4 Şubat 2013 Pazartesi

Beyin Nedir

Merkezi sinir sisteminin en önemli kısmı olan beyin, kafa­tası kemikleri içinde, ağırlığı ortalama olarak erkeklerde 1200-1350 gr, kadınlarda ise 1000-1250 gr ağırlığında, yüzeyi ise ortalama olarak 2000-2100 cm2 olan bir organımızdır.

Bilinen en büyük beyinli insanlar; yazarlardan Trungenjew 2012 gr, politikacılardan Bismark 1807 gr’dır. Åžimdiye kadar rastlanan en küçük beyin 369 gr, en büyük beyin 2850 gramdır. Her iki ağırlıktaki beyine sahip insanların akli dengelerinin bozuk olduÄŸu görülmüştür.

Beynin büyük veya küçük olması zeka hakkında kesin bilgi vermez. Zekanın; nöronların çeşidine, beyinin ağırlığına, beyin yüzeyinin girintili-çıkıntılı oluşuna, beynin omuriliğe oranına ve nöronların az veya çok olmasına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Ä°nsanda beyin ve omurilik, dıştan içe doÄŸru “meninges” de­nen üç zarla çevrilidir (Åžekil-2.16). Bu zarlar; sert zar, örümceksi zar ve ince zardır. BaÄŸ dokusundan meydana gelen bu yapılardan en dışta bulunanı “sert zar” olarak adlandırılır. Bu zar, kafatası kemiklerinin altında ve kafatasına sıkıca tu­tunmuÅŸtur. Sert zar, omurilik çevresinde ise serbest olarak bulunur. Sert zar altında “örümceksi zar” görülür. Örümceksi zar, ince, çift yapraklı bir yapıya sahip olup, dış yaprağı sert zara baÄŸlı, diÄŸeri onun altında yer alır. Örümceksi zar ince zara bakan yaprağı ile ince zar arasında örümceÄŸi andıran küçük çıkıntılar görülür. Örümceksi zar, adını bu görünüşten almıştır. Örümceksi zar süngersi aralıkları ile ince zar arası beyin ve omurilik sıvısı ile (Liquor-cere-brospinalis) doludur. En altta ise “ince zar” bulunur. Ä°nce zar, beynin bütün girinti ve çıkıntılarını sıkıca örter ve taşımış olduÄŸu bol kan damarları sayesinde beyni besler.

Örümceksi zarın üst ve alt yüzeyinden uzanan bağ doku iplikçikleri ile beyin ve omurilik zarları birbirine bağlanır.


Beyin Nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder