Nükleoproteitlerin ikiye bölünmesiyle meydana gelen fosfatlı asitler için kullanılır. Nükleik asitler, ıÅıÄı saÄa kıran beyaz, amorf maddelerdir. Ãzellikle tim ustan çıkarılan hayvansal nükleik asit ile bitkisel nükleik asit Åeklinde ayırım yapılabilir. Nükleik asitler amonyakla hidrolize uÄrayınca, kendilerini oluÅturdukları sanılan daha basit bileÅenlerine veya nükleoproteitlerinâe ayrıÅır. Nükleotitler pürik pirimidik bir bazın, bir ozun ve fosforik asidin birleÅmesinden meydana gelir. Bira mayasından çıkarılan nükleik asit tedavide kullanılır.
Yapısı bakımından uzun molekül zincirli bir polimeri olan nükleik asidin zincir halkaları, pürik veya pirimidik asitlerin baÄlandıÄı glüsit ve fosfat gruplarından meydana gelir. Ä°ki tür nükleik asit vardır:
A) Eski zimonükleik asit: Bu asitlerin her iki türüne hem bitkili, hem de hayvanlar aleminde rastlanır. DNA özellikle hücre çekirdeÄini meydana getirir. Oysa RNA hem hücre çekirdeÄinde, hem sitoplazmada bulunur. Bu iki asitte glüsitlerin kenetlediÄi kısımlar aynı deÄildir.
Bugün nükleik asitlere gösterilen büyük ilgi, bunlar biyoloji açısından önem taÅıdıÄı içindir. Katılım karakterlerinin nesilden nesle geçmesi ve proteinlerin sentezinde özgüllüÄün denetlenmesi DNA, katılım özelliklerini iletir, RNA ise hücre çekirdeÄindeki DNA ile sitoplazma proteinleri arasında aracı etken vazifesi görür. Yapılarına yalnız RNA bulunan virüslerde, katılımda rol oynayan bu asittir.
Prokaryot hücreleri nasıl çoÄalır?
ÃekirdeÄi bir zarla çevrili olmayıp, sitoplazmaya karıÅık bulunan organizmaları belirten biyoloji terimi. Ãkaryotların karÅıtı olan, bakteriler, mavi suyosunları, spiroketler ve riketsiyalar ile mikoplazma organizmalarını içeren prokaryotların, mitoz görülmeyen bir süreçle eÅeysiz üreyen çok küçük organizmalardır. Hücre zarı dıÅında hiçbir zarları olmadıÄı gibi kofulcuklar, mitekondriler, hücre içi aÄtabakası ya da ısıl bireÅim plastitleri de bulunmaz.
Proteinle birleÅmemiÅ, sitoplazmadan bir zarla ayrılmamıÅ, sıkı bir biçimde yumaklanmıŠdezoksiribonükleik asitten (DNA) oluÅan tek bir kromozon içerirler. Evrim sürecinde ilk ortaya çıkan hücreler oldukları düÅünülmektedir.
Nükleik Asit Nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder