22 Nisan 2013 Pazartesi

Diyabetin Bulguları Nelerdir

Diyabete bağlı klinik bulgular vücuttaki karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozulmasına bağlıdır. İnsülin eksikliği ve/veya insülin direnci nedeniyle hücrelere giremeyen glükoz belli bir serum düzeyini (180mg/dl) aştığında idrarla atılmaya başlar. Böbreklerden atılan glükoz beraberinde sıvı atılımını da arttırır ve sonuçta ÇOK VE SIK İDRAR YAPMA (POLİÜRİ) olur. Vücut, poliüri ile olan sıvı kaybını karşılamak için ÇOK SU İÇİLİR ve bu da POLİDİPSİ olarak isimlendirilir. Organizma, enerji kaynağı olarak glükozu kullanamayınca bir taraftan İŞTAH ARTAR diğer taraftan yedek enerji depoları olan yağlar ve proteinler yıkılmaya başlar ve bunun sonucunda iştah artmasına rağmen KİLO KAYBI olur. Bu klasik bulguların dışında diyabet hastalarında ÇABUK YORULMA, GÖRME BULANIKLIĞI, SIK DERİ ENFEKSİYONU, KADINLARDA VAJİNAL MANTAR ENFEKSİYONU gibi bulgular da görülür.
Diyabet tanısı nasıl konur?

Diyabet tanısı, çeşitli uluslararası kuruluşların (WHO, Amerikan Ulusal Diyabet Veri Gurubu=NDGG) belirlediği ölçütlere göre konmaktadır. Bu ölçütler:

-Klasik diyabet bulguları olan bir kiÅŸide herhangi bir zamanda ölçülen plazma glükoz düzeyinin 200 mg/dl’ye eÅŸit ya da üzerinde olması,

-En az 8 saatlik aç (kalori almayan) bir kiÅŸide plazma ÅŸekerinin 140 mg/dl’ye eÅŸit ya da üzerinde olması. Yakın zamanda Amerikan Diyabet BirliÄŸi açlık kan kekeri sınırını 126 mg/dl’ye eÅŸit ya da üzerinde olarak belirlemiÅŸtir.

-Åžeker yükleme testinde (OGTT) 2. saatdeki plazma glükoz düzeyinin 200 mg/dl’ye eÅŸit ya da üzerinde olması.
Gizli ÅŸeker nedir?


Halk arasında gizli ÅŸeker olarak isimlendirilen durum, normal glükoz dengesi ile diyabet arasındaki metabolik durumu ifade etmektedir. Normalde açlık plazma ÅŸekerinin 110 mg/dl olması gerekmektedir. Ä°ÅŸte açlık plazma ÅŸekerinin 110 mg/dl’nin üzerinde fakat 140 mg/dl’nin altında (yeni kriterlere göre 126 mg/dl) olması bozuk glükoz toleransı olarak tanımlanmaktadır. Benzer ÅŸekilde ÅŸeker yükleme testi yapılan kiÅŸilerde 2. Saatdeki plazma glükoz düzeyininin 140 mg/dl’nin üzerinde fakat 200 mg/dl’nin altında olması da bozuk glükoz toleransı olarak isimlendirilmektedir. Bu durumdaki kiÅŸilerin gün boyu kan ÅŸekerleri normaldir ve diyabetin klasik bulguları görülmez. Bununla birlikte bu kiÅŸiler Tip 2 diyabet için en riskli grupta olduklarından yaÅŸam biçimlerini yeniden düzenlemeleri gereklidir.



Diyabetin Bulguları Nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder