Kuduz, dünyanın birçok bölgesinde insanlar için tehlike olmaya devam etmektedir. Her yıl yaklaÅık 80 ülkeden kuduz nedeniyle 40 000 den fazla ölüm bildirilmekte ve 4 milyon kiÅi Åüpheli ısırık nedeniyle tedavi görmektedir. Ãlkemizde de her yıl ortalama 90 000 kiÅi kuduz Åüpheli ısırık nedeniyle tedaviye ve izleme alınmaktadır. Kuduz hastalıÄından ölümlerin çoÄu Afrikaânın bazı kesimleri, Asya ve Güney Amerika da meydana gelmekte, Avrupa bölgesinde ise sadece Türkiye’de ölümler görülmektedir.
Hayvan Kuduzu
Kuduz esas olarak hayvanların bir hastalıÄıdır. Kuduza yakalanan hayvanlardan insanlara bulaÅır. Ãlkemiz gibi evcil hayvan kuduzunun tam olarak kontrol edilemediÄi bölgelerde, bildirilen insan kuduzu vakalarının % 90′nindan köpekler sorumludur. Evcil hayvan kuduzunun iyi kontrol edildiÄi Amerika BirleÅik Devletleri, Kanada ve birçok Bati Avrupa ülkesinde ise köpekler insan kuduzu vakalarının % 5 ya da daha azından sorumludur.
Köpekler dıÅındaki diÄer evcil hayvanlar ise tüm dünyada bildirilen kuduz vakalarının %5-%10 nünden sorumludur. Bu evcil hayvanların basını kedi ve inekler çekerken atlar, koyunlar, domuzlar ve diÄer çiftlik hayvanları da kuduz nedeni olabilirler. Ayrıca tilki, kokarca, rakun, yarasa, çakal, kurt, maymun gibi tüm vahÅi memeliler kuduz rezervuarı olabilir ve hastalıÄı bulaÅtırabilirler.
Ä°nsan Kuduzu
Ä°nsanlarda Kuduz vakaları Avustralya, Yeni Zelanda, Okyanusyaânın birçok adası ve Karay ipler gibi hastalıÄın eradike edildiÄi bölgeler dıÅında dünyanın her yerinde görülebilmektedir. Dünya SaÄlık Ãrgütüne bildirilen vakaların çoÄunluÄu evcil hayvan kuduzunun tam olarak kontrol edilemediÄi ülkelerden bildirilmekteyken; Ä°ngiltere, Japonya, Finlandiya, Ä°sveç, Norveç, Portekiz, Karay ipler ve Pasifik Okyanusundaki birçok ada coÄrafik izolasyonları, uygulanan hayvan kontrol programları ve karantina düzenlemeleri sonucunda ülkelerinde hiç kuduz vakası görülmediÄini bildirmektedirler. Kuduz hastalıÄının Dünya SaÄlık Ãrgütüne bildiriminin isteÄe baÄlı olması nedeniyle bildirilen vakaların dünyadaki gerçek durumu yansıtmadıÄı ve vakaların daha fazla olduÄu tahmin edilmektedir.
Ä°lginç bir nokta da; Amerika BirleÅik Devletlerinde temas sonrası tedavi gören kiÅilerin yaklaÅık %40′i “ısırıÄa maruz kalmadan” yani tırmalanma, hayvan salyalarının konjuktiva ve müköz membranlara temas etmesi, laboratuar personelinin enfekte materyal ile çalıÅmak zorunda kalması gibi nedenler ile tedavi gördüÄünün bildirilmesidir. Bu da sürekli risk altında olan kiÅilerin temas öncesi aÅılama semasına göre aÅılanmasının önemini ortaya koymaktadır.
ETKEN
Kuduz hastalıÄının etkeni Rhabdoviridae familyasından, Lyssavirus sınıfından Rabies virüstür. Rabies virüs + 4C’ta haftalarca, -70C’ta kuru olarak dondurulur ve 0-4C’ta saklanırsa yıllarca stabil kalır. GüneŠıÅıÄı, ultraviyole, X-ray ve deterjanlar ile kolayca inaktive olabilir. Bu noktalar virüsün, uygun ortam bulduÄu zaman vücut dıÅında da canlı kalabileceÄini ve herhangi bir ısırık hikâyesi olmadan insanları ya da hayvanları enfekte edebileceÄini göstermektedir.
BULASMA YOLLARI
Kuduz virüsünün en önemli bulaÅma yollarından birisi enfekte hayvan tarafından ısırılmadır. Bunun dıÅında hayvanların salyasının açık yara, konjuktiva gibi müköz membranlara teması, virüsün bulaÅıp uygun ortam bulması nedeniyle halen canlı kalabildiÄi cisimlerin deriden invazyonu ya da müköz membranlara teması sonucu da virüs insanlara bulaÅabilir.
BULGULAR
hastalıÄın Kuluçka Süresi yani virüsün vücuda girmesinden ilk hastalık belirtilerinin görülmesine kadar geçen zaman, bu güne kadar yayınlanan literatüre göre 4 gün gibi kısa bir süre ile birkaç yıl gibi çok uzun bir süre arasında deÄiÅmektedir. Ancak vakaların %95′inde bu süre bir yıldan daha azdır ve ortalama olarak 20-90 gündür. Kuluçka süresi, ısırık yerinin beyine yakinliÄi, ısırıÄın Åiddeti, ısırık yerinin sinir uçlarından zenginliÄi ve vücuda giren virüs miktarı ile ilgilidir. Beyine yakin, özellikle kafadan ve aÄır ısırılmalarda Kuluçka Süresi kısalırken kol ve bacaklardan ve hafif ısırıklarda uzamaktadır.
Hayvanların virüsü bulaÅtırıcılık süresi de deÄiÅkenlik göstermektedir. Kedi ve köpekler klinik semptomların baÅlamasından 3 ile 10 gün öncesine kadar virüsü bulaÅtırabilirler. Ãok nadir olarak bu süre daha da uzayabilir. Hayvanlarda baÅlangıç belirtileri olarak davranıŠdeÄiÅiklikleri ve özellikle saldırganlık görülürken daha ileri safhalarda felçler, diÄer beyin iltihabi bulguları ve ölüm görülür.
Ä°nsanlarda ise baÅlangıç semptomları genellikle çok tipik deÄildir ve iÅtahsızlık, kırgınlık, yorgunluk, ateÅ görülür. Hastaların yaklaÅık % 50 sinde ısırık bölgesinde aÄrı ve duyu kaybı görülür ki kuduza özgü ilk belirti budur. Daha sonra huzursuzluk, aÅırı korku hali, saldırganlık, uykusuzluk, psikiyatrik bozukluklar ve depresyon ve bunlara eslik eden öksürük, boÄaz aÄrısı, titreme, karin aÄrısı, bulantı-kusma, ishal görülebilir. Nörolojik semptomlar ise, hiperaktivite, oryantasyon bozukluÄu, hayal görmeler, sara krizleri, tuhaf davranıÅlar, ense sertliÄi, hızlı ve sık nefes alıp verme, salya artımı ve felçler olarak ortaya çıkar. Hiperaktivite atakları karakteristik olarak 1-5 dakika süreyle ve aralıklı olarak meydana gelmekte ve kendisini saldırganlık, kendi kendine ve etrafındakilere vurma, koÅma, ısırma seklinde göstermektedir. Hiperaktif ataklar kendiliÄinden ya da görsel ve iÅitsel bir uyarı sonucu ortaya çıkabilmektedir. IÅık gibi görsel uyarıların Hiperaktif atakları baÅlatabilmesi kiÅilerde foto fobi (ıÅıktan korkma) geliÅmesine neden olmaktadır. Hastaların yaklaÅık olarak yarısı ataklar döneminde su içmek istemekte ve su içme teÅebbüsü sırasında boÄaz kaslarının kasılması nedeniyle kiÅide tıkanma, boÄulma hissi ortaya çıkmaktadır ve bu nedenle hastalarda hidrofobi (sudan korkma) geliÅmektedir. Ataklar arasındaki dönemde hasta genellikle kendindedir ve bilinci yerindedir. Nörolojik belirtilerin geliÅmesinden 4 -10 gün sonra koma hali geliÅir ve koma halinin süresi saatler ya da aylar sürebilir ve sonunda hasta yaÅamını kaybeder.
Kuduz HastalıÄı Nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder