Kuduz, belirtileri baÅladıktan sonra % 100 ölüme neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle kuduz, korunmanın çok önemli olduÄu bir enfeksiyon hastalıÄıdır. Kuduz hastalıÄının hayvanlardan bulasan bir hastalık olması nedeniyle korunmanın temel mantıÄı, kuduzun öncelikle evcil olanlar olmak üzere hayvanlarda kontrolü, dolayısıyla virüsün insanlara geçme olasılıÄını azaltmadır. Ancak bunun oldukça zor olması nedeniyle, kuduzun hayvanlarda kontrolü için yapılan faaliyetlerin yanı sıra insanların korunması da kesinlikle ihmal edilmemelidir. Ä°nsanların korunmada tek silahı günümüz modern teknolojisi ile üretilen kuduz aÅıları ve acil durumlar için purifiye kuduz serum ve immunglobulinidir.
Dünyada Kuduza karsı mücadeleyi ilk olarak bundan tam bir asır önce baÅlatan ve baÅarılı olarak insanlıÄa en büyük hizmetlerden birisini veren kiÅi, Louis PASTEURâ DÃR. 1885 yılında kuduz bir köpek tarafından ısırılan bir çocuÄun hayatını, tavÅan omuriliÄinden elde ettiÄi canlı virüs aÅısı ile aÅılayarak kurtarmıŠve kuduz hastalıÄına karsı mücadeleyi kazanan ilk kiÅi olarak tarihe geçmiÅtir.
Kuduz aÅıları
Bugün kuduz asıları çok yüksek teknoloji ile hücre kültürlerinden üretilen aÅılardır ve son derece etkin ve güvenlidir. Eskiden hayvan beyninden üretilen aÅılar ile oluÅan yan etkilerden insanlarda kuduz aÅısına karsı bir korku geliÅmiÅtir. Günümüzde üretilen hücre kültürü aÅılarında kesinlikle kuduza ait yan etki meydana gelmemektedir ve güvenle kullanılmaktadır. Hücre kültürlerinden üretilen aÅılar içinde en çok kullanılanlar insan diploide hücrelerinden (HDCV) ve sürekli hücre kültürlerinden üretilen (PVRV = Purified Verocell Rabies Vaccine) aÅılardır.
Her iki tip asi mükemmel bir etkinliÄe ve güvenilirliÄe sahiptir. AÅılama semasına uygun olarak yapılan (asılama Åeması korunma bölümünde anlatılacaktır) asılama ile % 100 oranında baÅarı saÄlanmaktadır. Koruyucu antikor düzeyine ilk aÅılamadan 7-14 gün sonra ulaÅılmaktadır. Bu asılar ile Åimdiye kadar asılama ve acil müdahale semasına uygun olarak sürdürülen tedavilerde hayatini kaybeden kuduz olgusuna rastlanmamıÅtır. Her iki tip asinin uygulanmasında çok nadir olarak asi yerinde aÄrı, kızarıklık, sislik, ateÅ gibi bilinen asi yan etkileri görülebilir. Yan etki olarak ansefalit oluÅturma ya da nörolojik komplikasyonlar görülme riski kesinlikle yoktur. Asinin stabil itesi +2C ile +8C arasında muhafaza edildiÄinde en az 3 yıldır.
Korunma” temas (maruziyet) sonrası korunma – tedavi” ve “temas (maruziyet) öncesi ” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Temas (maruziyet) sonrası ve tedavi amaçlı korunma Maruziyet sonrası korunmanın üç basamaÄı vardır; Isırılan yerdeki yara bakimi Kuduz Immunglobulini (HRIG) ya da Equine kaynaklı Purifiye Kuduz Serumu (ERIG) ile pasif baÄıÅıklıma AÅı ile aktif baÄıÅıklama Tedaviden maksimum Åekilde yararlanmak için bu üç basamaÄın da uygulanması gerekmektedir.
Isırılan yerdeki yara bakımı
Åüpheli bir hayvan tarafından ısırılan kiÅinin yarası sabunlu ya da deterjanlı su ile bolca yıkanmalıdır. Ãok basit gibi görülen bu uygulamanın özellikle yüzeysel yaralarda riski %90 oranında azalttıÄı saptanmıÅtır. Yaraya bir antiseptik (%40-70 lik alkol, iyodin v.b) uygulanmalı ve mümkünse sütur atmaktan kaçınmalıdır. Kuduz dıÅındaki infeksiyonlari engellemek için antibiyotik uygulanmalıdır. Ayrıca yaralının tetanoz asisi durumu da kontrol edilmeli gerekli ise tetanoz asisi da yapılmalıdır. Kuduz serumu gerektiren vakalarda sabunla yıkadıktan sonra yara içine ve etrafına hesaplanan dozda immunglobulin ya da serumun enjekte edilebilen en fazla miktarı (hatta mümkünse tümü) enjekte edilmelidir. Geri kalanı kalçadan ya da uyluktan kas içine enjekte edilmelidir. Isırık vakalarında yaraya kesinlikle dikiÅ atılmamalıdır. EÄer ısırık çok büyükse ve yaraya dikiÅ atmak zorunlu ise yara dudakları etrafına mutlaka kuduz serumu ve Immunglobulini uygulanarak dikiÅ atılmalıdır.
Yara bakımından sonra yapılması gereken ilk Åey maruziyet tipinin kategorilendirilmesi ve bu kategorilendirmeye göre aÅılamaya baÅlanıp baÅlanmayacaÄına ve aÅı ile birlikte pasif baÄıÅıklamanın da uygulanıp uygulanmayacaÄına karar verilmesidir.
Dünya SaÄlık Ãrgütüne göre maruziyet tipinin kategorilendirilmesi aÅaÄıdaki Åemaya göre yapılmalıdır.
Kategori                                                                        Maruziyet tipi                                              Ãnerilen tedavi
1      – Hayvana dokunma veya besleme – SaÄlam derinin yalanması                                                aÅılamaya gerek yoktur(Güvenli hikaye alınabiliniyorsa)
2      – Ãıplak derinin hafifçe ısırılması – Kanama olmadan küçük tırmalama veya zedeleme – Kategori 1 tipi temas olmuÅ ancak hikaye güvenilir deÄilse                            ! Derhal aÅılamaya baÅlanmalıdır (HDCV, Verorab)
3      – Deriyi zedeleyen tek veya multiple ısırma veya tırmalamalar – Mukozaların hayvanin salyası ile temas etmesi – Lezyonun kafa, boyun, parmak uçları gibi sinir uçlarının yoÄun olduÄu bölgelerde olması              ! Derhal purifiye kuduz serumu ya da Immunglobulini ve Asi birlikte uygulanır
Kuduz Immunglobulini ya da Purifiye Kuduz Serumu ile pasif baÄıÅıklama Ä°nsan kuduz Immunglobulini ya da Purifiye kuduz serumu, ısırılma gününde asinin ilk dozu ile birlikte asinin koruyucu etkisinin baÅlaması için geçecek 1-2 haftalık süre boyunca korunma saÄlamak amacıyla özellikle Kategori 3 tipi maruziyetlerde önerilmektedir. Ancak D.S.Ã, kuduz hiç risk alınmaması gereken bir hastalık olduÄu için, tam ve etkin bir korunma saÄlanması açısından Kategori 2′de de (deneyimler sadece asi uygulanmasının yeterli olduÄunu göstermesine raÄmen) purifiye kuduz serumu ya da Immunglobulini uygulanmasını önermektedir. Hatırlatılması gereken önemli bir nokta, ülkemizde pasif baÄıÅıklamaya gerekli önemin verilmediÄidir. Hekimlerimiz bazı alerjik yan etkilerinden çekindiÄi için kuduz serumunu gerektiÄi kadar uygulamamaktadır.
Oysa ülkemizde bulunan purifiye kuduz serumu oldukça güvenli bir üründür ve alerjik yan etkileri sanıldıÄından çok daha azdır. HRIG (Imogam Rabies) 20 IU/kg Purifiye Kuduz Serumu (Serum antirabique) 40 IU/kg dozunda uygulanmalıdır. Hesaplanan miktardan uygulanabilecek maksimum miktar yara içine ve etrafına, kalanı kalçadan ya da uyluktan intramuskuler olarak uygulanmalıdır. Acil olarak Kuduz Serumu bulunamadıÄı durumlarda hemen aÅılamaya baÅlanmalı ve ilk asi uygulandıktan sonra ki ilk 7 gün içinde bulunursa uygulanmalıdır. 7. günden sonra asi vücutta aktif antikor cevabi baÅlatacaÄı için pasif baÄıÅıklama amacıyla kuduz serumu uygulanmasının anlamı yoktur hatta zararlıdır. Isırılan yara yeri parmak, burun gibi küçük alanlar ise yara etrafına ve içine uygulanacak miktar azaltılabilir. Daha önceden maruziyet öncesi ya da sonrası profil aksi için HDCV ya da VERO asılarının semalarına uygun Åekilde tam olarak uygulanan kiÅilere asılamalardan sonra meydana gelebilecek maruziyetler de Kuduz serumu uygulanmasına gerek yoktur.
Asi ile aktif baÄıÅıklama
Ä°nsanlarda kuduza karsı baÄıÅıklamanın iki amacı vardır.
- Kuduz bulaÅma riskine açık olan kiÅileri bulaÅma olmadan korumak
- Kuduz virüsünün bulaÅtıÄı kiÅilerde, kuduz hastalıÄının daima ölümle sonuçlanan geliÅimine engel olmak
1. bulaÅma öncesi ( Maruziyet öncesi ) asılama
HDCV ve Verorab gibi zararsız, hücre kökenli aÅıların geliÅtirilmesinden sonra koruyucu asılama çok önem kazanmıÅtır ve D.S.à tarafından rutin olarak risk altında olan kiÅilere uygulanması önerilmektedir. BulaÅma öncesi aÅılamanın önerildiÄi risk altındaki kiÅiler Åunlardır;
Veteriner hekimler Enfeksiyon hastalıkları ile ilgili laboratuar personeli Kuduz vakalarına bakmakla görevli özel bölümlerde ve kornea nakli yapılan bölümlerde çalıÅan hastane personeli Kuduza hassas evcil hayvanlar ile devamlı teması olanlar DoÄal bilimler ile uÄraÅanlar, orman isçileri, mezbaha ve hayvan derileri ile uÄrasan personel, genellikle arazide çalıÅan personel, çok sık ava gidenler Endemik alanlara (özellikle Asya, Afrika ve Amerika’daki tropikal ve subtropikal ülkeler) sık seyahat eden kiÅiler bulaÅma öncesi asılama uygulamasının üç önemli avantajı vardır. Kuduz bir hayvan ile temas ya da ısırılma halinde büyük deÄer taÅıyan temel bir baÄıÅıklık saÄlar ve saÄlanan bu aktif baÄıÅıklık nedeniyle ısırık ne kadar büyük olursa olsun ve ne kadar beyine yakin olursa olsun kuduz serumu uygulamasını gereksiz kılar. Dünyanın bazı bölgelerinde asinin teminindeki gecikme süresince doÄan riski azaltır. Virüsle temas halinde uygulanması gereken asi dozunu azaltarak, 5-6 doz yerine 1-2 doz uygulanmasını saÄlar. Maruziyet öncesi Åemanın tamamlanmasından sonra 1 yıl içerisinde kuduz Åüpheli maruziyet oluÅursa tek doz asi yeterli olmakta, 5 yıla kadar uzayan bir sürede maruziyet oluÅursa 0 ve 3. günlerde 2 doz asi yeterli olmaktadır. 5 yıldan daha sonra oluÅan maruziyetler içinse yeniden 5 dozluk Åemayı uygulamak gerekmektedir.
BulaÅma öncesi asılama uygulaması için Dünya SaÄlık Ãrgütü’nün tavsiye ettiÄi asılama semasına göre 0, 7, 28. günlerde toplam üç doz asi uygulanması yeterlidir. Kullanılacak asıların mutlaka hücre kültürü asıları olması (HDCV ve Verorab) gerekmektedir. Hayvan beyni kökenli asılar bu uygulamada kullanılamaz Burada hatırlanması gereken önemli bir nokta, bulaÅma öncesi koruyucu asi uygulamasının, kuduz virüsü ile temas halinde gerekli tedavi amaçlı asi uygulamasına olan gereksinimi ortadan kaldırmadıÄıdır. Ancak bu uygulama, virüsle temas halinde kuduz serumu uygulanması gereksinimini ortadan kaldırmakta ve uygulanacak asi Åayisini azaltmaktadır. Maruziyet öncesi Åemaya göre asılanmıŠbir kiÅiye virüsle temas olasılıÄı halinde 0. ve 3. günlerde uygulanacak 2 doz rapel aÅı yeterli olacaktır. Yapılacak bu iki doz rapel serum antikor titresini ilk bir hafta içinde 5 kat arttırmaktadır.
2.bulaÅma (Maruziyet)sonrası asılama
Maruziyet sonrası uygulamada yara bakimi ve kuduz serumu uygulamasından sonra aÅılamaya geçilmelidir. Asılamada mutlaka baÄıÅıklama gücü yüksek, uygulaması kolay ve en önemlisi nörolojik yan etkileri olmayan hücre kültürü asıları kullanılmalıdır. Ãlkemizde hücre kültürü asisi olarak HDCV ve VERO (Verorab) hücre kültürü asıları mevcuttur. Her iki asinin da baÄıÅıklama gücü ve yan etki açısından hiçbir farkı yoktur. Ãretimlerinde aynı aÅı süsü kullanıldıÄı için birbirlerinin yerine kullanılabilirler ya da zorunlu hallerde aÅılamaya birisi ile baÅlayıp diÄeri ile devam edilebilir.
AÅılama Åeması D.S.à nün önerdiÄi bulaÅma sonrası asılama semasına göre 0., 3., 7., 14., ve 28. günlerde 5 doz olmak üzere intramuskuler yoldan ve mutlaka deltoid adaleden bebeklerde ise uyluÄun anterolateral kısmından yapılmalıdır. Asi kesinlikle kalçadan uygulanmamalıdır. Bazı uzmanlar 90. günde de bir rapel doz önerebilmektedir. D.S.à aÅılamaya baÅladıktan sonraki 10 gün içinde ısıran hayvanın gözlem altında tutulmasını, eÄer hayvan saÄ ise ya da öldürülerek laboratuar tetkikleri ile kuduz olmadıÄı tespit edilirse aÅılamanın kesilebileceÄini bildirmektedir. Ancak önemle belirttiÄi bir nokta da önerilerinin genel öneriler olduÄu ve ülkelerin Åartlarına göre deÄiÅiklikler yapılması gerektiÄidir. Ãlkemiz gibi kuduz hastalıÄının enzootik olduÄu ve hala insan kuduzunun görüldüÄü ülkelerde aÅılamanın kesilmemesi ve 5 dozluk Åemanın mutlaka tamamlanması önerilmektedir. Ãünkü bu gibi ülkelerde kiÅinin bir kez daha virüsle temas etme olasılıÄı çok yüksektir ve ikinci temasta gerek kuduz serumu gereksinimi olmaması gerekse 2 doz asinin yeterli olması nedeniyle kiÅinin tedavi süresi kısalacak, maliyeti azalacak ve kiÅi psikolojik olarak kuduza yakalanma korkusundan uzak kalacaktır.
Kuduz HastalıÄından Korunma Yolları Nelerdir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder