1977âlerden önce poliklorlu bifeniller üretildikleri dönem boyunca havaya,suya,topraÄa karıÅtılar.O zamana kadar çöpler ve çöplerin depolandıÄı alana da karıÅtılar.PCB ler ayrıca çevreye kimyasalların taÅınması sırasında kazayla dökülmeleriyle ve sızıntılarıyla ya da Transformer,Kapasitör ve diÄer PCB içeren ürünlerden yayılan sızıntılarla karıÅır.PCB ler hala çevreye yanlıŠdepolanmıŠtehlikeli atıklarla, eski transformer akıÅkanları gibi PCB atıklarının uygunsuz dumpingi ile,PCB içeren ürünlerin kente ait ama tehlikeli atıklara göre planlanmamıŠdeponi ve bertaraf tesislerine gönderilmesiyle yayılabilir.Ayrıca bazı çöplerin yanmasıylada PCB ortama yayılabilir.
Ãncelikle çevrede PCB çabuk bozunmaz,bozunması çok uzun zaman alır.Hava,su,toprakla çok kolay döngülere katılır.ÃrneÄin PCB havaya topraktan ve sudan buharlaÅma yoluyla katılır. Uzun mesafelere taÅınabilir ve çevreye karıÅtıÄı noktadan çok uzaklardaki deniz ve kar suyunda bulunabilir.(Kuzey Kutbu gibi) Sonuç olarak Poli Klorlu Bifeniller dünyanın her yerinde bulunabilrler.Genelde daha hafif PCB molekülleri atmosfere karıÅtıÄı noktadan daha uzaÄa taÅınırlar.PCB Åu anda yeryüzünde toprak partikülleri ve su buharı olarak bulunmaktadır ve bu su buharı zamanla toz,yaÄmur veya kar yoluyla topraÄa ve suya dönecektir. Su da PCB akıntıyla taÅınır ve dipteki sedimente veya su partiküllerine tutunur ve buradan da yine buharlaÅarak atmosfere karıÅır.AÄır PCBâler hafif PCBâlerin buharlaÅarak havaya karıÅmasına karÅın sedimentlerde birikir. Ayrıca PCB içeren sedimentler PCB leri yüzey sularına bırakabilirde bu olay çift yönlüdür.PCB bileÅikleri topraÄa çok güçlü baÄlanır ve genellikle yaÄmur sularıyla derin toprak katmanlarına gitmezler.Aylarca hatta yıllarca toprakta bozunmadan kalabilirler.PCB lerin taÅıdıÄı klor atomu sayısı arttıkça bozunması yavaÅlar. BuharlaÅma hafif PCB bileÅiklerinin topraÄı terk etmesindeki en önemli yoldur. Gaz halindeki PCB yapraklarda,bitkilerin toprak üstü kısımlarında ve ekinlerde akümüle olur.
PCB ler sudaki mikroorganizmaların ve balıkların bünyesine kolaylıkla alınırlar. PCB ler suda olduklarından binlerce kat daha fazla balıklarda ve deniz memelilerin de akümüle olurlar.
PCB MARUZÄ°YETÄ°
PCB artık Amerikaâda üretilmemesine raÄmen orda ki insanların halen PCBâye maruz kalmaları devam etmektedir.Birçok eski transformerler ve kapasitörler hala PCB içeriyor olabilir ve bu maddeler 30 yıldan fazla kullanılıyor olabilir.Eski flourasanlar, eski elektrik parçaları (televizyon ve buzdolabı parçaları gibi) eÄer PCB üretimi durdurulmadan önce üretildiyse PCB içerme olasılıÄı çok fazladır. Bu elektrik parçaları çalıÅırken ısındıÄı zaman küçük bir miktar PCB havaya karıÅır, ve içindeki havada PCB seviyesi artar. Ãünkü bu parçalarda zamanla sızıntı yapan çatlaklar oluÅur ve bu sızıntılar PCB lerin deri yolu ile maruziyetinin kaynaÄı olur.
Az miktarda PCB her dıŠve iç ortamdaki havada, toprakta, sedimentte, yüzey sularında ve hayvanlarda bulunabilir. Bununla birlikle PCB seviyesi, üretiminin yasaklandıÄı 1977 yılından itibaren azalmıÅtır. Ä°nsanların PCB ye primer maruziyeti PCB ile kirlenmiÅ yiyecekler ve PCB ile kirlenmiÅ havanın solunmasıyla oluÅur. PCB lerin major besin kaynaÄı balık, kırmızı et, ve günlük tüketilen gıdalardır. 1978-1991 arasında, yetiÅkinlerin günlük tahmini yiyeceklerden aldıkları PCB miktarı 1.9 nanogramdan 0.7 nanograma düÅmüÅtür.
Bazı insanlar için en önemli oral maruziyet kaynaÄı olacak kadar hâla âsportfishâ de PCB seviyesi yeterince yüksektir. Et ve günlük yiyeceklerde diÄer önemli PCB kaynaÄıdır. Tehlikeli atık depo bölgelerinin yakınında yaÅayan insanlar, PCB içeren deniz ürünleri yiyerek, havayı soluyarak ve PCB ile kirlenmiÅ kuyu sularını içerek PCB ye maruz kalırlar. Ãocuklar ve yetiÅkinler PCB ile kirlenmiÅ sularda yüzerken de maruz kalırlar. Tabi ki bu maruziyet biçimi PCB içeren yiyeceklerin sindirimi yada direk PCB ile kirlenmiÅ havanın solunması kadar ciddi deÄildir.
PCB nin iÅyeri maruziyeti PCB içeren transformerlerin, eski bilgisayarların yada PCB içeren cihazların tamiri sırasında, yanması yada dökülmesiyle olabilir. Buna ek olarak, eski elektrikli aletler, florasan aletler (bunlar PCB transformerleriyle doldurulmuÅtur.) ısı izolasyonlarının da PCB içerdiÄi bilinmektedir. Tehlikeli atık depo alanlarında PCB ile etkileÅim, iÅçilerin havayı soluması, PCB içeren atıklara dokunması ile olabilir. PCB ile kirlenmiÅ iÅ yerindeki maruziyet ise PCB içeren iç ve dıŠhavayı soluyarak ve maddelere dokunarak gerçekleÅir.
PCB VÃCUDA HANGÄ° YOLLARLA GÄ°RER
EÄer PCB içeren havayı soluyorsanız, PCB ler vücudunuza solukla girer direk akciÄerlere gider ve sonra buradan kana geçer. Solunan PCB nin kana geçen miktarını ve kana geçme hızını bilemiyoruz. PCB nin vücuda bir diÄer girme yolu da et ve balık ürünleri veya diÄer PCB içeren yiyeceklerin yenmesiyle olur. İçme suyuyla maruziyet yiyeceklerinkinden daha azdır. Ãöp bertaraf üniteleri, veya depolama alanları yakında yaÅayan insanlar için ve PCB ile veya çevresinde çalıÅan insanlar için genellikle PCB vücutlarına kirlenmiÅ topraktan deri yoluyla veya PCB buharı soluyarak geçer. PCB vücuda girdiÄinde metabolitlerini oluÅturur. DeiÅmemiÅ PCB de vücuda yerleÅebilir veya dokusu ve karaciÄerde yıllarca depolanabilir. DiÄer organlarda PCB ye çok az miktarlarda rastlanmıÅtır. PCB ayrıca bebeklere anne sütüyle de geçebilir.
PCB NÄ°N Ä°NSAN SAÄLIÄI ÃZERÄ°NDEKÄ° ETKÄ°LERÄ°
PCB nin insan saÄlıÄını nasıl etkilediÄi üzerine birçok çalıÅma yapılmıÅtır. Bu çalıÅmaların birkaçı iÅ yerinde PCB ye maruz kalan iÅçiler üzerine yapılan gözlemler ve diÄerleri de genel populasyan üzerine yapılan deneylerdir. Deri de görülen etkiler iyi tanımlanmıŠfakat tam olarak genel populasyondaki insanların maruziyetlerini bi sonuç teÅkil edememiÅtir. Akne ve isilik gibi deri olayları yüksek seviyede PCB maruziyetine uÄrayan insanlarda görülmüÅtür.
Ä°nsanlarla ilgili yapılan birçok çalıÅma da PCD maruziyet seviyeleri ve saÄlık üzerine etkileri arasında iliÅki kurma konusunda birçok eksiklik vardır. Bazı çalıÅmalar burunda ve akciÄerde irritasyon, gastrointestinal bozukluk kan ve karaciÄerde deÄiÅiklik, depresyon ve halsizlik olduÄunu ortaya koymuÅtur. PCB nin PCB ile dolaylı veya direkt iÅyerleri ile etkileÅimi gibi iÅ ortamlarındaki konsantrasyon seviyeleri tehlikeli atık bölgelerindeki iç ortam ve dıŠortam havasındakinden daha yüksektir.
Bazı çalıÅmalarda ise genel popülasyonda PCB maruziyetine uÄramıŠannelerin çocuklarının saÄlıkları üzerine araÅtırmalar yapılmıÅtır.
Halkı toksik kimyasallardan korumak, zarar görmüŠinsanları tedavi etmek amacıyla bir yol bulmak için bilim adamları bir çok çalıÅma yapmıÅtır. Bir kimyasalın insan saÄlıÄına nasıl zarar verdiÄini öÄrenmenin tek yolu vardır: o kimyasalın nasıl absorve olduÄunu vücut tarafından nasıl dıÅarı atıldıÄını hangi yolları izlediÄini kimyasallar ve test hayvanlarıyla araÅtırmaktır. Hayvan testleri ayrıca kanser ve doÄum anomalileri gibi saÄlık etkilerini belirleyebilir.
Kısa periyodlarla yüksek PCB oranı içeren yiyeceklerle beslenen sıçanlarda karaciÄer hasarı ve bazılarında ölüm görülmüÅtür. Az miktarlarda PCB içeren yiyeceklerle haftalar ve aylarca beslenen sıçan,fare ve maymunlarda anemi, akne karaciÄer, mide ve tiroid büyümesini içeren önemli saÄlık etkileri geliÅmiÅtir. PCB nin neden olduÄu hayvanlardaki diÄer etkiler üreme sistemindeki deÄiÅimler baÄıÅıklık sisteminin zayıflaması davranıŠbozuklukları ve çiftleÅme bozukluklarıdır. Bazı PCB ler tiroid ve diÄer endokrin bezlerden salgılanan hormonları normalin dıÅında çalıÅtırabilir veya durdurabilir. PCB ler endokrin sisteminde deÄiÅikliklere yol açar. PCB lerin yumurtlama dönemine etkileri bilinmemektedir. PCB nin dermal ve soluk yoluyla maruziyetinde oluÅturduÄu salık etkileri hakkında çok az bilgi vardır. Bu bilgi, tavÅanlarda az miktarda uzun süreli dermal maruziyetlerin karaciÄer, böbrek ve deri hasarı oluÅturduÄu, tek ama büyük bir dozla ise farelerin ve tavÅanların öldüÄü gözlemlenmiÅtir. Aylarca PCB soluyan sıçanlar ve diÄer denek hayvanlarında da karaciÄer ve böbrek hasarı oluÅmuÅ fakat burada önemli olan bu etkilern yüksek olması için maruziyet seviyelerinin de yüksek olmasının gerekmesidir. Ä°Åçiler üzerinde yapılan çalıÅmalar karaciÄer kanseri gibi çeÅitli tiplerde kanser oluÅumunun PCB maruziyetiyle iliÅkili olduÄunu kanıtlamıÅtır. PCB karıÅımları içeren karıÅımları yiyen sıçanların karaciÄerlerinde karaciÄer kanseri geliÅmiÅtir.
Amerikaâda Department of Health and Human Services (DHHS) PCB yi karsinojen bir madde olarak tanımlamıÅtır. EPA ve Ä°nternational Agency for Research on Cancer (IARC) de PCB nin insanlarda karsinojenik etkili olabileceÄini kabul etmiÅtir.
PCBNÄ°N ÃOCUKLAR ÃZERÄ°NDEKÄ° ETKÄ°LERÄ°
Ãocuklar da, yetiÅkinler gibi PCB ile kirlenmiÅ gıdaları yiyerek, PCB içeren elektronik aletlerin bulunduÄu iç ortam hacasını soluyarak yada PCB ile kirlenmiÅ suları içerek maruz kalırlar. AÄırlıklarının az oluÅundan dolayı çocuklar bünyelerine PCB aldıklarında kilogram baÅına düÅen miktar yetiÅkinlerinden fazladır. Buna ek olarak çocukların beslenme biçimleri genelde yetiÅkinlerden farklıdır. 1991 de FDA (A Foof and Drug Adminstration ) ın yaptıÄı çalıÅmalar 6 aylık bebeklerin ve 2 yaÅındaki çocukların 0.01 ve 0.002 mikrogram/kilogram/günlük dozlarda PCB aldıklarını ortaya çıkarmıÅlardır.
Tehlikeli atık depo ve bertaraf bölgelerinin yakınlarında çalıÅan çocuklar ellerini aÄızlarına götürme davranıÅıyla mesela ellerini kirli topraÄa veya kirli nesnelere götürdükten sonra aÄızlarına götürerek yanlıÅlıkla bir miktar PCB yi oral yollarla bünyelerine alabilirler. Bazı çocuklar özellikle toprak, çamur yerler. Ve bu davranıÅın adı âpicaâ dır. Ayrıca çocuklar eski elektronik eÅyalar ve parçalarla oynayarak da PCB ye maruz kalırlar. Ayrıca PCB içeren iÅyerlerinde çalıÅan ebeveynlerin kıyafetleriyle eve taÅınan PCB ile de çocukların maruziyeti söz konusudur. Bebekler anne sütüyle de PCB yi bünyelerine alabilirler. Ayrıca maruziyete uÄramıŠannenin karnındaki bebekte PCB maruziyetine uÄrar. Yapılan bir çalıÅmada hamilelik dönemimde çok yüksek konsantrasyonda PCB maruziyetine uÄramıŠbir annenin bebeÄi daha az seviyede PCB ye maruz kalmıŠannenin bebeÄinden çok daha az kiloda doÄmuÅtur. Benzer Åekilde yüksek konsantrasyonlarda PCB içeren sularda yetiÅen balıkları yiyen annelerin bebeklerinin kilosu da diÄerlerine göre daha azdır. Hamilelik öncesinde ve esnasında fazla miktarda PCB içeren balık yiyen annelerin bebeklerinin davranıÅlarında da anormallikler görülmüÅtür. Bu anormallikler motor sinirlerde, kısa süreli hafıza da problemler Åeklinde olabilir. Tabi bu çalıÅmalarda annelerin önceden baÅka kimyasallara da maruz kalmıŠolması olasıdır. Henüz yapısal doÄum anomalilerin PCB maruziyetinden kaynaklanıp kaynaklanmadıÄı açıÄa kavuÅmamıÅtır. Cilt aknesi ve isiliklerin yetiÅkinlerde olduÄu gibi çocuklarda da PCB maruziyetinin bir sonucu olup olmadıÄı da henüz kesinleÅmemiÅtir. Denek hayvanlarıyla yapılan çalıÅmalar annelerin hamilelik ve emzirme dönemlerindeki maruziyetlerin de bebek hayvanların üzerinde korkunç etkilerin olduÄunu ortaya çıkarmıÅtır. Bazı hayvanlarda doÄum öncesi ölümlerin artıÅını ve tiroid ve üreme organlarındaki deÄiÅimlerin PCB maruziyetinden kaynaklandıÄı görülmüÅtür. Anneleri PCB ye maruz kaldıktan sonra emzirme dönemindeki bebek maymunların ciltlerinde olumsuz etkiler meydana gelmiÅtir. Bazı çalıÅmalarda da çok yüksek PCB dozlarının alımında yapısal doÄum anomalilerinin oluÅtuÄu görülmüÅtür. Ãocuklar doÄum öncesinde ve emzirme döneminde PCB ye maruz kalabilirler. PCB anne vücudunda depolanır, hamilelik boyunca plesenta yoluyla bebeÄe ulaÅır. Ayrıca PCB in yaÄda çözünmesinden dolayı anne sütünde birikir. Ve bebeklere ve küçük çocuklara geçer. Göbek kordonundaki kanda ve anne sütünde yapılan ölçümlerde PCB nin varlıÄı ortaya çıkmıÅtır.
Bazı çalıÅmalar tahmini olarak %6-12lik PCB oranı ihtiva eden anne sütüyle 6 ay boyunca beslenen çocukların bünyesinde hayatları boyunca PCB akümüle olacaktır. PCB ye maruz kalan anne adaylarının mutlaka doktora gitmesi gerekmektedir. Ãünkü beyin, sinir sistemi ve organların geliÅimi fetusta olur. Ve PCB nin hedef sistemlere etkisi prenetal(doÄum öncesi) ve neonetal(0-28 gün) lük dönemdeki maruziyetler sonucunda oluÅan anormallikler, bozukluklar Åeklindedir.
EPA standartlarına göre içme sularında kabul edilebilir PCB oranı 0.5 ppm dir. Ve ticari balıkçılık yapılan sulardaki PCB oranı EPA standartlarına göre 0.17 ppt den fazla olamaz.
FDA bebek ve çocuk gıdalarında max 0.2 ppm PCB ye izin vermiŠbu seviye yumurta 0.3 ppm sütte 1.5ppm balıkta ve midyede 2ppm ve kırmızı ette 3ppm dir.
OSHA ise 5 gün boyunca 8 saat çalıÅan bir iÅçi için PCB miktarını 1mg/metreküp havada %42 yada 0.5mg/metreküp havada %54 olarak belirlemiÅtir.
Poli Klorlu Bifenillerin Ãevrede BulunuÅu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder