Alt çene morfolojik olarak deÄilse de, fizyolojik ve geliÅim açısından üçe ayrılarak incelenir.
1. Basal kısım; çene ucundan baÅlar nervus alveolaris inferior’u takip ederek alt çene kondilinde sona erer.
2. Muskuler kısım; gonion (angulus) bölgesini ve processus muscularis (processus coronoideus) bölgelerini kapsar. Angulus mandibularis bölgesine dıÅtan musculus masseter, içten ise mus-culus pterygoideus internus yapıÅır. Processus muscularis (coronoideus)’e ise musculus temporalis yapıÅır. Büyüme sonucunda alt çene translasyonu (deplacement); ön kafa kaidesine (SN) göre alt çenenin anterior veya pos-terior rotasyon yapması Åeklinde olmaktadır . Bu rotaÂsyonlar alt çene angulus bölgesine içten ve dıÅtan yapıÅan kas baÄı sayesinde olmaktadır. Alt çene muscular bölgelerinin büyüme ve geliÅimi, buralara yapıÅan kasların fonksiyonlarının etkisi altındadır. ÃrneÄin bu kasların fonksiyon eksikliÄinde bu bölgelerde atrofiye varan geliÅim eksiklikleri, fonksiyon fazlalıÄında ise aÅırı geliÅim söz konusu olaÂbilmektedir.
3. Alt çenenin fonksiyonel ve geliÅim açısından üçüncü bölümü de alveol kemiÄi kısmıdır. Alveoler kısım doÄumda daha oluÅmamıÅtır . Ãünkü alveoler kemiÄin büyümesinde itici güç diÅlerin geliÅimidir. Bunun da kanıtı diÅlerin total agenesis’inde alveol kemiÄi oluÅmamasıdır. Bunun tersi de doÄru olup, yaÅlılıkta bütün diÅler kaybedilirse alveol kemiÄi rezorbe olarak yok olmaktadır. DoÄumda hiçbir sürekli diÅin kalsifikasyonu baÅlamamıŠolup, daha çan organı safhasındadırlar. Süt diÅlerine gelince, doÄumda hiçbir süt diÅinin kök kalsifikasyonu baÅlamamıŠolup, yalnız mine kalsifikasyonu baÅlamıÅtır. Bu nedenle doÄumda alveol kemiÄi daha oluÅmamıÅtır. DiÅlerin geliÅimi ilerledikçe alveol kemiÄi de büyüyecektir.
Kondil kıkırdaÄı dıÅında alt çenenin bütün yüzeyi periost ile örtülüdür. Kondil kıkırdaÄının en üst tabakası da periosta benzetilebilecek doÄurgan bir baÄ dokusundan oluÅmuÅtur. Ãst çenede olduÄu gibi alt çenenin sutural baÄlantısı yoktur. Bu nedenle alt çene iki tür kemik yapımıyla büyümektedir, l. Kondil kıkırdaÄı büyümesiyle olan endokon-dral kemikleÅme ve 2. periostal yüzeylerden intramem-branöz kemikleÅme sonucu alt çene hacmi artmaktadır. Alt çenenin basal kısmı daha çok kondillerdeki endokondral kemik yapımı, alt çenenin diÄer kısımları da periostal kemik yapımı ile büyümektedir. Anlatım ve anlama kolaylıÄı açısından, alt çenenin uzayda yer deÄiÅtirmesini (translasyon) içermeyen, alt çenenin yerel büyümesi (kemik içi transformatif deÄiÅiklikler); sagittal, vertikal ve transversal yönlerde ayrı ayrı incelenecektir. Aslında büyüme uzayın her üç yönünde bir bütün halinde ve birbirleriyle etkileÅim içinde gerçekleÅmekte olup, her üç yönü birbirinden ayırmak doÄru deÄildir. Anlatım ve anlama kolaylıÄı açısından ayrı ayrı ele almak faydalı olacaktır.
Alt Ãenenin Yerel Büyüme ve GeliÅimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder