18 Ekim 2013 Cuma

Sigaranın Zararları Nelerdir

Sigaranın Zararları Nelerdir


sigara tütünün kağıda sarılması ile yapılan kullanan kişi ve kişilerde yüksek derecede bağımlılık yapan, kişide hastalıklara yol açan ve çevresine de ciddi zararlar verebilen, içinde nikotin, katran ve birçok bilinmeyen zararlı maddeyi, barındıran bir maddedir.


dünya sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre her 3 insandan bir kişi sigara kullanmaktadır. Bu sebeple DSÖ’nün verilerine göre sigara ülkemiz de başta olmak üzere dünya çapında ciddi bir Problem oluşturmaktadır. Günümüzde sigaranın zararları insanlar tarafından biliniyor olmasına rağmen yine de günden güne sigara kullanımı artmakta, daha önceki yıllarda erkek popülasyonunda çoğunluk görülmesine rağmen şuan da kadınlarda da bu oran fazlasıyla artmaktadır.


Sigara kişilerde birçok hastalıklara sebep olmaktadır. Ülkemizde ve dünyada tam olarak tedavisinin bulunamadığı kanser başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, amfizem, kronik obstrüktif Akciğer hastalığı (KOAH), solunum yetmezliği, kalp yetmezliği, kronik Baş Ağrısı ve daha birçok hastalığın temel nedenleri arasında sigara yer almaktadır.


Sigaranın sebep olduğu akciğer hastalığı nedeniyle insanlar hayatlarını kaybetmekte ve kanser çeşitleri arasından en çok yayılımı akciğer ca göstermektedir. Bu yüzden akciğer hastalığına yakalanan insanların kurtarılması çok zor bir durumdur.


Sigara içen insanlarda kalp damar tıkanıklıkları görülmektedir. Sigaranın kalbe giden ve kelpten çıkan damar ya da damarları tıkaması sonucu Kalp krizi dediğimiz durumun meydana gelmesi, Ameliyat, kalp kapağı rahatsızlıkları ve kalp yetmezliklerine kadar giden sorunlara yol açmakta ve insanlar acı çekerek yoğun bakımlarda hayatlarını kaybetmektedirler.


Sigaranın zararlarından olan solunum yetmezliği de kişilerin hastanelerde hatta evlerinde bile solunum cihazına ya da Oksijen veren maskelere bağımlı yaşamalarına neden olur. Bu da kişinin yardıma muhtaç bir şekilde ve nefes almak için mücadele vermesine neden olmaktadır.


hamilelik sırasında sigara içilmesi durumunda bebeğin Sakat doğması, down Sendromu ya da bağışıklık sistemi düşük bir bebeğin düny Aya gelmesine sebep olur. Bu sebeple hamilelik sırasında sigara içmemek gerekmektedir.


Sigara ciddi derecede bağımlılık yapmaktadır. Sigaranın zararları arasında sadece sigara içen kişiye değil, yanında bulunanlara da ciddi zararlar vermektedir.



Sigaranın Zararları Nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder