaslara iletir.
c)Refleks Hareketler
Ãevrel sinir sistemi, sinir hücrelerinden oluÅan karmaÅık sinir aÄı aracılıÄıyla merkezi sinir sistemine sürekli bir bilgi akıÅı saÄlar. Böylece beyin ya da omurilik kaslara komutlar göndererek vücudun hareketlerini denetler. Sinir sisteminin iÅleyiÅini yansıtan en basit örnek yanda yansıtılmıÅtır. ParmaÄınıza bir diken battıÄında, derideki duyu sinirleri bunu saptayarak omuriliÄe ve aÄrı duyumunun algılanacaÄı beyne gönderir. Daha siz parmaÄınızdaki aÄrıyı duymadan, beyin hemen elinizi çekmeniz için gerekli komutu kol kasına göndermiÅ ve vücudun daha fazla zarar görmesini engellemiÅtir. Sinirlerin ileti hızı çok yüksek olduÄu için bütün bu olup bitenler bir saniyeden daha kısa sürede sona erer.
Bir sandalyeye rahatça oturup bacak bacak üstüne atar ve dizkapaÄının hemen altına sertçe vurursanız bacaÄınız ileriye doÄru fırlar. Bu reflekste de baldır kaslarındaki duyu sinirleri kaslara hafif bir basınç uygulandıÄını omuriliÄe iletir; omurilik ise bu basınca dayanabilmesi için kasların kasılması gerektiÄini bildirir. Beynin denetiminden geçmeksizin doÄrudan omuriliÄin komutlarıyla gerçekleÅen bu tip reflekslere omurilik refleksi denir. DizkapaÄı refleksinin sınanması, özellikle omuriliÄin iÅleyiÅi konusunda bilgi veren önemli bir tanı yöntemidir.
Merkezi Sinir Sistemi Nelerden OluÅur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder