3 Haziran 2013 Pazartesi

Hepatit B'den Korunma Yolları

Hepatit B’ye yakalananlar, hastalığı etraflarındaki diğer insanlara bulaştırmamak için, yara ve kesiklerini kapatmalı, kesinlikle kan vermemeli ve ellerinin sık sık yıkamalı.


19.11.2001 16:33:00Hepatit B’ye yakalanan kişilerin, kendilerini ve çevrelerini korumak için yara ve kesiklerini kapatmaları gerektiği belirtildi.


Viral Hepatitle Savaşım Derneği tarafından hazırlanan ve Hepatit B’ye ilişkin düzenlenen toplantılarda katılımcılara ve sağlık kuruluşlarında hastalara dağıtılan broşürde, hepatit B’nin, insanlarınbazen ağır biçimde hastalanmasına yol açan ve yaşamı tehdit edici halegelebilen bir hastalık olduğu kaydediliyor.


Hepatit B’nin, dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında dokuzuncu sırada yer aldığı ifade edilen broşürde, “Hepatit B ülkemizde de yaygın olup, hastalık hakkında bilgilenmek, önemli bir yaklaşımdır” deniliyor.


Nasıl etkiliyor?


Hepatit B’nin, hepatit B virüsü olarak bilinen bir virüs ile ortaya çıktığı ve bu virüsün karaciğeri etkileyerek işlevini bozduğu anlatılan broşürde, şu saptamalara yer veriliyor:


“Hepatit B virüsü, insan bünyesine girdikten sonra çok sinsice çoğalır. Sonuçta, virüsün bulaştığı kişide milyonlarca sayıda virüs oluşabilir.


Birden çok eşle ilişkiye girenler, damar yolu ile ilaç ya da uyuşturucu alanlar, virüs bulaşmış kana veya kazayla iğne batması sonucu yaralanmalara maruz kalan sağlık çalışanları ve diğer insanlar,virüslü kan verilenler, virüsü taşıyan anneden doğanlar ve Türkiye gibi taşıyıcılık oranının yüksek olduğu ülkede yaşayanlar, hepatit B’ye yakalanabilir.


Hepatit B virüsü kanda, spermde, tükürükte ve diğer vücut sıvılarında bulunur. Virüsü taşıyan bir kişinin vücut sıvıları ile yakın temas, virüsün bulaşmasına yol açabilir.”


Aman dikkat


Hepatit B virüsü taşıyan bir anneden doğan çocuklara virüs geçeceğine dikkat çekilen broşürde, bulaşma yolları şöyle sıralanıyor:


“Çoğu kişi virüsü henüz çocukken alır. Hepatit B ile dünyaya gelen 10 çocuktan 9′u erişkinlik çağında bu virüsü taşıyor olacaktır. Virüs taşıyan kişi ile prezervatif kullanmadan cinsel ilişkiye girilmesi, hastalık için uygun zemindir.


Virüs taşıyan bir kişiyle aynı enjeksiyon iğnesini, tıraş bıçağını, diş fırçasını kullanmak, o kişide kullanılan ve iyi temizlenmemiş aletlerle dövme, manikür, pedikür ve benzeri işlemleri yaptırmak, hepatit B’nin uygun bulaşma yollarıdır.


Ayrıca, tüm bu yollar dışında, virüsün bulaşmasında tespit edilememiş olan yüzde 31 yol bulunduğu da unutulmamalı. Hepatit B’den korunmak için bulaşma yollarından korunmalı ve hepsinden önemlisi de aşı yaptırılmalı.”


Belirtileri ve uyarılar


Grip tablosu, yorgunluk hali, mide ağrısı, ishal ve deride döküntü olmasının kuluçka dönemi; gözlerin ve derinin sararması ile bilinen sarılık durumu, açık renk dışkı ve koyu renk idrarın ise tipik belirtiler olduğu vurgulanan broşürde, hepatit B’ye yakalananlara şu uyarılarda bulunuluyor:


“Kendinizi ve çevrenizi korumak için yara ve kesiklerinizi kapatın. Kan vermeyin. Diş fırçası, tıraş bıçağı, tırnak makası gibi eşyalarınızı başkası ile paylaşmayın. Ellerinizi sık yıkayın. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.


Kan bulaşmış elbiseleri soğuk suda bıraktıktan sonra sıcak sabunlusu ile yıkayın. Bulaşıkları sıcak sabunlu suda veya bulaşık makinesinde yıkayın. Yere kanınız damlamış ise kağıt havlu ile silip, çamaşır suyu ile temizleyin. Aile fertlerinizi aşılatın.”



Hepatit B'den Korunma Yolları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder