Status Epileptikus (SE), gerçek bir acil durum olup hızlı ve agresif yaklaÅımı gerektiren bir durumdur. Ãünkü nöbet aktivitesi boyunca, beyinde oksijen, glukoz ve bir çok enerji substratı (ATP, fosfokreatinin vs) tüketimi önemli ölçüde artar. Dolayısıyla kardiyak atım, intravasküler sıvı hacmi ve etkin bir solunum saÄlanamadıÄı takdirde; hızla serebral hipoksi, hipoglisemi ve hiperkarbia geliÅir. Bu durumda irreversibl nöronal yıkıma neden olabilir. Ayrıca SE sırasında massif sempatik deÅarj nedeniyle de hipoksi, hiperkarbi, hipertermi, taÅikardi, hipertansiyon, hiperglisemi, hiperkalemi ve laktik asidozis meydana gelebilir. Bu sonuç da bazı yönlerden yararlı etkilere sahipken bazı yönlerden de zararlıdır.
Prehospital YaklaÅım:
Ä°lk yardımın ABC’sini uygula:
- Hava yolunu saÄlama al: % 100 nazal O2 ver, çocuÄu yan olarak baÅ biraz aÅaÄıda yatırılır, sekresyonu temizlenir, aspire etmesi önlenir. Gerekirse nazogastrik tüple mideyi dekomprese et.
- DolaÅımı destekle (kan basıncı kontrolu, damar yolunu aç ve 20 cc/kg %5 Dx.lu izotonik mayi vermeye baÅla. Mümkünse öncelikle dextrostickle kan Åekerini ölç ve hiperglisemi mevcutsa %5 Dx.suz izotonik mayi ver. Damar yolu açılırken laboratuvar incelemeleri için de kan al.
- Travma olgusu ise; servikal immobilizasyonu saÄla.
- Rektal diazepam (0,5 mg/kg/doz) veya im midazolam (0,1-0,2 mg/kg) yapmak için hazır ol ve gerekiyorsa uygula.
- Bu arada ailesinden öyküyü derinleÅtirerek al.
Acil Serviste YaklaÅım:
- Ä°lk yardımın ABC’sini saÄlama almaya devam et.
- Vital bulguları, kardiorespiratuvar fonksiyonları ve oksijen satürasyonunu yakından monitorize et.
- Damar yolu açılamıyorsa;
Ä°ntraosseöz (IO) infüzyon uygulanabilir.Bu uygulama 6 yaÅından küçük çocuklar için uygundur.
- Gerekiyorsa %5 Dx.lu izotonik mayi infüzyonuna 20 cc/kg Åeklinde devam et.
- Hipoglisemi varsa; 0,25-0,50 g/kg glukoz
Narkotik aÅırı alımı söz konusu ise; 0,1 mg/kg Naloksan
Olası eksikliÄi gözönüne alınarak 100 mg Tiamin
Olası eksikliÄine baÄlı olarak 50-100 mg Pridoksin
Menenjitten Åüpheleniliyorsa antibiyotik baÅla. Ancak antibiyotik baÅlamadan önce, eÄer kontrendikasyon yoksa LP yap.
- Antikonvulsif İlaç Tedavisi
Antikonvülsif ilaçlar yeterli dozlarda kullanılarak, en kısa sürede nöbetin durdurulmasına çalıÅılmalıdır. Kullanılan ilaçlar sınırlı olup halen tartıÅmalıdır. Bazı serilerde ilk seçenek diazepam iken bazılarında lorazepamdır. Sonuçta tüm serilerde ortak olan nokta; SE tedavisinde ilk kullanılan ilaç olarak benzodiazepin kullanımının önerilmesidir.
IV veya IO yol açıksa ilk olarak Lorazepam verilmesi daha uygun görünmektedir. Ãünkü diazepama göre daha kısa sürede etkin olurken aynı sürede etki süresi de daha uzundur. Etkisi 2-3 dk.da baÅlar ve 2-3 sa. sürer. Dozu 0,05-0,10 mg/kg/doz’dur. Her 10-15 dk.da bir tekrarlanabilir (en çok 4,0 mg/gün). Ancak doz tekrarlarının etkinliÄi birincisi kadar deÄildir. Lorazepam dil altı veya rektal yolla da verilebilir. Dil altı dozu 0,05-0,15 mg/kg, rektal doz 0,05 mg/kg’dır. Yan etkisi letarji, dengesizlik, bulantı Åeklindedir. Gebelerde kullanımı güvenli deÄildir. Ayrıca atipik absasns nöbetlerin tedavisinde tonik nöbetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Diazepam kullanılacaksa; etki süresi kısa olduÄu için daha uzun etkili bir antikonvülzan örneÄin fenitoin, diazepam enjeksiyonundan hemen sonra uygulanmalıdır. IV, IO veya rektal uygulanabilir. Ancak IM uygulanımı pratik ve etkin deÄildir. Diazepamın dozu; 0,1-0,5 mg/kg/doz (ortalama 0,3 mg/kg/doz)’dur. Bu doz, ardı ardına 10-20 dk.da bir 3 kez tekrarlanabilir, Ä°V olarak iki dakikadan daha uzun sürede verilmelidir ve 10 mg’ın üzerine çıkılmamalıdır. Yan etki olarak solunum depresyonu yapabilir (özellikle de barbitüratlarla birlikte kullanılmıÅsa). Lennox-Gustaut sendromunda tonik nöbetleri provake edebilir.Gebelikte kullanımı güvrnli deÄildir.
Midazolam IM kullanım için en ideal olanıdır. Dozu 0,20 mg/kg IM (en çok 10 mg), 0,05-0,20 mg/kg IV/IO’dur. 10-15 dk.da bir tekrarlanabilir (en çok 10 mg). Gebelerde kullanımı güvenli deÄildir.
EÄer lorazepam veya midazolam nöbeti durdurmamıÅsa (SE tedavisinde ilk olarak diazepam kullanılmıÅsa zaten fenitoin de birlikte veriliyordu); 15-20 mg/kg IV olarak fenitoin verilmelidir. Fenitoin verilirken kardiyak etkileriden dolayı yavaÅ verilmesine dikkat edilmelidir (1 mg/kg/dk veya 50 mg/dk hızında). Bu hızla fenitoin dozu yaklaÅık olarak 20 dakikada verilir. Etki süresi uzundur 6-20 dakikada ancak etkisini gösterebilir. Sadece IV yolla verilmelidir, IM enjeksiyon kasta enflamasyona neden olabilir. Ayrıca rektal veya oral verilmesiyle de 4-8 saatte etkili olduÄu için SE tedavisinde bu tip kullanımın yeri yoktur.
Fenobarbital de kullanılabilir. Generalize ve parsiyel konvulsif SE’da etkindir. Ayrıca febril ve neonatal SE’de de etkindir. Bilinci ve solunumu deprese etmesi, hipotansiyon yapması istenmeyen yan etkilerindendir. EÄer diazepamla birlikte kullanılırsa solunumu deprese etkisi daha ciddi boyutlara ulaÅabilir. Yükleme dozu IV yolla 15-20 mg/kg olup 30-100 mg/dk.dan daha hızlı uygulanmamlıdır. Maksimum doz bir defada 300-400 mg’ı geçmemelidir.
Dirençli SE Tedavisi:
SE, standart dozlarda diazepam, fenitoin ve fenobarbitale yanıt vermiyorsa doz artırılabilir veya baÅka bir ilaç verilebilir. Bazı otörler pentobardital veya thiopental kullanmaktadır. Bunun için hasta entübe edilmeli, EEG monitorizasyonuyla yakından izlenmelidir. Pentobarbital baÅlangıçta IV bolus olarak 5-15 mg/kg ve idame dozu 1-5 mg/kg/sa. olarak verilir.
Valproik asit, paraldehit ve lidokain diÄer seçeneklerdir. Paraldehit 0,3 cc/kg 2-4 saatte bir rektal tekrarlanabilir. Valproik asit 20 mg/kg rektal olarak verilebilir. Ãzellikle de Absns ve Lennox-Gastaut sendromunda önerilir. IV yoldan lidokain daha çok eriÅkin SE’unda kullanılır, çocuklarda tercih edilmemektedir.
Tüm uygulamalara raÄmen nöbetler kontrol altına alınamazsa genel anestezi verilir. Bu iÅlem bir anestezi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Yard. Doç. Dr. Hayri Levent YILMAZ
Ãukurova Ãniversitesi Tıp Fakültesi
Pediatrik Acil Tıp Ãnitesi
Status Epileptikusu Olan ÃocuÄa YaklaÅım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder