Az önce de dediÄimiz gibi , sinir hücreleri arasında sinaps denen geçiÅ bölgeleri vardır. Buralar, hücreden hücreye bilgi (elektriksel sinyal) geçiÅinin olduÄu yerlerdir. Elektriksel ve kimyasal olarak iki tip sinaps düÅünebiliriz. Klasik anlamda bir kimyasal sinaps, sinir hücresinin ürettiÄi sinyali o hücreden diÄerlerine taÅıyan aksonun dallarından birinin uç kısmı ile, alıcı hücrenin etrafındaki hücre zarının birbirleriyle yaklaÅması sonucu meydana gelir. Evet, hücreler birbirlerine gerçek anlamda temas etmezler. Sadece, çok ince bir aralık bırakacak Åekilde yaklaÅırlar. Hücrelerin etrafını kaplayan hücre zarı, bu sinaps alanlarında hafif deÄiÅiklikler gösterir. Bu deÄiÅiklikler, sinapslardan sinyal iletiminin saÄlanabilmesi için gereklidir.Kimyasal bir sinapsta, sinyalin bir hücreden diÄerine geçiÅi, nörotransmitter olarak adlandırılan ileti maddeleri aracılıÄıyla olur.Bu maddeler histamin, seratonin ,noradrenalin , asetilkolin, dopamindir.Bu ileti maddeleri, iletinin geldiÄi kaynak (presinaptik=sinaps öncesi) hücrenin aksonunun ucundan salgılanır. Bu salgılanma, elektriksel uyarının aksonun ucuna gelmesi sayesinde olur. Salgılanan bu ileti maddeleri, sinapsı oluÅturan o iki hücre arasındaki ince aralıÄa salgılanmaktadır. Bu salgılanmayı takiben, çok hızlı bir Åekilde, bu ileti maddeleri, karÅıdaki hedef (postsinaptik=sinaps sonrası) hücrenin zarı üzerindeki uygun algaç (reseptör) moleküllerine baÄlanırlar. Ä°Åte bu baÄlanma, sebep olduÄu çeÅitli kimyasal olaylar sonucu, yeni hücrede bir elektriksel sinyalin doÄmasına sebep olur. ÃeÅitli sinapslardan gelen verilerin toplanması veya bir sinapstan ardı ardına birkaç sinyalin yeni hücreye geçirilmesi ise, yüksek bir elektriksel potansiyel doÄurur. Bu potansiyel, aksiyon potansiyeli adını alır ve iÅte bu potansiyel, diÄer hücrelere aktarılmak üzere, akson vasıtasıyla gönderilen elektriksel sinyalin ta kendisidir.Sinir hücresinin dıÅında pozitif(+),iç kısmında negatif (-) iyonlar daha yoÄun olarak bulunurlar.Hücre içinde eksi yüklü iyon konsantrasyonu artı yüklü iyon konsantrasyonundan;aynı Åekilde hücre zarının dıÅında da artı yüklü iyon konsantrasyonu eksi yüklü iyon konsantrasyonundan daha fazla olarak bulunur.Bu yüzden zarın iç kısmı negatif,dıŠkısmı pozitif görülür.Buna âkutuplaÅmaâ denir. KutuplaÅmanın deÄiÅmesi için sinir hücresine belirli seviyede (eÅik deÄerinin üzerinde) uyarı verilir.Ä°Åte bu uyarının etkisiyle ,sinir hücresindeki kutup deÄiÅikliÄine âimpulsâ denir. Hücre içinde bu uyartı da artı ve eksi yüklerin yer deÄiÅtirmesiyle elektrik akımı Åeklinde ilerler. Ä°Åte hücreler arası iletimi saÄlayan mekanizma, kısaca bu Åekilde iÅler. Bu sinyal geçiÅi, sadece sinir hücreleri arasında deÄil, kasılma emrini kas hücrelerine taÅıyan sinir uçlarıyla kas hücreleri arasında ve bezlere salgı emrini veren uçlarla salgı bezi hücreleri arasında da mevcuttur. Küçük ayrıntı farklarıyla beraber, mekanizma benzerdir.
Sinapsların bir diÄer önemli özelliÄi de âdeÄiÅebilirâ olmalarıdır. Bu durum, yakın zamanlarda ortaya konmuÅ bir mekanizmadır ve ilginç sonuçları vardır. Yani, iki (veya daha fazla) hücre arasındaki bu iletiÅim bölgelerini oluÅturan hücre bölgeleri, aktifliklerini ve duyarlılıklarını ve hatta Åekillerini deÄiÅtirirler. Bunun yanında, sinapslar, hücrelerin aktifliklerine baÄlı olarak sürekli biçimde oluÅup kaybolurlar. Yani sinaps dediÄimiz bölgeler, hücrenin kolu-bacaÄı gibi sabit bir yapı deÄildir. Sürekli deÄiÅirler. Bunu, beyin fonksiyonları açısından düÅünecek olursak, sinir hücreleri, her türlü aktiviteye baÄlı olarak, aralarındaki baÄlantıların sayılarını ve özelliklerini deÄiÅtirebilirler. Yani beyin, her yaptıÄı iÅ sırasında deÄiÅmektedir. âDüÅünce
düÅüneni deÄiÅtirirâ sözü, belki bu açıdan daha anlamlı hale gelmekte. Yakın zamanlarda, bu görüÅten yola çıkan araÅtırmacılar, öÄrenme deneyleri ile kendilerine bir Åeyler öÄretilen hayvanların, öÄrenmeyle ilgili beyin bölgelerinden bazılarında, bu iletiÅim bölgelerinin sayısında artıŠolduÄunu bulmuÅlar.
Kanımca, insan için anlaÅılması gereken en önemli Åey, her gittiÄi yerde yanında götürdüÄü vücudu ve özellikleri. Hele bir de entelektüel bir insan için, tüm insan vücudu konusunda olmasa bile, en azından sinir sisteminin iÅleyiÅi ve merkezi sinir sisteminin fonksiyonları hakkında genelden öte bir bilgiye sahip olmak kaçınılmazdır. YaÅadıÄımız dünyayı ve evreni anlamanın bir yolu da, onu nasıl algıladıÄımızı anlamaktan geçer…
Sinir Hücreleri Nasıl HaberleÅirler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder