Kaygı (bunaltı) (anxiety) duygulanım elem yönünde artmasıdır. Kaygı; korkuya benzer bir duygulanım durumudur. Genel olarak âgelecekte kötü bir Åey olacakmıŠgibiâ algılanır, duyumsanır ve dile getirilir. Kimi insan, nasıl davranacaÄının, ne yapacaÄını bilmiyorumâ der, kimi âdoÄru dürüst düÅünemediÄinden, karar veremediÄindenâ yakınır. Kimi, âbaÅına bir dert geleceÄinden korkarâ Kimi âhasta olacaÄımâdiye üzülür.
Kaygının özellikleri Åöyle toplanabilir.
-         HoŠolmayan, elem veren duygulanım durumu.
-         GeleceÄe yönelik endiÅeli beklenti.
-         Bu durumların öznel algılanması, anlaÅılması, duyumsanması
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â Bedensel gerginlik
-Â Â Â Â Â Â Â Â Â Ruhsal tedirginlik ve panik.
Kaygı kiÅilik özelliklerinden,, yapısından kaynaklanan sürekli ve iç, dıŠortamdan kaynaklanan durumluk olmak üzere ikiye ayrılır.
Genel olarak durumluk kaygı sürekli kaygının etkisiyle deÄiÅir.
Kaygı düzeyinin yükselmesine karÅı savunma düzenleri harekete geçer. Savunma düzenlerinin kullanılıŠbiçimi ve süresi nevroz belirtilerini oluÅturur.
Nevrozunun (neurosis) akıl hastalarından en önemli farklı gerçekle baÄlantının kaybolmamasıdır. Nevrozlarda duygulanımla ve biliÅsel ( zihinsel) iÅlevlerde nicelik açısından deÄil nitelik bakımından deÄiÅme vardır.
Nevrozların temelinde genel olarak sürekli kaygı düzeyini yükselten çatıÅmalar yer alır. Nevrozlu hasta toplumsal çatıÅmalar sonucu yüksek olan sürekli kaygı düzeyi üzerinde ortaya çıkan durumluk kaygıdan kurtulmaya çalıÅır. Savunma düzenlerini bu çaba için kullanır.
Kaygı Bozuklukları Nelerdir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder