28 Mayıs 2013 Salı

Aids ve Tedavi Yolları

Zamanımızın henüz çare bulamadığı korkunç hastalık. Kazanılmış bağışıklık yetersizliği hastalığı manasına gelen kelimelerin baş harflerinden meydana gelmiş olup , HIV (insan immun yetmezlik virüsü) denilen bir virüsle meydana gelir. İlk meydana gelişi ve halen en mühim bulaşma şekli ve yolu homoseksüel olmakla beraber gayri meşru bütün cinsel münasebetlerde bu hastalık için aynı riski taşımaktadır. Uyuşturucu müptelalarında (iğneyle zerk yapanlarda),ortak enjektör kullananlarda ,kan ve kan ürünlerinin naklinde(bilhassa faktör 8 alan hemofili hastaları için)daima hastalık riski olduğu iyi bilinmelidir. Ayrıca hasta olan anneden bebeğin gerek rahim içinde plasentayla, gerekse doğumdan sonra emzirmeyle hastalık geçmesi mümkündür.


Hastalık son on yıl içinde teşhis edilmeye başlanmış olup süratle sayısı çoğalmaktadır. Hastaların çoğunluğu Amerika’da olup,bütün dünyaya buradan yayılmaktadır. Müslüman memleketlere çok sonra girmiş ve daha sonra zor yayılma imkanı bulabilmektedir.


Dünya Sağlık Teşkilatı WHO’ nun resmi açıklamasına göre,son on yılda(1993) AIDS’ ten ölenlerin sayısı 366.455 olup,bunların217.729’uAmerikalı,92.922’si Afrikalı,51.914’ü Avrupalı ve 1080 kişisi Asyalıdır. ABD’de AIDS’ ten ölenler,Vietnam Savaşında ölen ABD asker sayısından fazladır. Dünya Sağlık Teşkilatının tahminlerine göre,10 yıl sonra AIDS’ ten yılda on milyon kişinin ölmesi muhtemeldir.(1993)


Oldukça tehlikeli seyreden Aids hastalığına Yakalananların %80’iteşhis konulduktan sonraki iki yıl içinde eklenen çeşitli kanserlerden veya enfeksiyonlardan dolayı ölmektedir. Hastalığın kuluçka dönemi çok uzundur. Bu durum teşhisin de çok geç konulabildiğini gösteriyor. Virüsün alınmasından hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar 2-5 yıl kadar süre geçmektedir. Hastalığın vücutta meydana getirdiği en mühim değişiklik,bağışıklık sisteminin gittikçe bozulmasıdır. Vücut gerek mikrobik ajanlara,gerekse kanser hasıl olmasına karşı immun sistemini çalıştırmamakta Ani müdafaa ve mukavemet edememektedir. Bunun sonucu menenjit,zatüre,dizanteri,beyin iltihabı(ansefelit), ve çeşitli kanser türleri ortaya çıkarak tabloyu ağırlaştırmaktadır.


Hastalığın kendisine has şikayet ve bulguları yoktur. Enfeksiyonları ve çeşitli kanser türlerine göre değişik belirtiler olabilir.


Ateş yükselmesi,gece terlemesi(3 aydan uzun süreli), kilo kaybı,halsizlik,aşırı yorgunluk,yaygın beze büyümeleri(kasıkta 2-3değişik yerde öksürük ile birlikte bütün kan hücrelerinde akyuvarlar ,alyuvarlar, trombosit)azalma ile kendini belli eder.


Hastalığın kendine has kan testleri olup,bunlarla(ELİSA testi ve elektron mikroskobu ile)HIV antijeni ve aids virüsü tesbit edilerek kesin teşhis konulabilmektedir.


Henüz virüse etkili bir ilaç koruyucu bir aşısı bulunamamıştır. Tedavi,eklenen


Enfeksiyonlara ve tümörlere karşı olmakta,Dolayısıyla şifa meydana gelmektedir.


Hastalıktan korunma çok önemlidir.


bunun için;


1-Kan nakillerini tedaviyi aksatmamak


şartıyla en aza indirmeli,gereksiz kan


nakillerinden kaçınmalı,kan ve kan ürünleri ihtiyacını yurt içi kaynaklarından


temin edip,virüsün çok daha yaygın


olduğu -gayri meşrû ve gayri



Aids ve Tedavi Yolları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder